Splošno

Častna pokroviteljica

Častna pokroviteljica

pika

Častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala je ANJA ŠTEFAN. Umetnica, ki se z iskricami življenja igra skozi besede.

Pesnica, pisateljica, pripovedovalka in raziskovalka pripovednega izročila se je rodila v Šempetru pri Gorici. Živela je z mamo, očetom in še dvema bratoma v veliki hiši, odmaknjeni od mesta, okoli katere je bil sadovnjak. V krogu družine so radi peli in si pripovedovali zgodbe iz otroštva. Po srednji šoli se je posvetila študiju iz slovenščine in angleščine. Vendar je imela raje slovenščino. V veselje ji je bilo igranje z besedami, všeč pa ji je bila tudi svoboda izražanja. Iz ljudskih pripovedi je najprej diplomirala, kasneje pa tudi magistrirala.

Je mama dveh dečkov in dveh deklic, zato večina časa nameni svoji družini. Poleg tega, da je pisateljica, pesnica in pravljičarka, je tudi organizatorka pripovedovalskega festivala Pravljice danes v Cankarjevem domu in urednica zbirk ljudskih pravljic, ki jih pogosto tudi na novo pove in zapiše.

Njena najbolj znana dela so Melje, melje mlinček, Lonček na pike, Bobek in barčica, Sto ugank, Gugalnica za vse, Drobtine iz Mišje doline in Svet je kakor ringaraja.

Za svoje delo je prejela veliko nagrad – Levstikovo nagrado, za izvirno slovensko slikanico, Zlato hruško, Večernico, Nagrado Kristine Brenkove in še in še. Najlepše in največje nagrade za njeno res odlično delo pa so množice slovenskih otrok, ki neizmerno uživajo v prebiranju njenih literarnih zakladov. In prav to je najboljša popotnica za njeno častno pokroviteljstvo – odkrivati in spodbujati domišljijo otrok na krilih lepot slovenskega jezika!

 

Nagovor častne pokroviteljice

crocodile

Že od jutra si prepevam,

vem, da bo prekrasen dan,

vse mi teče kot po maslu,

veter piha v pravo stran.

Tako se začenja ena od moji pesmic, ki se mi zdi ravno pravšnja, da z njo pozdravim Pikin festival. Ljudje smo vedno znova potrebni lepega in blagodejnega – če so časi čudni, še toliko bolj. Pikin festival se iz leta v leto dogaja z željo, da bi obogatil in presvetlil življenja mnogih otrok in njihovih družin, pa tudi odraslih, ki se kar sami namenijo na ta ali oni dogodek. Naj bo tako tudi letos. Organizatorjem želim, da bi jim vse teklo kot po maslu, vsem nam pa kakšen (in ne le eden) prekrasen festivalski dan.

Anja Štefan