Sodelujemo

Pikin natečaj

Ponudba za sponzorje
Postani Pikin animator
Pikini natečaji
Pikin sejem
Dobrodelna Pika

Pikini natečaji

pika

Dragi prijatelji!

Pika se rada potepa, druži s prijatelji ter počne vse vrste vragolij, zato ji včasih zmanjka časa in vas prosi za pomoč.

Vse ustvarjalne in domišljije polne vabi, da ji pomagate pri ustvarjanju, kreiranju in poustvarjanju vaših doživetij.

Letos je razpisala tri natečaje - Pikin fotografski, Pikin likovni natečaj in Pikin stripovski natečaj. Tema letošnjega festivala je Časovni stroj, kar pomeni, da bomo potovali naprej in nazaj, levo in desno, se vrteli kot v pralnem stroju, pristali nekje v preteklosti in prvi uzrli trenutke prihodnosti. Čas bomo postavili na glavo in ga krojili po naših pravilih.

Prelevite se v fotografe ter umetnike in Piki pokažite, česa je zmožen njen časovni stroj!

Več o obeh natečajih in pogojih sodelovanja najdete spodaj. 

Pikin likovni natečaj »PIKA IN ČASOVNI STROJ«

crocodile

Pika Nogavička je pogumna in nagajiva deklica, ki živi po lastnih pravilih in v sebi nosi skrivnostno moč domišljije.  Vsak dan je zanjo nova dogodivščina. Ker zelo rada potuje in raziskuje, vas pozivamo, da ustvarite likovno delo, kjer se bo podala na prav posebno pustolovščino, postala časovni popotnik ter odpotovala daleč nazaj v preteklost.   

V likovni izdelek ob uporabi različnih likovnih materialov in tehnik vključite obisk enega zgodovinskega obdobja. Mogoče bo Pika odšla na piknik med dinozavre ali pa na lov z neandertalci …

Naj vaša domišljija, tako kot naša Pika, ne pozna meja.    

Razpisni pogoji:
- Na likovnem natečaju lahko sodelujejo otroci in mladostniki osnovnih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov ali posamezniki, neodvisni od izobraževalnih zavodov.
- Likovne izdelke, prispele do 25. avgusta 2023, bo pregledala strokovna komisija.
- Komisija bo izmed poslanih del izbrala zmagovalca in mu podelila najvišje festivalsko priznanje, zlato piko.
- Izbrana dela bodo razstavljena na letošnjem prizorišču Pikinega festivala, in sicer v Ku-ku galeriji v Galeriji Velenje.
- Poslani likovni izdelki so lahko z likovnega področja slikanja, risanja ali grafike. Velikost formata slik, risb ali grafik naj ne presega formata A2.
-  Vsak poslan izdelek naj bo razločno opremljen z naslednjimi podatki:
         · ime in priimek avtorja, razred oz. starost,
         · naslov likovnega dela in likovna tehnika,
         · ime in priimek mentorja (likovnega pedagoga, učitelja, vzgojitelja, staršev),
         · elektronski naslov mentorja oziroma staršev.
(Mentorji oz. vzgojno-izobraževalne ustanove poskrbijo za potrebna soglasja staršev za sodelovanje učencev oz. otrok v natečaju ter dovoljenje za javno objavo.)
- Natečaj traja do 25. avgusta 2023, ko je zadnji rok za sprejem likovnih del.
- Likovna dela pošljite ali dostavite osebno do navedenega datuma na naslov: Galerija Velenje, Titov trg 5, 3320 Velenje z oznako ZA NATEČAJ »PIKA IN ČASOVNI STROJ«.

Prispela dela bodo ostala v arhivu Festivala Velenje.

Dodatne informacije o razpisu in razstavi lahko dobite na naslovu: info@galerijavelenje.si

Pikin fotografski natečaj “ČASOVNI STROJ”

cat

Ste kdaj imeli željo, da bi zavrteli časovni stroj in se vrnili v preteklost ali odpotovali v prihodnost? Da bi imeli magično moč s katero bi spreminjali čas in s tem tudi svet?

Junakinja knjig švedske pisateljice Astrid Lindgren, nadobudna deklica Pika Nogavička, je zagotovo tista, ki nas lahko povabi na takšno nenavadno in pogumno raziskovanje sveta – s časovnim strojem v rokah! Starodavni gradovi in nenavadni tehnološki izumi, roboti v kavarnah in babičina skrinja, polna starih fotografij … Kaj bi vi ujeli v objektiv, če bi ga spremenili v časovni stroj?

V Muzeju Velenje, ki že 34. leto zapored sooblikuje Pikin festival in v atriju Velenjskega gradu pripravlja tradicionalne Pikine fotografske razstave, vabimo k sodelovanju pri Pikinem fotografskem natečaju. Tudi letos smo natečaj pripravili v sodelovanju s fotografsko revijo Digitalna Kamera in Digitalnim Foto Klubom, ki že vrsto let sodelujeta z mladimi fotografi iz cele Slovenije ter Festivalom Velenje, organizatorjem 34. Pikinega festivala. Natečaj bo potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (št. FZS 11/2023).

Osnovnošolce vabimo, da z nami in s Piko Nogavičko delijo fotografije, ki bodo prikazale njihov pogled in razumevanje naslovne teme natečaja »Časovni stroj«, ki je tudi tema letošnjega 34. Pikinega festivala. Skozi objektiv poiščite preteklost in tudi prihodnost v svetu okoli nas.

Razpisni pogoji:
- Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz cele Slovenije.
- Vsak avtor lahko sodeluje z do tremi digitalnimi ali digitaliziranimi fotografijami v formatu JPEG v velikosti vsaj 3000 slikovnih pik po daljši stranici.
- Računalniška obdelava fotografij je dovoljena v osnovnem obsegu (manjše popravljanje kontrastov, osvetlitve, intenzitete barv, izreza, ostrine in podobne osnovne korekcije). Fotomontaža ni dovoljena.
-  Fotografije so lahko posnete v barvni ali črno-beli tehniki.
- Fotografije morajo izražati avtorjev pogled na temo fotografskega natečaja. Tematsko naj se navezujejo na naslovno temo 34. Pikinega festivala »Pikin časovni stroj«.
- Vsak poslani izdelek mora biti opremljen z naslednjimi podatki:
         • ime in priimek avtorja, starost, šola, mentor (če je);
         • naslov (lahko tudi opis) fotografije;
         • elektronski naslov avtorja.
- Natečaj traja do petka, 30. junija 2023. Ta dan je zadnji rok za oddajo fotografij. Takoj po tem datumu bo prejeta dela pregledala in ocenila komisija, ki jo bo imenoval organizator natečaja.
- Prispela dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Andreja Ravnak (Digitalni Foto klub, mojstrica fotografije FZS), Igor Rosina (fotografska revija Digitalna kamera, lastnik in glavni urednik), Peter Žagar (Festival Velenje, fotograf), Tanja Verboten (Muzej Velenje, direktorica, članica Fotokluba F8)
- Med prispelimi fotografijami bo komisija izbrala fotografije, ki bodo razstavljene v grajskem atriju, najboljše pa bo tudi nagradila.
- Nagrade:
        * 1., 2. in 3. nagrada  - zlata, srebrna ter bronasta medalja Fotografske zveze Slovenije
        * Zlata pika 34. Pikinega festivala za prvonagrajenca
        * 5 pohval – diplom Fotografske zveze Slovenije
        * Praktične nagrade avtorjem vseh razstavljenih fotografij s strani Muzeja Velenje, Festivala Velenje ter fotografske revije Digitalna kamera
- Organizator si pridržuje pravice do tiskanja in distribucije izbranih fotografij za namen promocije projekta.
- Odprtje Pikine fotografske razstave bo v sredo, 6. septembra 2023, ob 17. uri na Velenjskem gradu.
- Fotografije v digitalni obliki (na CD-ju, DVD-ju ali USB ključku ali po e-pošti) pošljite ali dostavite (osebno, po pošti) do navedenega roka na naslov: MUZEJ VELENJE, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si.

Za več informacij se lahko obrnete na kustosinjo pedagoginjo Muzeja Velenje Ono Čepaityte Gams (e-naslov: ona.gams@muzej-velenje.si, tel. 051/382-374).

Pikin literarni stripovski natečaj "PIKA POTUJE S ČASOVNIM STROJEM"

Osnovnošolce vabimo, da ustvarite oziroma napišete/narišete popolnoma svoj strip. Tema letošnjega, že 34. Pikinega festivala, je res izjemno zanimiva: Pika in časovni stroj. Ker verjamemo, da ste osnovnošolci, tako kot Pika Nogavička,  polni zanimivih in zabavnih idej, vas vabimo, da se v tokratnem literarnem natečaju preizkusite v izdelavi stripa. Pri tem imate povsem proste roke. Edino vodilo letošnjega literarnega natečaja je, da ujamete duh časa in odpotujete s časovnim strojem v preteklost ali prihodnost.

Razpisni pogoji: 
- Na literarnem natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz cele Slovenije. 
- Vsak avtor lahko sodeluje z enim stripovskim izdelkom.
- Strip je lahko izdelan tiskano ali digitalno. Izdelava je odvisna od veščin posameznika.
- Vsebina stripa se mora tematsko navezovati na temo 34. Pikinega festivala »Pika in časovni stroj«.
- Vsak izdelek mora biti odpremljen z naslednjimi podatki:
         · ime in priimek avtorja, starost, šola in kraj, mentor (če je);
         · elektronski naslov avtorja. 
- Natečaj traja do srede, 30. avgusta 2023.Ta dan je zadnji rok za oddajo stripov. Po tem datumu bo prejeta dela pregledala in ocenila komisija, ki jo imenuje organizator natečaja.
- Prispela dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Drago Martinšek (Knjižnica Velenje, direktor), Peter Groznik – Peč (grafični oblikovalec), Maja Praprotnik (bibliotekarka), David Vidmar Čeru (zgodovinar).
- Med poslanimi izdelki bo komisija izbrala stripovske izdelke, ki bodo razstavljeni  na razstaviščnem prostoru v Knjižnici Velenje, in sicer v času trajanja Pikinega festivala.
- Nagrade: najboljši trije literarni izdelki bodo nagrajeni s praktičnimi nagradami in priznanjem.
- Stripovske izdelke v digitalni obliki (na CD-ju, DVD-ju ali USB ključku ali po e-pošti) pošljite ali dostavite (osebno, po pošti) do navedenega roka na naslov: KNJIŽNICA VELENJE, Šaleška cesta 21, 3320 Velenje ali na elektronski naslov info@knjiznica-velenje.si z oznako ZA NATEČAJ 'PIKA POTUJE S ČASOVNIM STROJEM'.

Za več informacij se lahko obrnete na organizatorki literarnega natečaja: Metko Pivk Srdič (e-naslov: metka.pivk-srdic@knjiznica-velenje.si) ali Majo Praprotnik (e-naslov: maja.praprotnik@knjiznica-velenje.si).