Pikin festival

Pikin kino

V času Mini Pikinega festivala si boste v veliki dvorani Kina Velenje lahko ogledali NAJLEPŠE SLOVENSKE ANIMIRANE FILME ZA NAJMLAJŠE in otroško-mladinski družinski pustolovščini ROCCA SPREMINJA SVET in OSTRŽEK.

Vse projekcije bodo na ogled BREZPLAČNO! Brezplačne vstopnice boste lahko dvignili na blagajni Kina Velenje, v Domu kulture Velenje in v Glasbeni šoli Velenje od 9. ure dalje..

V preddverju Kina Velenje bo v nedeljo med 10. in 18. uro potekala delavnica Preslikaj se! S pomočjo preproste tehnologije se bodo obiskovalci lahko preslikali v vesolje, na drug konec sveta ali se spremenili v superjunake.

Pa poglejmo podrobneje …

sobota, 26. 9., ob 10. uri: Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše, 45 minut

sobota, 26. 9., ob 16. uri: Rocca spreminja svet, otroško-mladinski film s podnapisi, 101 minuta

nedelja, 27. 9., ob 10. uri: Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše, 45 minut

nedelja, 27. 9., ob 16. uri: Ostržek, otroško-mladinski film s podnapisi, 125 minut

VSEBINE FILMOV

pika

Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše

Animirani film je več kot samo risanka. So lutke, ki na velikem platnu oživijo, risbe, ki postanejo zgodba, in domišljijski svet, ki se razkrije v obliki računalniške animacije.

Sklop sestavlja 6 raznolikih sodobnih slovenskih animiranih filmov za otroke, stare 4 leta in več, v skupni dolžini 48 minut:

1. Koyaa – Plešoče nogavice
Kolja Saksida (ZVVIKS, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 2’45’’

2. Maček Muri – Sprehod
Jernej Žmitek (Invida), Slovenija, 2016, 11’23’’

3. Gospod Filodendron in jablana
Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 6’30’’

4. Podlasica
Timon Leder (Invida, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 11’30’’

5. Princ Ki-Ki-Do: Balon
Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike), Slovenija, 2015, 4’54’’

6. Kralj Matjaž
Katarina Nikolov (Iridium Film, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 10’35’’

Rocca spreminja svet (Katja Benrath / Nemčija / 2019 / 101 min / podnapisi, nemščina / 8+)

Sodobna, astronavtsko razigrana različica legendarne Pike Nogavičke je film, poln humorja in akcije, ki skozi družbenokritično lečo optimistično poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti.

Rocca je prav posebno dekle: neustrašna, iznajdljiva, navihana in vedno pripravljena priskočit na pomoč. Zase skrbi bolj kot ne sama, saj je njen oče daleč v breztežnostnem prostoru mednarodne vesoljske postaje, od koder jo ljubeče in skrbno spremlja, mamo pa je izgubila že ob rojstvu. Rocca tekoče govori štiri jezike, zna oskrbeti rane, voziti letalo in z njim pristati, saj je tudi sama sodelovala v programu za pripravo astronavtov. Ko se preseli v Hamburg k babici, da bi tam obiskovala šolo, se stvari zapletejo. Babica, s katero se ne razumeta dobro, mora po nezgodi v bolnišnico. Dekle tako ostane samo v veliki vili, na vrata pa kmalu potrka socialna služba. A Rocca je odločena, da lahko sama poskrbi ne le zase, ampak tudi za druge ljudi brez pravega doma, zato se z novimi prijatelji odloči, da svetu povrne pravičnost in prijaznost.

festivali, nagrade: Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin 2019 (najboljši otroški celovečerni film, posebna omemba žirije), nagrada za izstopajoč otroški oz. mladinski film na 69. podelitvi nagrad za nemški film, Filmski festival Griffoni idr.

Ostržek (Matteo Garrone / Italija, Francija / 2019 / 125 min / podnapisi, italijanščina / 8+)

Stari rezbar Pepe izdela lutko. Potem pa se zgodi nekaj čudežnega: leseni možic začne govoriti, hoditi, tekati in jesti kot vsak drug otrok. Pepe ga poimenuje Ostržek in ga vzgaja kot lastnega sina. A biti priden ni lahko …

Režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja. Zvesta, a hkrati zelo osebna priredba klasike Carla Collodija pričara fantastični svet skrivnosti in čudežev, postavljen pred realistično ozadje ruralne Italije poznega 19. stoletja. Brezčasna pravljica za vse generacije.

Festivali, nagrade: Berlinale (mednarodna premiera); pet nagrad David di Donatello Italijanske filmske akademije.

 

Info: blagajna Kina Velenje: 898 07 25 (eno uro pred prvo predstavo ob dnevih, ko so na sporedu filmske predstave), Festival Velenje: 898 25 90 (od ponedeljka do četrtka med 9. in 17. uro, ob petkih med 9. in 13. uro)

Več kino vsebin najdete na www.kino-velenje.si.