Informacije

Pogosta vprašanja

Ali bo letos potekal Pikin festival?
Da! Pika se septembra vrne v mesto - trenutno je načrtovan Pikin mini vikend, ki bo potekal 26. in 27. septembra. Upamo, da nam bo glede na trenutne razmere v državi uspelo izvesti čim več načrtovanih aktivnosti.

Ali bo letos mogoč obisk organiziranih skupin?
Šolskih skupin letos na Pikinem festivalu ne bomo mogli sprejemati, saj se bo glavnina dogajanja prestavila na konec tedna, ko bomo k obisku še posebej vabili družine - zato vas prosimo, da vse nadobudne šolarke in šolarje, velike in majhne, tiste z enim ali dvema nogavicama v našem imenu povabite, da namesto svojih sošolcev na festival pripeljejo bratce, sestrice, mamico, atija, tete, strice in druge nagajivce! Ukrepi pač zahtevajo ukrepanje (še ena modrost, ki se jo je Pika naučila letos!). Morda bo med otroki nekaj žalosti in slabe volje, pa si najbrž lahko predstavljate, da je prav Pika tista, ki je v tem trenutku najbolj pikasta od želje, da bi bilo vse drugače. Prenesite njenim majhnim prijateljem najlepše in največje pozdrave, povejte jim, da Pika trdno verjame, da bo še vse dobro in tako lepo in še lepše, kot je že bilo!

Kje so parkirišča?
Parkirišča se nahajajo v neposredni bližini osrednjega prizorišča, in sicer na parkirišču Mercator Centra Velenje ter v parkirni hiši na Kopališki cesti 2 (zraven Avtobusne postaje Velenje). Do njih vas vodijo dobro vidne usmerjevalne table v obliki rumenih Pikinih gumbov.

Koliko stane parkirnina?
Parkirni prostor je za obiskovalce v času festivala plačljiv.

Ali je obisk Pikinega festivala primeren tudi za malčke?
Seveda. Sprehod po prizoriščih zanje ne bo prehud zalogaj, saj se vsa nahajajo v strogem središču mesta. Rdeča dvorana in otroško igrišče stojita drug ob drugem, le nekaj metrov narazen, Titov trg pa se nahaja le lučaj stran, čez glavno cesto. Z otroškega igrišča vodi do Titovega trga tudi podhod.

Kakšen je obratovalni čas festivala?
Festival je za obiskovalce odprt od torka do četrtka od 9. do 13.30 in od 15.30 do 18.30, v petek, soboto in nedeljo pa od 9. do 18.30.

Kakšna je tema 30. Pikinega festivala?
Pika se po mestu potika je moto, ki bo letos pod eno streho povezal ulične umetnike, gostujoče glasbenike, plesalce, gledališčnike, lokalne umetniške duše, športnike, prostovoljce, animatorje, različne velenjske organizacije, društva in javne ustanove – vse z željo, da otrokom ponovno pričaramo nepozabno druženje s prijatelji in Piko ob spoznavanju novih vsebin, kulturnih doživetjih in seveda razigrani mestni zabavi. Veseli bomo, če nas boste obiskali.

Kdaj prispe Pika na prizorišče Pikinega festivala?
Pika nam točnega urnika svojih obiskov še ni poslala.

Ali lahko moj otrok obišče ustvarjalne delavnice?
Otroške ustvarjalne delavnice so primerne za predšolske in šolske otroke. Na festivalu lahko obiščete več kot 80 zanimivih ustvarjalnih delavnic v Rdeči dvorani. Različni tipi raziskovalno-kreativnih delavnic pa se nahajajo tudi v umetniški ulici ter v različnih dejavnostih na zunanjem prizorišču.

Ali bomo tudi letos lahko poslušali Pikin radio?
Da! Pika bo oddajala na frekvenci 96.3!

Ali bo tudi letos vozila Pikina ladjica?
Seveda! Od torka do četrtka (10. - 12. 9.) bo Pikina pletna vozila le za prej najavljene skupine, od petka do nedelje (13. - 15. 9.) pa bo vsem nadebudnim Pikam in gusarjem na voljo od 10. do 19. ure.

Cenik: 2€ odrasle osebe, 1€ otroci. Več informacij na 03 898 25 71.

Ali je na Velenjskem jezeru možna izposoja drugih plovil?
Društvo vodnih športov Velenje in drugi ponudniki omogočajo izposojo različnih plovil: kanu, kajak, jadrnica. V baru, ki je odprt na velenjski plaži, pa izposojajo tudi vodne pedaline.

Ali je na festivalu kaj športnih aktivnosti?
Pikin športni svet ponuja športne poligone, kjer lahko otroci preizkusijo svoje motorične sposobnosti. Sam festival se nahaja na lokaciji, kjer je tudi veliko otroško igrišče. V sklopu festivalske ponudbe so različni atletski in športni poligoni primerni za različne starostne skupine otrok.

Ali se na festivalu nahaja previjalnica za dojenčke?
Na otroškem igrišču bodo starši otroke lahko previjali na javnem stranišču, prav tako bo previjanje omogočeno v Rdeči dvorani.

Koliko stane vstopnica za Pikin festival?
Vstop na osrednje prizorišče Pikinega festivala je za posamezne obiskovalce prost. Organizirane skupine pa sprejme Pika vodička, ki jih spremlja ves čas obiska (organizirano vodenje stane 3 EUR /osebo). Obiskovalci lahko brezplačno obiščejo več kot 80 ustvarjalnih delavnic v Rdeči dvorani, umetniške četrti z zanimivimi dnevnimi programi, tabornike, indijance, interaktivne poligone in doživljajske delavnice na prostem ter ulično zabavo na Titovem trgu.

Kdaj lahko obiščemo koncerte in lutkovne predstave na osrednjem prizorišču?
Programsko zgibanko o točnih urah in vsem dogajanju najdete tukaj.

Ali lahko obiščemo tudi Pikine otroške predstave na odrih v središču Velenja?
Od torka do petka so v središču mesta na Pikinem odru (Dom kulture Velenje) predstave ob 9.30 in 11.30 (vstopnica je 5 EUR) ter na Tomaževem odru (Glasbena šola Velenje) ob 9.30 in 11.30 (vstopnica je 2 EUR).

Ali lahko tudi družina ali posameznik obišče Pikine otroške predstave v mestu?
Vsekakor. Poleg obiska organiziranih skupin pri vsaki predstavi zagotovimo nekaj prostih mest tudi za posamezne obiskovalce. Nakup vstopnic je možen eno uro pred začetkom predstave na blagajni pred dvorano, lahko pa si jih priskrbite že prej na blagajni Festivala Velenje.

Kje lahko prespimo, če obiščemo Pikin festival za več dni?
Možnosti je veliko. Na TRC Jezero se nahaja kamp, kjer je možna nočitev v šotoru. V središču mesta je več hotelov (Hotel Paka, Hotel Razgoršek) in Mladinski hotel. V času Pikinega festivala TIC Velenje nudi posebej ugodne turistične družinske pakete.

Je na festivalu poskrbljeno za medicinsko pomoč?
Ves čas festivala je med obratovalnim časom prisotno medicinsko osebje, ki nudi nujno pomoč.

Ali je na festivalu možno zaužiti topel obrok?
V sklopu ponudbe Pikinega mesta je tudi več gostinskih obratov, ki zagotavljajo različne tople in hladne menije.

Kje lahko kupim Ficka?
Na Pikinem festivalu je Fickarnica, kjer prodajajo več vrst Fickov. Prav tako ga lahko kupite na več lokacijah v Pikini trgovini.

Ali je na Pikinem festivalu tudi luna park?
V sklopu aktivnosti, ki jih ponuja Pikin festival, luna parka ni.

Kje lahko dobimo Pikine čalapinke?
Na glavni ulici Pikinega mesta je hišica, kjer pečejo najbolj slastne čalapinke. Palačinke lahko dobite tudi pri vsakem gostincu na območju festivala.