Sodelujemo

Pikin natečaj

Ponudba za sponzorje
Postani Pikin animator
Pikini natečaji
Pikin sejem
Dobrodelna Pika
Pika zbira otroška oblačila
Razpisi

Pikini natečaji

pika

Dragi prijatelji!

Pika se rada potepa, druži s prijatelji ter počne vse vrste vragolij, zato ji včasih zmanjka časa in vas prosi za pomoč.

Vse ustvarjalne in domišljije polne vabi, da ji pomagate pri ustvarjanju, kreiranju in poustvarjanju vaših doživetij.

Letos je razpisala dva natečaja - Pikin fotografski in Pikin likovni natečaj. Tema letošnjega festivala je nAROBE SVET, saj nas Pika vedno znova uči drugačnega pogleda na svet – da si kdaj dovolimo neobičajne stvari, da se znamo zabavati in na svet gledati igrivo ter pozitivno in kaj narediti čisto po svoje! Prelevite se v fotografe ter umetnike in nam pričarajte vaš narobe svet!

Več o obeh natečajih in pogojih sodelovanja najdete spodaj. 

Pikin likovni natečaj "Pravi narobe svet"

crocodile

Pika Nogavička je nenavadna deklica, ki živi po lastnih pravilih, ne uboga in se ne uklanja svetu odraslih. Njen svet je za marsikoga narobe, obrnjen na glavo, a kljub vsemu zanjo čisto pravi: drugačen, skrivnosten, pogumen in brezmejen v njeni domišljiji. Pozivamo vas, da raziščete brezmejnost in bogastvo likovnega sveta, ki nam ponuja široko paleto različnih likovnih materialov in tehnik. Ustvarite Pikin svet v nenavadnih tehnikah in nevsakdanjih kombinacijah: naj bo edinstven, svoboden in razigran kot naša Pika.

Razpisni pogoji:

• Na likovnem natečaju lahko sodelujejo otroci in mladostniki osnovnih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov ali posamezniki, neodvisni od izobraževalnih zavodov.

• Likovne izdelke, prispele do ponedeljka, 5. septembra 2022, bo pregledala strokovna komisija.

• Komisija bo izmed poslanih del izbrala zmagovalca in mu podelila najvišje festivalsko priznanje, zlato piko.

• Izbrana dela bodo razstavljena na letošnjem prizorišču Pikinega festivala od 10. do 14. septembra 2022.

• Poslani likovni izdelki so lahko izdelani iz različnih likovnih področij: slikarstvo, risanje, grafika, fotografija ali v kombinaciji le-teh. Velikost formata likovnih del naj ne presega format A3.

• Vsak poslan izdelek naj bo razločno opremljen z naslednjimi podatki:
- ime in priimek avtorja, razred oz. starost,
- naslov likovnega dela in likovna tehnika,
- ime in priimek mentorja (likovnega pedagoga, učitelja, vzgojitelja, staršev),
- elektronski naslov mentorja oziroma staršev.

(Mentorji oz. vzgojno-izobraževalne ustanove poskrbijo za potrebna soglasja staršev za sodelovanje učencev oz. otrok v natečaju ter dovoljenje za javno objavo.)

• Natečaj traja od 23. maja do 5. septembra 2022, ko je zadnji rok za sprejem likovnih del.

• Likovna dela pošljite ali dostavite osebno do navedenega datuma na naslov: Galerija Velenje, Titov trg 5, 3320 Velenje z oznako ZA NATEČAJ »PRAVI NAROBE SVET«.

Prispela dela bodo ostala v arhivu Galerija Velenje.

Najboljše delo bo nagrajeno s priznanjem zlata pika in s praktično nagrado.

Dodatne informacije o razpisu in razstavi lahko dobite na naslovih: nina.cvirn@galerijavelenje.si ali katarina.aman@vilarozle.si.

Pikin fotografski natečaj "Narobe svet"

cat

Junakinja knjig švedske pisateljice Astrid Lindgren, nadobudna deklica Pika Nogavička nas uči drugačnega pogleda na svet – da si kdaj dovolimo neobičajne stvari, da se znamo zabavati in na svet gledati igrivo in pozitivno, po drugi strani pa opaziti njegove nepravilnosti ali se odločno postaviti za tiste, ki potrebujejo pomoč. Pogosto slišimo frazo »to je pa narobe svet!«. Z njo lahko označujemo tako smešne in zabavne kot tudi precej resne trenutke našega vsakdana. In bi to frazo zagotovo lahko neštetokrat izrekli ob prebiranju zgodb o Piki Nogavički – junakinji neobičajnega in pogumnega pogleda na svet.

V Muzeju Velenje, ki že 33. leto zapored sooblikuje Pikin festival in v atriju Velenjskega gradu pripravlja tradicionalne Pikine fotografske razstave, tudi letos vabimo k sodelovanju pri Pikinem fotografskem natečaju. Tokrat smo natečaj pripravili v sodelovanju s fotografsko revijo Digitalna Kamera in Digitalnim Foto Klubom, ki že vrsto let sodelujeta z mladimi fotografi iz cele Slovenije ter Festivalom Velenje, organizatorjem 33. Pikinega festivala. Natečaj bo potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (št. 12/2022).

Osnovnošolce vabimo, da z nami in s Piko Nogavičko delijo fotografije, ki bi prikazale njihov pogled in razumevanje naslovne teme natečaja »Narobe svet«, ki je tudi tema letošnjega 33. Pikinega festivala. Vabimo otroke, da skozi objektiv ujamejo trenutke sveta okoli nas in njegove drugačnosti – bodisi je smešna, zabavna ali pa tudi resna.

Razpisni pogoji:

1. Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz cele Slovenije.

2. Vsak avtor lahko sodeluje z do tremi digitalnimi ali digitaliziranimi fotografijami v formatu JPEG v velikosti vsaj 3000 slikovnih pik po daljši stranici.

3. Računalniška obdelava fotografij je dovoljena v osnovnem obsegu (manjše popravljanje kontrastov, osvetlitve, intenzitete barv, izreza, ostrine in podobne osnovne korekcije). Fotomontaža ni dovoljena.

4. Fotografije so lahko posnete v barvni ali črno-beli tehniki.

5. Fotografije morajo izražati avtorjev pogled na temo fotografskega natečaja. Tematsko naj se navezujejo na naslovno temo 33. Pikinega festivala »Narobe svet«.

6. Vsak poslani izdelek mora biti opremljen z naslednjimi podatki:
    • ime in priimek avtorja, starost, šola, mentor (če je);
    • naslov (lahko tudi opis) fotografije;
    • elektronski naslov avtorja.

7. Natečaj traja do ponedeljka, 29. avgusta 2022. Ta dan je zadnji rok za oddajo fotografij. Takoj po tem datumu bo prejeta dela pregledala in ocenila komisija, ki jo bo imenoval organizator natečaja.

Prispela dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi:
Tanja Verboten (Muzej Velenje, direktorica)
Andreja Ravnak (Digitalni Foto klub, mojstrica fotografije FZS)
Igor Rosina (fotografska revija Digitalna kamera, lastnik in glavni urednik)
Peter Žagar (Festival Velenje, fotograf)

8. Med prispelimi fotografijami bo komisija izbrala fotografije, ki bodo razstavljene v grajskem atriju, najboljše pa bo tudi nagradila.

Nagrade:
* 1., 2., in 3. nagrada  - zlata, srebrna ter bronasta medalja Fotografske zveze Slovenije
* 5 pohval – diplom Fotografske zveze Slovenije
* Praktične nagrade avtorjem vseh razstavljenih fotografij s strani Muzeja Velenje, Festivala Velenje ter fotografske revije Digitalna kamera

9. Organizator si pridržuje pravice do tiskanja in distribucije izbranih fotografij za namen promocije projekta.

10. Odprtje Pikine fotografske razstave bo v sredo, 7. septembra 2022, ob 17. uri na Velenjskem gradu.

11. Fotografije v digitalni obliki (na CD-ju, DVD-ju ali USB ključku ali po e-pošti) pošljite ali dostavite (osebno, po pošti) do navedenega roka na naslov: MUZEJ VELENJE, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si.

Za več informacij se lahko obrnete na kustosinjo pedagoginjo Muzeja Velenje Ono Čepaityte Gams (e-naslov: ona.gams@muzej-velenje.si, tel. 051/382-374).

Pikin fotografski natečaj razpisujejo Muzej Velenje, Digitalni Foto Klub, fotografska revija Digitalna Kamera in Festival Velenje pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije.