O nas

Zgodovina festivala

Zgodovina festivala

crocodile

Pika Nogavička

"Veliki ljudje nimajo nikoli nič prijetnega, imajo pa cel kup dolgočasnega dela in smešne obleke in kurje oči in komunalne davke ...", pravi Pika Nogavička iz številnih knjig švedske pisateljice Astrid Lindgren. Dve korenčkasto rdeči kitki, pegice, dolgi, pisani in različni nogavici in preveliki čevlji - to je Pika. Vedno nasmejano, igrivo in navihano dekletce nadnaravnih sposobnosti, ki vedno stori kaj nepredvidljivega. A hkrati je to dekletce, ki ljubi mir, poštenje, naravo in otroško svobodo. Pika uči odrasle, da naj otroke spoštujejo in jim omogočijo sproščeno, bogato in srečno otroštvo.


Pika pride v Velenje

Z zbirateljsko strastjo Marjana Marinška, z njegovo razstavo knjig ob štiridesetletnici Pike Nogavičke leta 1985, ki je potovala tudi po Sloveniji, z Marinškovim prijateljevanjem s pisateljico Astrid Lindgren, z njegovimi publikacijami, z igrico Kako je nastala Pika Nogavička je Pika prišla v Velenje že v osemdesetih letih.

In ko so si leta 1990 sodelavci Kulturnega centra Ivan Napotnik Velenje in Občinske zveze prijateljev mladine Velenje Marjan Marinšek, Andreja Zelenik, Kristina Kovač in Ivanka Filipančič zamislili, da bi vsako leto v Tednu otroka pripravili veliko otroško prireditev, ki bi vsakokrat gostila enega od pravljičnih junakov, je bilo na dlani, da bo prvi pravljični gost prav Pika Nogavička. Ker je Pikin dan leta 1990 lepo uspel in so otroci Piko vzeli za svojo, je ta v Velenju kar ostala. Skozi leta se je Pikin dan razvil v pravi, desetdnevni festival otroške razigranosti, ki ga vsakokrat obišče več deset tisoč otrok in staršev iz Slovenije in tujine.

Pika Nogavička je simbol, blagovna znamka otroškega festivala igre in veselja v Velenju.

Pikin festival od leta 2008 naprej pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje s številnimi soorganizatorji in partnerji festivala.

Festival brezskrbne ustvarjalnosti

Festival je namenjen otrokom in njihovim staršem. Vsak otrok ima pravico do srečnega otroštva in starši so jim to dolžni omogočiti. Skozi brezskrbno otroško igro se otroci učijo življenja. Učijo se ustvarjati, učijo se tekmovati, prenašati zmage in poraze. Učijo se spoštovati svoje bližnje, ločevati ljudi po njihovi duši in ne po barvi kože ali spolu. Navajajo se sprejemati in spoštovati drugačnost. Učijo se spoznavati krivice in pomagati tistim, ki so v težavah.

Namen Pikinega festivala je združevati otroke in odrasle, jim omogočiti brezskrbno igro, zabavo in ustvarjalnost in jih skozi to učiti življenja in strpnega sobivanja.