Show menu

Sporočila za javnost

Velenje, 18. 9. 2023

34. Pikin festival se je zaključil

Minuli petek se je v Velenju zaključil 34. Pikin festival – največji otroški festival v Sloveniji, ki združuje kulturno-vzgojne, ustvarjalne in interaktivne ter izobraževalne in gibalne vsebine za otroke in nikoli odrasle. Na delavnicah, raznovrstnih predstavah, v doživljajskih kotičkih in med junaki domišljijskih svetov iz preteklosti in prihodnosti so se zabavale številne družine in šolske skupine iz vse Slovenije in tudi tujine. Čeprav je Pika izpraznila skrinjo zlatnikov, jo je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol povabil, naj se prihodnje leto vrne, saj si lokalna skupnost prazničnega meseca septembra brez Pike le težko predstavlja. Preden je Pika vrnila župansko lento in s tem oblast nad mestom, je podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Kljub Pikinemu slovesu do prihodnjega leta pa se bo časovni stroj v Velenju vrtel še do konca oktobra, ko bodo na različnih lokacijah na ogled Pikine razstave.
Preberi več
Velenje, 14. 9. 2023

34. Pikin festival se jutri zaključuje

Po sedmih dneh potovanja skozi čas se bo 34. Pikin festival jutri zaključil. Brezčasna junakinja otrok in odraslih je doslej sprejela številne družine, šole in vrtce, ki so na ustvarjalnih in interaktivnih delavnicah, izobraževalnih in gibalnih izzivih in skrbno izbranih kulturno-vzgojnih dogodivščinah potovali od antičnih do futurističnih časov. Zadnji dan festivala (petek, 15. septembra) se bo časovni stroj Pikine dežele vrtel med 15.30 in 18.30. V Rdeči dvorani in v različnih časovnih obdobjih na otroškem igrišču in Titovem trgu bodo potekale ustvarjalne delavnice. Nedavni podelitvi Pikinih bralnih značk ter županovim sprejemom novorojencev in prvošolcev bo sledila še svečana podelitev najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik. Pika se bo poslovila s koncertom Alye ob 17.30 na Titovem trgu.
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2023

Na otvoritvenem dnevu 34. Pikinega festivala je Milena Zupančič postala Pikina ambasadorka

Minuli petek se je Pika, najmočnejša, najbolj pogumna in povsem samosvoja junakinja otrok in odraslih, prebila skozi čas in v Velenju se je začel 34. Pikin festival. Na otvoritveni dan je Pikino deželo obiskala in jo do zadnjega kotička z zanimanjem raziskala iskriva zvezda slovenskega gledališkega odra, filmskega platna in televizijskega ekrana Milena Zupančič – letošnja častna pokroviteljica »festivala, kakršnega ni nikjer drugje,« ki je po pogovoru v Galeriji Velenje prevzela vlogo vseh vlog. Postala je Pikina ambasadorka in se zavezala, da bo vselej in povsod širila glas o tem navdihujočem festivalu, ki otrokom nudi kulturno-vzgojne, ustvarjalne, izobraževalne in gibalne ter vselej zabavne dogodivščine. Obiskovalci številnih prizorišč v središču mesta bodo od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne potovali vse do petka, 15. septembra, ko se bo Pika poslovila s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik, in koncertom Alye.
Preberi več
Velenje, 7. 9. 2023

34. Pikin festival je pred vrati!

Pika je z različnimi predfestivalskimi dogodki že dodobra ogrela svoj časovni stroj (rdeča nit letošnjega festivala), čisto uradno pa bo vse prav posebnega popotovanja skozi čas željne na krov sprejela v soboto, 9. septembra 2023, ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja. Takrat bo ponovno prevzela tudi mestno oblast, saj ji bo župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, predal župansko lento. Med vrhunce 34. Pikinega festivala bo sodil tudi obisk letošnje častne pokroviteljice, odlične igralke Milene Zupančič, ki ji bo prvi dan festivala (9. 9.) ob 16. uri v Galeriji Velenje Pika podelila vlogo vseh vlog – poslanstvo Pikine ambasadorke – ter z njo tudi poklepetala.
Preberi več
Velenje, 29. 8. 2023

Predfestivalsko dogajanje napoveduje 34. Pikin festival

Med 9. in 15. septembrom 2023 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine - Pikin festival, ki bo tudi v svoji 34. izdaji slavil otroško ustvarjalnost in igrivost ter obrnil čas na glavo, saj bo potekal pod sloganom Časovni stroj. V tednu pred festivalom se bo zvrstila vrsta predfestivalskih dogodkov, prvi med njimi bo v petek, 1. septembra 2023, ko bo v Galeriji Velenje svoja dela na ogled postavila velenjska ilustratorka Urška Stropnik Šonc. V soboto, 9. septembra, pa se bo s prihodom Pike, predajo županske lente in zabavnim spremljevalnim programom ob 11. uri na Titovem trg v središču Velenja začelo zares, ta dan bo častna pokroviteljica 34. Pikinega festivala, priznana slovenska igralka Milena Zupančič postala tudi Pikina ambasadorka.
Preberi več
Velenje, 14. 9. 2022

33. Pikin festival se je zaključil, narobe svet ostaja

Po petih dneh pikastega rajanja se je 33. Pikin festival, ki je potekal pod geslom Narobe svet, zaključil. Ves september, ko so se vrstili predfestivalski dogodki, je Pika razveseljevala otroke in nikoli odrasle. Minulo soboto pa je središče Velenja spremenila v Pikino deželo z rekordnim številom prizorišč in šestimi odri, na katerih so obiskovalci lahko prisluhnili različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali so na delavnicah in raziskovali interaktivne igralne ali gibalne postaje, si ogledovali razstave, plesali, se igrali in se veliko gibali. Narobe svet je zajemal Rdečo dvorano, Mestno otroško igrišče, Titov trg, Velenjsko promenado in park pred gimnazijo ter Galerijo Velenje, Velenjski grad, Knjižnico Velenje, Kino Velenje, Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega in Klub eMCe plac na obrobju. Festival se je sklenil s Pikino predajo županske oblasti županu MO Velenje Petru Dermolu in podelitvijo zlatih pik. V petih dneh je festivalsko dogajanje obiskalo res veliko malih Pik, gusarjev in drugih prijateljev domišljije, ustvarjalnosti in drznosti. Narobe svet, kjer je vse prav, pa se tudi po Pikinem odhodu nadaljuje.
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2022

Narobe svet 33. Pikinega festivala

Pika je v Velenje prišla v ritmu daljnih dežel, prevzela je županovanje, mestno središče je preuredila v Pikino deželo in razglasila tak Narobe svet, da je v njem vse prav. Otroke in vse nikoli odrasle vabi, da ga obiščejo še do srede, 14. septembra, ko se bo ob 17.15 na Alfredovem odru na Titovem trgu začel koncert celjskega Dixieland ansambla, po katerem bo Pika podelila najvišja festivalska priznanja zlate pike in 33. Pikinemu festivalu pomahala v slovo. Vse do takrat bo z Gusarjem, pomočniki in obiskovalci skrbela za rajanje po pisanem svetu ustvarjalnosti, kjer je narobe prav.
Preberi več
Velenje, 8. 9. 2022

Pika stopnjuje predfestivalsko vzdušje

Pika v Velenju že od minulega petka stopnjuje predfestivalsko vzdušje. Premierni uprizoritvi igrive plesne predstave za otroke Muca Copatarica v izvedbi Plesnega teatra Velenje sta sledila jadralna regata na Velenjskem jezeru, na kateri je veter najbolje lovila Lara Petras Garcia, in Pikin planinski pohod. V ponedeljek je junakinja največjega otroškega festivala v Sloveniji sprejela častno pokroviteljico 33. Pikinega festivala Janjo Garnbret, ki je postala najmlajša Pikina ambasadorka. V tem tednu Pika obiskuje razstavišča in odpira likovne in fotografske razstave. V četrtek, 8. 9., ob 18. uri se bo na osrednji Pikini razstavi v Galeriji Velenje srečala z Marjanom Mančkom, ki bo predstavil svoje ilustracije in risanke. Središče Velenja bo v Pikin Narobe svet uradno spremenila v soboto, 10. septembra, ob 11. uri, ko bo v nepogrešljivi družbi pravljičnih junakov zavzela Titov trg.
Preberi več
Velenje, 5. 9. 2022

Predfestivalsko dogajanje napoveduje 33. Pikin festival

Med 10. in 14. septembrom 2022 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine - Pikin festival, ki bo tudi v svoji 33. izdaji slavil otroško ustvarjalnost in igrivost ter potekal pod sloganom Narobe svet. V tednu pred festivalom se bo zvrstila vrsta predfestivalskih dogodkov, častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala, najboljša športna plezalka Janja Garnbret bo postala Pikina ambasadorka, v soboto, 10. septembra, pa se bo s prihodom Pike, predajo županske lente in zabavnim spremljevalnim programom ob 11. uri na Titovem trg v središču Velenja začelo zares.
Preberi več
Velenje, 5. 9. 2022

Janja Garnbret postala Pikina ambasadorka

V ponedeljek, 5. septembra 2022, je Pika v mali dvorani Doma kulture Velenje gostila najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret, častno pokroviteljico 33. Pikinega festivala, ki se bo med 10. in 14. septembrom 2022 odvijal v središču Velenja. S podpisom častne listine sta najmočnejši dekleti na svetu postali trajni zaveznici, Janja pa je postala Pikina ambasadorka, najmlajša v zgodovini Pikinega festivala.
Preberi več