Razstave

Ilustracije za vse generacije - Ilustracije Jelke Reichman

crocodile

Galerija Velenje

V Pikinem mesecu septembru bodo v Galeriji Velenje gostili razstavo ilustracij priljubljene ilustratorke Jelke Reichman. Jelka Reichman, ki je tudi ena od Pikinih ambasadork, letos praznuje 80 let. Ustvarja že več kot petdeset let in zagotovo je ena najbolj prepoznavnih slovenskih ilustratork. Nepozabne so njene ilustracije Mačka Murija, Miškolina, Pikija Jakoba … Jelka Reichman je tudi avtorica uradne podobe Pikinega festivala, zato se v letu, ko festival praznuje 30 let, te razstave še posebej veselimo. Ob razstavi bodo v Galeriji Velenje potekali številni spremljevalni dogodki za otroke in družine. Razstava bo na ogled od 5. septembra do 5. oktobra 2019.

Odprtje razstave bo v četrtek, 5. septembra 2019, ob 18. uri. Razstava bo na ogled do 5. oktobra 2019.

Pikin veseli dan - fotografska razstava Ksenije Mikor

cat

Cikel fotografskih razstav ob 60-letnici Velenja in 30-letnici Pikinega festivala

Velenjčanka Ksenija Mikor je fotografinja, ki se "podpisuje" pod stotine odličnih fotografij, ki zaznamujejo podobe našega mesta že več kot desetletje. Redno fotografira seveda tudi Pikin festival, ta v njenih očeh svojevrstno zaživi v podobah. Utrinki in podobe »taglavnih« Pik, malih otroških Pik - ki uživajo v prizoriščih, predstavah in animacijah, podobe animatorjev, gusarjev in seveda staršev, tako očijev gusarjev in pikastih mamic, svojevrstno pričarajo vzdušje največjega otroškega festivala v državi. V fotografijah žarijo veselje, brezskrbnost, druženje, svoboda, otroška brezskrbnost, zabava, barvitost in seveda vzgoja in kultura. Vse to otroci na festivalu pridobijo z igro, kreativnostjo, ustvarjalnostjo, na mehak način.

Tako Pikin festival in Pika v vseh akterjih udeleženci festivala ostane za zmeraj lep spomin, s fotografijami Ksenije Mikor pa slikovit izsek mladosti in igrivosti, za nekoga nostalgičen za druge pa vedno aktualen. Fotografinja dodaja, da je teden otroškega festivala morda najbolj srečen in barvit teden v mestu, izjemen tudi za fotografski objektiv.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 9. septembra 2019, ob 19. uri (po slovesnem odprtju Pikinega festivala).

Pikaste razstave Knjižnice Velenje

pika

Osrednje razstavišče Mestne knjižnice Velenje

Pika se po mestu potika že 30 let

Razstava izbora dokumentarnega gradiva o treh desetletjih največje prireditve za otroke v Sloveniji.

Otroški oddelek Mestne knjižnice Velenje

Na potepu po mestu s Piko Nogavičko

Razstava likovnih del otrok Vrtca Velenje, ki bodo s pomočjo vzgojiteljic ustvarjali na temo 30. Pikinega festivala.

Steklena dvojčka Mestne knjižnice Velenje

Častna pokroviteljica Jelka Reichman

Častna pokroviteljica 30. Pikinega festivala se nam bo predstavila kot bralka meseca in nam ob tem izdala, katere so tiste knjige, ki so jo preoblikovale, tolažile, navdihovale, razveseljevale in pustile v njej sledi.

Na odprtju vseh Pikinih razstav v knjižnici, ki bo v sredo, 4. septembra 2019, ob 17.30, bo nastopil pevski zborček Vrtca Velenje.

Futuristični plakati

crocodile

Razstavišče eMCe plac

Predstavitev likovne zasnove plakatov 60. Pikinega festivala, ki bo potekal leta 2049. V sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje. 

Odprtje razstave v eMCe placu bo v petek, 6. septembra 2019, ob 19. uri.

Pika se po mladem mestu potika. Že trideset let.

Atrij Muzeja Velenje na Velenjskem gradu

Šestdeset let je lahko za človeka (sploh skozi oči osnovnošolca) veliko, za mesto pa vsekakor ne. Kako naše, verjamemo, da še vedno mlado in mladostno mesto, vidijo osnovnošolci? Kaj jim je v Velenju še posebej ljubo, kateri so njihovi najljubši mestni kotički, katera stavba v mestu jim je najbolj všeč, so opazili kakšen poseben detajl, kaj se jim zdi zanimivo, vredno ogleda, kaj bi najraje pokazali nekomu, ki našega mesta še ne pozna, kam bi v času njenega obiska v Velenju povabili razigrano Piko Nogavičko? Odgovore na vsa ta in še kakšno drugo vprašanje o najmlajšem slovenskem mestu bodo osnovnošolci Šaleške doline podali s svojimi fotografijami, ki bodo prispele na Pikin fotografski natečaj, ki ga je organiziral Muzej Velenje.

Odprtje razstave bo v torek, 3. septembra 2019, ob 17. uri.

Peter Matko: Portreti X

cat

Vila Rožle

Ste vedeli, da so lahko odpadki odličen umetniški material? Upokojeni likovni pedagog Peter Matko iz njih ustvarja portrete in skulpto-kolaže, ki jih boste spoznali na Pikini razstavi v Vili Rožle. Na ogled bo do srede, 25. septembra 2019, ob razstavi pa bodo na Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje pripravljali tudi delavnice za otroke, ki bodo lahko iz odpadkov izdelali svoj portret.

Odprtje razstave bo v petek, 6. septembra 2019, ob 17. uri.

Razstave v času Pikinega festivala

pika

Pika se po Sloveniji potika (razstava del Pikinega likovnega natečaja)

Pika je letos razpisala likovni natečaj Pika se po Sloveniji potika. Ker rada potuje in raziskuje, jih je pozvala, da ustvarijo posebno razglednico, na kateri Pika ustvarja norčije v njihovem domačem kraju. Prispela dela bodo v času festivala razstavljena v Rdeči dvorani, avtor zmagovalnega dela pa bo na zaključni svečanosti nagrajen z zlato piko.

Pika se slika - že 30 let (razstava fotografij iz preteklih Pikinih festivalov naših malih in velikih obiskovalcev)

Na balkonu Rdeče dvorane bo na vrvicah gotovo še dovolj prostora, da nanje pripnete tudi svoj foto spominček, prinesete ga na festival in bodite del kolaža pikastih spominov!

Filatelistična razstava Pika Nogavička na znamkah in poštni žigi Pikinega festivala v filateliji

Ob tridesetletnici Pikinega festivala bo na ogled pregledna razstava priložnostnih poštnih žigov Pikinega festivala in Pikinih znamk. Festival Velenje od leta 2007 pri Pošti Slovenije izdaja osebne poštne znamke največjega   otroškega festivala v Sloveniji, že več kot dve desetletji ob Pikinem festivalu pripravimo tudi poštni žig. Pregledno razstavo bo letos spremljala tudi razstava Pike Nogavičke in mladinskih del Astrid Lindgren na poštnih znamkah iz tujine. Razstavo pripravljamo v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom z Raven na Koroškem. Del razstave bo na ogled tudi na Pošti Velenje v septembru in oktobru.

Razstave si boste lahko ogledali v Rdeči dvorani v času Pikinega tedna (od 10. do 15. septembra 2019).

-----------

30x Pika (razstava Vrtca Velenje)
V Fickovem svetu (domišljijska instalacija OŠ MPT Velenje in CVIU Velenje)

Razstavi si boste lahko ogledali na Mestnem otroškem igrišču v času Pikinega tedna (od 10. do 15. septembra 2019).

------------

Gobarska razstava (v sodelovanju z Gobarskim društvom Marauh Velenje)

Razstava bo na ogled v petek in soboto, 13. in 14. septembra 2019, med 9. in 18.30 na Titovem trgu.