Razstave

Razkošje domišljije, ilustracije Marjance Jemec Božič

crocodile

V pikastem septembru lahko v Galeriji Velenje vstopite v razigrani svet vrhunske ilustratorke Marjance Jemec Božič, ki je svoj celoten opus posvetila razigranim podobam za otroke in mladino. Njene podobe so doma v marsikaterem slovenskem domu, njene najbolj znane umetnine pravljičnega sveta so spremljale odraščanje mnogih generacij. Juri Muri v Afriki, Nana mala opica, Piko dinozaver, Melje, melje mlinček, Prašiček gre na pot – če omenimo samo nekatere zgodbe, ki jih je obogatila, pa seveda pesmi, kot so Tri ptičice, Mala Marjetica in gozdni mož, Čudežna ptica … – njena ustvarjalnost je izjemna in plodna. In seveda zasluženo nagrajena z najvišjimi slovenskimi in mednarodnimi priznanji za ilustracijo. Razstava bo v Galeriji Velenje na ogled do 17. oktobra 2020. Odprtje razstave bo v torek, 8. septembra 2020, ob 18. uri.

Po pikčastih obronkih Šaleške doline

pika

Osnovnošolci iz Šaleške doline se bodo predstavili s svojimi fotografijami, ki so nastale pod okriljem Pikinega fotografskega natečaja. Z njim je želel Muzej Velenje otroke in družine spodbuditi k spoznavanju naravnih in kulturnih znamenitosti Šaleške doline. Domače okolje je v letu, ki smo ga in ga še vedno doživljamo pod vodilom »Zdaj je čas. Moja Slovenija«, še toliko bolj zanimiva in aktualna tema. Odprtje razstave bo v sredo, 23. septembra, ob 17. uri v atriju Muzeja Velenje na Velenjskem gradu.

O zbirki Andreja Štera

cat

Osrednje razstavišče Knjižnice Velenje

Vodja konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije Andrej Šter se je rodil leta 1958, istega leta pa je izšla prva knjiga o Piki Nogavički v slovenskem jeziku. S Piko je vse življenje posebej povezan. Kadar gre na zasebno ali diplomatsko pot, pobrska tudi po trgovinah in antikvariatih ter išče izvod, ki ga v svoji zbirki knjig o priljubljeni junakinji še nima. Razstava nam bo predstavila dolgoletno predano delo zbiratelja ter nastanek in rast njegove bogate zbirke. Avtorica razstave je Stanka Ledinek. Na odprtju vseh Pikinih razstav v knjižnici, ki bo v četrtek, 24. septembra, ob 18.30, bo potekal pogovor z zbirateljem Andrejem Šterom, ki ga bo vodil Vlado Vrbič.

Pike Nogavičke iz bližnjih in daljnih dežel

crocodile

Razstavišče Prvih beril Knjižnice Velenje

Zbirka Andreja Štera obsega več kot 350 knjig, ki so v 70 jezikih Piko Nogavičko približale nepreglednim množicam malih in velikih otrok z vsega sveta. Razstava nam bo razkrila izjemno širok spekter ilustracij in založniških pristopov ter odstrla celo vrsto novih pogledov na lik in priljubljenost pogumne knjižne junakinje, ki nas vedno znova preseneti. Na odprtju vseh Pikinih razstav v knjižnici, ki bo v četrtek, 24. septembra, ob 18.30, bo potekal pogovor z zbirateljem Andrejem Šterom, ki ga bo vodil Vlado Vrbič.

Družinska potepanja s Piko

cat

Otroški oddelek Knjižnice Velenje

Ker so otroci Vrtca Velenje v zadnjem času veliko trenutkov preživeli v krogu svojih družin, so v umetniških delih podoživljali družinska potepanja po našem mestu in okolici, na katera so povabili tudi nagajivo Piko. Pokazali so ji znamenitosti mesta in jo popeljali tudi v naravo. Skupaj so odkrivali znane in manj znane poti ter se na potepih predvsem zabavali, kot se za Piko tudi spodobi. Razstavo je pripravila Bernarda Lukanc v sodelovanju z Vrtcem Velenje in bo na ogled od 17. septembra do 30. novembra 2020.

Častna pokroviteljica Anja Štefan

pika

Steklena dvojčka Knjižnice Velenje

Častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala Anja Štefan se nam bo predstavila kot bralka meseca in nam ob tem izdala, katere so tiste knjige, ki so jo preoblikovale, tolažile, navdihovale, razveseljevale in pustile v njej sledi. Avtorica razstave je Stanka Ledinek. Odprtje vseh Pikinih razstav v knjižnici bo v četrtek, 24. septembra, ob 18.30.

30. Pikin festival

crocodile

Domoznansko razstavišče Knjižnice Velenje

Na domoznanskem razstavišču bo predstavljeno gradivo, ki je nastalo pod okriljem pretekle izvedbe največje otroške prireditve v Sloveniji. Strnjeno bo predstavljen razvoj Pikinega festivala ter raznolika produkcija, ki povzema njegovo uspešno dolgoletno pot. Odprtje vseh Pikinih razstav v knjižnici bo v četrtek, 24. septembra, ob 18.30.

Nika Horvat: Metamorfoze

pika

Razstavišče eMCe plac

V eMCe placu v času Pikinega festivala že vrsto let tradicionalno predstavljajo mlade domače ustvarjalke in ustvarjalce s področij vizualnih umetnosti in kreativnih industrij.

metamorfóza -e ž (ȏ) knjiž. pojav, da dobi kdo ali kaj drugačno vsebino, obliko; sprememba, preobrazba

Ko je kotiček za učenje postal umetniški projekt in ko je čisto navadna zloženka, naključno postavljena pod lučjo postala svetilo. S prehajanjem svetlobe skozi reže se ustvarijo oblike, te pa se z majhnim premikom elementov spreminjajo in tvorijo različne vzorce, ki čisto navaden prostor spremenijo v umetniško postavitev.

Nika Horvat (1999) je študentka dodiplomskega študija unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Velika mera ustvarjalnosti je usmerjena v materiala steklo in keramika, znanje in izkušnje pa želi vključiti tudi na drugih umetniških področjih. Njeno delo temelji predvsem na estetiki, ki ga dopolnjujejo teksture in barve, oblike pa jo popeljejo vse od organskega do čistih geometrijskih oblik. V Velenju sodeluje s festivalom Kunigunda, kjer je del Art ekipe, v letu 2020 pa je sodelovala z Gostilno pri Kolovratu v Ljubljani, za katere je naredila dizajnerske krožnike. Njeno delo je bilo predstavljeno v spletni razstavi ALUO, na spletni razstavi Pedagoške fakultete z naslovom Navidezni kot in v prispevku strani Artfiks, kjer je predstavila svoje delo iz stekla z naslovom Svet na dlani.