Splošno

Častna pokroviteljica

Častna pokroviteljica

pika

Častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala je najboljša slovenska športnica JANJA GARNBRET.

Janja se je s plezanjem prvič srečala na začetku osnovne šole. Prvi osvojeni vrhovi so bili vrhovi dreves, omar in ostalih kosov pohištva v domači hiši v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Prava Pika, že od malih nog, kajne? Spontanemu začetku osvajanja višav je sledil vpis v plezalni tečaj, kjer se je spoznala s pravo steno in oprimki. Od tedaj neustavljivo niza svoje uspehe.

Šestkratna svetovna prvakinja je pri 23-ih letih zbrala že 32 zmag v svetovnem pokalu v športnem plezanju (ko to berete, je najbrž številka še večja). Toliko zmag ni osvojil še nihče v svetovnem pokalu v športnem plezanju. Bero vrhunskih športnih dosežkov je dopolnila z olimpijsko zlato medaljo. Velja za najboljšo športno plezalko na svetu.

Ker Pika velja za najmočnejšo deklico na svetu, je Janjo z navdušenjem povabila na 33. Pikin festival, da se končno srečata in pomerita moči. Le katera bo močnejša?

Večer s častno pokroviteljico bo 5. septembra 2022.

Nagovor častne pokroviteljice

cat

Lepo pozdravljeni,

v veliko veselje mi je, da sem lahko letos z vami, in da sem pokroviteljica Pikinega festivala, kar je zame velika čast. Zelo se veselim sodelovanja z vami in vem, da tudi vi hrepenite po novih dogodivščinah, ki nas čakajo na Pikinem festivalu.

Letos je zelo veliko ustvarjalnih vsebin in Pika mi je namignila, da bo tema festivala Narobe svet, kar je zelo izjemno, zabavno in mi je zelo všeč. Spomnila sem se čudovite pesniške zbirke s tem naslovom, ki jo je napisal Alojz Gradnik.

Tudi jaz imam rada včasih »narobe svet«, ker moramo pogledati na svet tudi z druge strani, da lahko resnica zaživi v pravilnih odgovorih. Še več kot to, včasih se mi zdi, da gre kakšna stvar v obratni smeri, npr. prehitro dihamo, preveč sedimo, jemo prehitro, roke si narobe umivamo, narobe ločujemo smeti, nepravilno spimo …, ampak najprej moramo znati biti srečni, veseli, potrebujemo gibanje in druženje. In vse to imamo tukaj na Pikinem festivalu, ki je magičen prostor, skrivnostno popoln in zanimiv.

Naj vam bo Pikin festival možnost za raziskovanje, saj tako potrjuje, da ta Narobe svet, ki je zdaj še čisto majcen, počasi zraste prek meja.  

                                                                                 vaša Janja Garnbret