Sodelujemo

Pikin natečaj

Ponudba za sponzorje
Postani Pikin animator
Pikini natečaji
Pikin sejem
Dobrodelna Pika

Pikini natečaji

pika

Dragi prijatelji!

Pika se rada potepa, druži s prijatelji ter počne vse vrste vragolij, zato ji včasih zmanjka časa in vas prosi za pomoč. Vse ustvarjalne in domišljije polne vabi, da ji pomagate pri ustvarjanju, kreiranju in poustvarjanju vaših doživetij.

Letos je razpisala tri natečaje - Pikin fotografski, Pikin likovni natečaj in Pikin literarni natečaj. Tema letošnjega festivala je Na zeleno barvam svet, kar pomeni, da se bomo skupaj ozrli k vsemu, kar je zdravo in dobro za človeka, naravo in svet. Predvsem pa bomo dober zgled!

Prelevite se v fotografe ter umetnike in Piki pokažite, kako lahko na bolje spremenimo naš planet!

Več o obeh natečajih in pogojih sodelovanja najdete spodaj. 

PIKIN LIKOVNI NATEČAJ: »PIKA OBJEMA SVOJ PLANET«

crocodile

Pika je pogumna in nagajiva deklica, ki živi po lastnih pravilih in v sebi nosi skrivnostno moč domišljije. Vsak dan je zanjo nova dogodivščina. Ker je velika ljubiteljica živali in narave, vas vabimo, da ustvarite likovno delo, v katerem bo Pika postala junakinja našega planeta. V likovnem izdelku ob uporabi različnih likovnih materialov in tehnik prikažite vsaj eno okoljsko ali naravno problematiko, s katero se Pika sooča pri vsakodnevnih vragolijah. Skrbela bo za zdrave oceane in reke, morda bo posadila novo drevo ali pa na svojevrsten razigran način pomagala kakšni živali …

Naj nam vaša domišljija in Pikina kreativnost pomagajo pri skrbi za naš planet.   

Razpisni pogoji:

1. Na likovnem natečaju lahko sodelujejo otroci in mladostniki osnovnih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov ali posamezniki, neodvisni od izobraževalnih zavodov.
2. Likovne izdelke, prispele do 23. avgusta 2024, bo pregledala strokovna komisija.
3. Komisija bo izmed poslanih del izbrala zmagovalca in mu podelila najvišje festivalsko priznanje – zlato piko.
4. Izbrana dela bodo razstavljena na enem od prizorišč Pikinega festivala.
5. Poslani likovni izdelki so lahko z likovnega področja slikanja, risanja ali grafike. Velikost formata slik, risb ali grafik naj ne presega formata A2.
6. Vsak poslan izdelek naj bo razločno opremljen z naslednjimi podatki:
- ime in priimek avtorja, razred oz. starost,
- naslov likovnega dela in likovna tehnika,
- ime in priimek mentorja (likovnega pedagoga, učitelja, vzgojitelja, staršev),
- elektronski naslov mentorja oziroma staršev.
(Mentorji oz. vzgojno-izobraževalne ustanove poskrbijo za potrebna soglasja staršev za sodelovanje učencev oz. otrok v natečaju ter dovoljenje za javno objavo.)
7. Natečaj traja do 23. avgusta 2023, ko je zadnji rok za sprejem likovnih del.
8. Likovna dela pošljite ali dostavite osebno do navedenega datuma na naslov:
Galerija Velenje
Titov trg 5
3320 Velenje
z oznako ZA NATEČAJ »PIKA OBJEMA SVOJ PLANET«.

Prispela dela bodo ostala v arhivu Festivala Velenje.

Dodatne informacije o razpisu in razstavi lahko dobite na: info@galerijavelenje.si.

PIKIN FOTOGRAFSKI NATEČAJ: “NA ZELENO BARVAM SVET”

cat

V Muzeju Velenje verjamemo, da s fotoaparatom v rokah lahko ujamemo neskončno trenutkov, s katerimi lahko »na zeleno pobarvamo svet«. V naravo se obračamo po navdih, ujamemo spremembe v njej, opozarjamo na nepravilnosti … Osnovnošolce vabimo, da z nami in s Piko delijo fotografije, ki bodo prikazale njihov pogled in razumevanje naslovne teme natečaja »Na zeleno barvam svet«, ki je tudi tema letošnjega festivala. Z objektivom v rokah se obrnite na naravo in vse zelene odtenke našega čudovitega planeta.

Razpisni pogoji:
1. Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz vse Slovenije.
2. Vsak avtor lahko sodeluje z do tremi digitalnimi ali digitaliziranimi fotografijami v formatu JPEG v velikosti vsaj 3000 slikovnih pik po daljši stranici.
3. Računalniška obdelava fotografij je dovoljena v osnovnem obsegu (manjše popravljanje
kontrastov, osvetlitve, intenzitete barv, izreza, ostrine in podobne osnovne korekcije). Fotomontaža ni dovoljena. Kreacije, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence, niso dovoljene.
4. Fotografije so lahko posnete v barvni ali črno-beli tehniki.
5. Fotografije morajo izražati avtorjev pogled na temo fotografskega natečaja. Tematsko naj se navezujejo na naslovno temo 35. Pikinega festivala »Na zeleno barvam svet«.
6. Vsak poslani izdelek mora biti opremljen z naslednjimi podatki: ime in priimek avtorja, starost, šola, mentor (če je), naslov (lahko tudi opis) fotografije, elektronski naslov avtorja.
7. Natečaj traja do ponedeljka, 1. julija 2024. Ta dan je zadnji rok za oddajo fotografij. Takoj po tem datumu bo prejeta dela pregledala in ocenila komisija. Prispela dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Andreja Ravnak (Digitalni Foto Klub, Mojstrica fotografije FZS), Igor Rosina (spletni portal Digitalna kamera, predsednik DFK, fotograf), Peter Žagar (Festival Velenje, fotograf), Tanja Verboten (Muzej Velenje, direktorica, članica Fotokluba F8).
8. Med prispelimi fotografijami bo komisija izbrala fotografije, ki bodo razstavljene v grajskem atriju, najboljše pa bo tudi nagradila:
* 1., 2. in 3. nagrada – zlata, srebrna ter bronasta medalja Fotografske zveze Slovenije,
* zlata pika 35. Pikinega festivala za prvonagrajenca,
* 5 pohval – diplom Fotografske zveze Slovenije,
* praktične nagrade avtorjem vseh razstavljenih fotografij s strani Muzeja Velenje, Festivala Velenje ter fotografske revije Digitalna kamera.
9. Organizator si pridržuje pravice do tiskanja in distribucije izbranih fotografij za namen  promocije projekta.
10. Odprtje Pikine fotografske razstave bo v sredo, 4. septembra 2024, ob 18. uri na Velenjskem gradu.
11. Fotografije v digitalni obliki (na CD-ju, DVD-ju ali USB ključku ali po e-pošti) pošljite ali dostavite (osebno, po pošti) do navedenega roka na naslov: MUZEJ VELENJE, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si.

Za več informacij se lahko obrnete na kustosinjo pedagoginjo Muzeja Velenje Ono Čepaityte Gams (e-naslov: ona.gams@muzej-velenje.si, tel. 051/382-374).

Tudi letos smo natečaj pripravili v sodelovanju s spletnim portalom Digitalna Kamera in Digitalnim Foto Klubom, ki že vrsto let sodelujeta z mladimi fotografi iz vse Slovenije ter Festivalom Velenje, organizatorjem 35. Pikinega festivala. Natečaj bo potekal pod visokim pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (št. FZS 12/2024).

PIKIN LITERARNI NATEČAJ: »PIKIN NATEČAJ HRBTNE POEZIJE 2024«

Osnovnošolce vabimo k sodelovanju v prav posebnem Pikinem natečaju hrbtne poezije. Tokrat bodo poezijo v vašem imenu pisale hrbtne strani knjig! Za kreativen izziv vam lahko služi tema letošnjega festivala Na zeleno barvam svet.

Kako lahko sodelujete?
Doma ali v knjižnici poiščite navdih med knjižnimi policami in knjigami.
- Sestavite verz iz naslovov knjig, ki so vas navdihnile.
- Hrbtne strani knjig zložite skupaj, da nastane hrbtna poezija.
- Svojo sestavljeno hrbtno poezijo fotografirajte ali prepišite in delite z nami.

 Razpisni pogoji:

1. Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz vse Slovenije.
2. Vsak avtor lahko sodeluje z največ tremi izdelki.
3. Hrbtna poezija je lahko zapisana z roko ali pa sestavljene hrbtne strani knjig fotografirate. Odločitev je odvisna od vsakega posameznika.
4. Vsebina poezije naj se tematsko navezuje na temo 35. Pikinega festivala »Na zeleno barvam svet«.
5. Vsak izdelek mora biti odpremljen z naslednjimi podatki: ime in priimek avtorja, starost, šola in kraj, mentor (če je), elektronski naslov avtorja.
6. Natečaj traja do petka, 30. avgusta 2024. Ta dan je zadnji rok za oddajo izdelkov. Po tem datumu bo komisija prejeta dela pregledala in ocenila. Komisijo imenuje organizator natečaja.
7. Svoje izdelke pošljite s pripisom »Pikin nagradni natečaj hrbtne poezije 2024«:
- po elektronski pošti: info@knjiznica-velenje.si ali
- na naslov: Knjižnica Velenje, Šaleška cesta 21, 3320 Velenje.
8. Prispeli izdelki bodo razstavljeni na razstaviščnem prostoru v Knjižnici Velenje, in sicer v času trajanja Pikinega festivala, od 7. do 13. septembra 2024.

Za več informacij se lahko obrnete na sodelavko Knjižnice Velenje: Maja Praprotnik (e-naslov: maja.praprotnik@knjiznica-velenje.si)