Razstave

Pozor! Pikin festival se za najbolj redne in radovedne obiskovalce začne že pred uradnim začetkom festivala. Poznaš predfestivalsko dogajanje? V dnevih pred festivalom se v družbi Pike dnevno odpirajo zanimive razstave po vsem mestu.

Galerija Velenje

MARJAN MANČEK: razstava ilustracij

Razstava ilustracij in drugih del

Marjan Manček je zelo plodovit slovenskiilustrator, karikaturist in filmski animator. Za Ljubljansko lutkovno gledališče je likovno zasnoval tudi nekaj lutkovnih predstav. Samostojno in skupinsko je razstavljal tako doma kot v tujini. Pred kratkim je izdal že trideseti strip. Ob 33. Pikinem festivalu se bo v Galeriji Velenje predstavil z ilustracijami in risankami, zagotovo pa bo pripravil kakšno novo presenečenje. Je prejemnik  številnih slovenskih in mednarodnih priznanj in nagrad.

Odprtje razstave bo v četrtek, 8. septembra, ob 18.00.

Knjižnica Velenje

PIKINE RAZSTAVE

  • Otroštvo v naših srcih - Osrednje razstavišče Mestne knjižnice Velenje (Razstava o nekdanjem velenjskem otroškem igrišču.)
  • Ko v Pikini glavi se svet narobe postavi - Otroški oddelek Mestne knjižnice Velenje (Razstava likovnih del otrok Vrtca Velenje.)
  • Razstava fotografij najlepših slovenskih pokrajin - Sončna stena Mestne knjižnice Velenje (Razstavo pripravlja Počitniško društvo Kažipot Velenje.)
  • Ustvarjanje na temo Narobe svet - Mladinska soba Mestne knjižnice Velenje (Razstavo pripravlja OŠ Gorica, podružnica Vinska Gora.)
  • 32. Pikin festival - Domoznansko razstavišče Mestne knjižnice Velenje (Razstava izbora domoznanskega gradiva, ki je nastalo pod okriljem pretekle izvedbe največje slovenske prireditve za otroke.)
  • Častna pokroviteljica - Steklena dvojčka Mestne knjižnice Velenje (Razstava najljubših knjig častne pokroviteljice 33. Pikinega festivala.)

Odprtje Pikinih razstav v knjižnici bo v torek, 6. septembra, ob 18.30.

Vila Rožle

USTVARI CVET, EN ČEŠNJEV CVET

Pikina razstava v Vili Rožle bo predstavila najboljša dela ustvarjalnega natečaja MZPM Velenje. 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, je Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje objavila ustvarjalni natečaj, s katerim bodo v Kajuhovem letu počastili spomin na pesnika, ki je simbol slovenskega upora in pokončne volje do življenja, rojaka Karla Destovnika, s partizanskim imenom Kajuh. Kljub temu, da je dočakal le 21 pomladi, je za seboj pustil bogato ustvarjalno dediščino. Na MZPM Velenje že 55 let njegovo ime in spomin ohranjajo tudi s Kajuhovo bralno značko, ki je zaznamovala otroštvo in mladost številnih Šalečanov. Ker na MZPM Velenje vedo, da mladi po letih in mladi po srcu radi ustvarjajo, so ob 100-letnici Kajuhovega rojstva pripravili ustvarjalni natečaj. Izmed okoli sto petdeset nežnih in odločnih pesmi, ki izžarevajo čas, v katerem jih je Kajuh ustvaril, so za navdih izbrali eno njegovih najlepših pesmi - Samo en cvet, en češnjev cvet. Likovno – ustvarjalni natečaj se je končal sredi poletja, na Pikini razstavi v Vili Rožle pa bodo na ogled najboljša in najbolj izvirna dela udeležencev, ki so se na različne umetniške načine poigrali s češnjevimi cvetovi.

Otvoritev razstave bo v ponedeljek, 5. septembra, ob 17.00.

Razstavišče eMCe plac

ADNA LAINŠČEK: RED LIPS ART 

Razstavišče eMCe plac pod okriljem Pikinega festivala že vrsto let tradicionalno predstavlja mlade domače ustvarjalke in ustvarjalce s področij vizualnih umetnosti in kreativnih industrij. 

Odprtje razstave bo v petek, 9. septembra, ob 19.00.

Muzej Velenje na Velenjskem gradu

MUZEJ VELENJE

Razstava del Pikinega fotografskega natečaja. Odprtje razstave bo v sredo, 7. septembra, ob 17.00.

Zunanje prizorišče festivala

PRAVA ZMEŠNJAVA

Razstava Vrtca Velenje.

Pošta Velenje

PIKIN FESTIVAL V FILATELIJI IN NA MAKSIMUM KARTAH

Razstava Koroškega filatelističnega društva in Matjaža Šaleja

Zelenica ob Titovem trgu (za spomenikom Nestla Žganka)

RAZSTAVA GOB (10. in 11. 9.)

Razstava Gobarskega društva Marauh Velenje