Pikin festival

Program

Programska knjižica
Pikini odri
Ustvarjalnost
Gibalnice
Razstave
Pikin kino

Pikin program

pika

Ker je že nekaj časa vse narobe, je čas, da je končno vse prav! Letošnji Pikin festival bo po dveh letih omejitev ponovno zadihal s polnimi pljuči – raztegnil se bo čez cel teden in k obisku ponovno povabil tudi organizirane šolske skupine. Pripravite se na zanimivo festivalsko raziskovanje in igranje na vse pretege, saj je tema letošnjega že 33. Pikinega festivala nAROBE SVET. Pika  bo na dogajanje v mestno središče vabila od sobote, 10. 9., do srede, 14. 9. 2022. Prihod Pike in odprtje 33. Pikinega festivala bo v soboto ob 11. uri na Titovem trgu.

V sklopu Pikinega festivala lahko obiščete več kot 80 dogodkov, ki se bodo med tednom zvrstili v Rdeči dvorani, Mestnem otroškem igrišču, Titovem trgu, parku pri Gimnaziji Velenje, Pikinem kinu ter na Pikinem (v Domu kulture Velenje), Tomaževem odru (v Glasbeni šoli Velenje), Aničinem (Kino Velenje), Alfredovem (Titov trg), Fickovem (park pri Gimnaziji) in Kapitanovem odru (travnik ob Domu kulture Velenje).

Rdeča dvorana bo dom ustvarjalnosti brez meja, saj se bo spremenila v veliko Pikino hišo presenečenj. Parter dvorane bo posvečen ustvarjalnosti - tam boste našli ustvarjalne delavnice in prav posebna postajališča polna optičnih in drugih iluzij. Ker pa je Pika znana po svoji moči, tu ne bo manjkalo niti gibalnih vsebin. Mišiče boste lahko krepili, merili in raztegovali na plezalni steni in v norčavem gibalnem poligonu. Tukaj bo tudi zbirno mesto dobrodelne akcije, Pikina lepotilnica in vrsto drugih kotičkov za Pikasto raziskovanje. 

Park pri Gimnaziji bo gostil Fickov oder z lutkovno, igrano in glasbeno produkcijo. Park bo zaživel v utripu umetnosti, saj bo gostil tudi polne hišice kulture - tukaj boste našli Lutkovno četrt, Muzejsko četrt in Knjižno četrt. Preizkusili se boste lahko v Pikini najljubši igri - poligonu »Ne stopi na tla«, v zadenjski hoji s presenečenji, ki smo jo poimenovali Narobe pot, sadili dobre misli v Pikinem vrtu dobrih idej ter se popeljali z inovativnima voziloma na nožni pogon. 

Na Titovem trgu bodo še najbolj zdolgočaseni postali igrivi. Vstopite v svet Pikin interaktivnih iger in se preizkusute v hoji po krtačah (kot to dela Pika), v dvigovanju konja, peki palačink in metanju obročev. Skozi velike igre in mala presenečenja postavi svoje spretnosti na preizkus! Tukaj boste našli tudi Alfredov oder z glasbeno-scenskim programom ter Pikino mesto (čalapinke, Fickarna, Pikin pošta, Pikina trgovina, ko-ko-kokice, informacijska točka). Na okoliških travnikih bodo zaživele Glasbena četrt, Plesna četrt, Likovna četrt ter Pikin kino s filmskih studiem. Za vsakim vogalom se bodo skrivale narobe obrnjenih aktivnosti, kot so Pikin kamp, indijanski tabor in zeliščarska postaja, Pikin disko, salon smešnih frizur, Pikina šivalnica ter poulični nastopi. V bližini Titovega trga lahko obiščete tudi Galerijo Velenje, pretegnete kosti na safari jogi ter odjadrate v svet ilustracij Marjana Mančka.

Čeprav se velika večina festivalskih vsebin odvija pod svobodnim soncem, bodo polno zasedene tudi tri kulturne ustanove, v katerih ponujamo skrben izbor kulturno-vzgojnih vsebin, ki so plačljive, a denarnici prijazne. V Domu kulture Velenje, Galeriji Velenje in v Kinu Velenje bo potekal pester program, ki ga lahko v kombinaciji z ostalimi festivalskimi vsebinami sestavite v odlično preživet kulturni dan.

KDAJ

• Sobota, 10. 9. 2022, 10.00–18.30

• Nedelja, 11. 9. 2022, 10.00–18.30

• Ponedeljek, 12. 9. 2021, 9.00–13.30; 15.30–18.30

• Torek, 13. 9. 2022, 9.00–13.30; 15.30–18.30

• Sreda, 14. 9. 2022, 9.00–13.30; 15.30–18.30


KJE

• Rdeča dvorana, Titov trg z okolico, Park pri Gimnaziji Velenje, Mestno otroško igrišče, Dom kulture Velenje, Galerija Velenje, Glasbena šola Velenje, Kino Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje ...
V primeru dežja: Rdeča dvorana