Splošno

Častna pokroviteljica

Jelka Reichman

pika

Pika se je odločila, da bo ob 30. rojstnem dnevu festivala za častno pokroviteljico dogodka izbrala prav posebno gospo. Nekoga, ki se lahko pohvali s podobnimi lastnostmi, kot jih ima Pika sama. Pogum, svojstvenost, ustvarjalna energija, zvestoba sebi, veselje do življenja, toplina in prijaznost – vse to druži odlično slovensko umetnico JELKO REICHMAN in našo Piko. Ker sta stari prijateljici, Reichmanova je bila Pikina ambasadorko že leta 2000, sta se hitro uskladili, nas pa še posebej veseli, da bomo v Galeriji Velenje lahko gostili tudi razstavo ilustracij likovne »mame« Mačka Murija, Pikija Jakoba, Miškolina in mnogih drugih. Tudi uradna podoba letošnjega Pikinega festivala je njeno delo.

Jelka Reichman letos praznuje 80 let, ob njenih podobah so (in gotovo še bodo) odraščale številne generacije otrok. Ilustrirala je preko 200 knjižnih projektov in več kot 2.200.000 izvodov posameznih knjig v različnih izdajah. Umetniška pot diplomantke ljubljanske Akademije za likovno umetnost je tesno prepletena z založbo Mladinska knjiga, pri kateri je opremila številne kartonke in knjige slovenskih pesnikov in pisateljev. Sodeluje tudi z revijama Cicido in Ciciban in drugimi založbami. Na njene ilustracije lahko naletite na mnogih voščilnicah UNICEF-a, razglednicah, lončkih, darilnem papirju, darilnih vrečkah in znamkah Pošte Slovenije. Za svoje delo je prejela tudi številne nagrade in priznanja, med njimi Levstikovo nagrado za ilustracije v knjigi Cepecepetavček, nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, Župančičevo nagrado za življenjsko delo, postala je Slovenka leta 2011 in častna meščanka Ljubljane (2016). V letošnjem jubilejnem letu je izšla njena nova antologija Rasla je Jelka. 
V Galeriji Velenje se bomo umetnici poklonili z razstavo njenih del z naslovom Ilustracije za vse generacije, ki jo bomo odprli v četrtek, 5. 9. 2019., ob 18. uri, na ogled pa bo do 5. oktobra. Ta večer bo Jelka Reichman postala tudi častna Pikina ambasadorka. Ob razstavi bodo v galeriji potekali tudi številni spremljevalni dogodki za otroke in družine.

»V življenju me najbolj zanima lepota … To lepoto vidim v majhnih bitjih, v živalih, v otrocih … Vidim ta njihov notranji svet, ki seva navzven. To naslikam.«
(Jelka Reichman za Delo)

Pozdrav častne pokroviteljice

pika

Najprej prisrčen pozdrav vsem obiskovalcem 30. Pikinega festivala. Posebno lepo pozdravljam vse otroke Velenja, mesta, kjer sem bila nemalokrat gostja na tradicionalni bralni znački. Najbolj pa sem vesela in počaščena, da sem že drugič povabljena med vas kot častna pokroviteljica Pikinega festivala. Lepa hvala!

Veselim se snidenja v Velenju in prepričana sem, da bo tako lepo in veselo, kakor je na tej prireditvi vselej. Pravzaprav je že to septembrska tradicija.

Lep pozdrav,

Jelka Reichman