Pikin festival

Pikin kino

V letošnjo izvedbo Pikinega festivala bo velenjski kinematograf prispeval raznolik spored filmskih predstav ter posebej bogato ponudbo vsebin filmske vzgoje. V veliki dvorani Kina Velenje (Hotel Paka) bodo v soboto in nedeljo v času festivala dopoldan in popoldan na ogled sklop kratkih animiranih filmov za najmlajše, dokumentarni film za otroke in in družine (brez dialogov) ter dve sinhronizirani animirani pustolovščini, primerni tudi za družinski ogled. Prav vsako septembrsko nedeljo pa bo v veliki dvorani kina ob 16. uri na sporedu Pikina otroška matineja, ki vam bo ponudila naslednje filme: 

3. 9.: PREPROSTO SUPER, sinhroniziran animirani družinski film,
17. 9.: VRABČEK RICHARD 2, sinhronizirano animirano pustolovščino in
24. 9.: P'ESTANIAN IN TRIJE SMRČKETIRJI, sinhronizirano animirano komedijo.

Sobota, 9. september, ob 9.30, velika dvorana

ČAROBNA PRIJATELJSTVA (brezplačno), 2 KOLUTA

6 kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se  včasih znajdejo na preizkušnji. Očarljivi filmi, ki začarajo s svojo slogovno raznovrstnostjo. 33 min, 3+

Koyaa: Presneta odeja
K
olja Saksida, Slovenija, 2019, 2'45'', brez dialogov
Na noč čarovnic Koyaa mirno spi, pokrit s toplo odejo. A sredi noči nemirna odeja odkrije Koyoo in še predno se dobro zave, skupaj z njo leti po prostoru. To čarovnijo lahko reši le bistroumna rešitev.

Franckina juha / La Soupe De Franzy
Ana Chubinidze, Francija, 2021, 8'33”, brez dialogov
Malce osamljena kuharica z drugega planeta ugotovi, da njena roza juha ni le okusna, temveč tudi čarobna! Deli jo z lačnimi čudaki s čudaškega planeta.

Živživalice: Tiranozaver / Animanimals: T- Rex
Julia Ocker, Nemčija, 2022, 3'37”, brez dialogov
Tiranozavru košarka ne gre od rok, nagajive opice se smejejo, dokler jih ne preseneti.

Sestri / Entre deux sœurs
Anne-Sophie Gousset, Clément Céard, Francija, 2022, 7'15”, brez dialogov
Sestrici se igrata in smejita skupaj, predvsem pa se imata neizmerno radi. Starejša sestra pomaga mlajši, da lahko skupaj odkrivata svet. Nekega dne pa se vlogi zamenjata.

Oprosti / Odpusť
Alžbeta Mačáková Mišejková, Češka, 2022, 8'15”, brez dialogov
Deklici se igrata z žogo. Nato pa med njima zaradi malenkosti izbruhne prepir, ki v obeh vzbudi jezo in zamero. Si bosta znali oprostiti?

Črnilo / Inkt
Erik Verkerk, Joost van den Bosch, Nizozemska, 2020, 2'15”, brez dialogov
V akvariju plava hobotnica, ki je obsedena z redom in čistočo. A včasih niti vse te roke ne pomagajo, da bi dosegel tisto, kar si želiš.


Sobota, 9. september, ob 16. uri, velika dvorana

PREPROSTO SUPER (4 EUR), Fivia

Helt super
Sinhroniziran animirani družinski film, 76 minut (NOR), 6+
Režija: Rasmus A. Sivertsen

»Verjetno se nisem rodila kot popolna superjunakinja. Toda mama mi je vedno govorila, naj ne skrbim. Pripravljena bom, ko bo pravi čas za to.« Moramo res biti vsi super – ali pa je dovolj, da smo preprosto to, kar smo?
Superlev je znova rešil mesto, a meščani ne vedo, kdo se skriva za preobleko. Le enajstletna Hedvika ve, da je superlev njen očka in da bo morala nekega dne prevzeti njegovo delo. A superjunakinja postane precej prej, kot je bilo sprva pričakovano; očkova superjunaška obleka se je namreč med pranjem skrčila in zdaj je prav njej. Hedvika ni ne atletinja ne akrobatka, najraje igra računalniške igrice – bo torej lahko postala superjunakinja? Na srečo pa lahko superjunaška obleka poveča ravno njene najboljše sposobnosti …  Zgodba sodobnega časa o tem, kako se otroci soočajo s pričakovanji staršev in okolice. 

Nedelja, 10. september, ob 9.30, velika dvorana

HRASTOVO SRCE (brezplačno), Fivia

Le chêne
Dokumentarni film za otroke in družine, 80 min, brez dialogov (FR), 6+
Režija: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux

V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na hrastu: od korenin do krošnje. Na obronku gozda stoji mogočen hrast, star 210 let. Je kot tempelj, okoli katerega se vrti življenje, varuh naravnega ravnotežja. V njegovi krošnji domujejo veverice in šoje, lubje je naselila kolonija mravelj, v želodih se skrivajo rilčkarji, med koreninami gnezdi poljska miš, pod zemljo se razrašča micelij. Ponoči ga obiskuje jazbec, ob jutranji zori mlade srne. Zvesti par lesnih sov si v duplini ureja gnezdo. Drevesna združba je kot prava družina, s podporo, nesoglasji in težavnimi sosedi vred.
Hrast pooseblja moč in vzdržljivost, je najvišje in najbolj veličastno drevo severne poloble. Za mnoge je simbol upanja za življenje prihodnjih generacij. V filmu drevo postane središče vesolja, ki vrvi od življenja, habitat, ki se nenehno spreminja in prilagaja času dneva, vremenu, letnim časom. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta.

Nedelja, 10. september, ob 16. uri, velika dvorana

OBUTI MAČEK: ZADNJA ŽELJA (4 EUR), Karantanija

Puss in Boots: The Last Wish
Sinhronizirana animirana komična pustolovščina, 98 min (ZDA)
Režija: Joel Crawford

Ko neustrašen Obuti maček ugotovi, da je zapravil osem življenj, se odpravi na epsko popotovanje, da bi si povrnil vseh devet življenj. Njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti sta pač terjali svoj davek, zapravljena življenja pa je preprosto pozabil šteti. Popotovanje v Črni gozd, kjer bi lahko našel mistično zvezdo želja in si povrnil vsa izgubljena življenja, bosta od njega zahtevali ponižnost in pripravljenost prositi za pomoč svojo nekdanjo partnerko in sovražnico – očarljivo Mici Šapko. Pri iskanju jima bo pomagal še klepetav in neizmerno vesel kužek. Skupaj pa bo moral biti naš trio junakov korak pred Zlatolasko, zločinsko družino Trije medvedi, “Velikim” Jackom Hornerjem in grozljivim lovcem na glave, Velikim hudobnim volkom.
Lik Obutega mačka se je prvič pojavil leta 2004 v filmu Shrek 2, ki je bil nominiran za dva oskarja, in je takoj postal globalna senzacija. Obuti maček se je nato pojavil še v dveh nadaljevanjih Shreka in v svojem filmu, pa tudi v več videospotih DreamWorks Animation in televizijskih serijah. 

Info: blagajna Kina Velenje: 898 07 25 (eno uro pred prvo predstavo ob dnevih, ko so na sporedu filmske predstave), Festival Velenje: 898 25 90 in vstopnice@festival-velenje.si.

Več kino vsebin najdete na TUKAJ.