Splošno

Tema festivala

Po Pikinih poteh

crocodile

Dragi moji prijatelji,

letos pa je leto, ki nam daje vetra, kajne? Pa ne tistega, ki nas je vsako leto znova in vedno sto na uro ponesel v svet zabave, domišljije, ustvarjalnosti in raziskovanje. Ne, ne, letos nam burno dogajanje okoli nas sporoča malo drugačno zgodbo. Prišepetava nam, da je vse našteto mogoče tudi v drugačnih okoliščinah, v svetu, kjer so vsak dan v ospredju zelo odrasle in resne teme, v svetu, kjer znamo ali vsaj poskušamo misliti na druge, v svetu, kjer znamo za skupno dobro tudi kaj potrpeti.

Celo poletje sem tako močno in globinsko razmišljala, kako naša čudovita druženja pripraviti tako, da bodo varna, a vseeno polna tiste razigrane energije, po kateri slovimo. Ko se mi je že petič pokadilo iz glave, je uspelo! Letos bomo – enostavno povedano – malo manj nagajivi, malo bolj bomo poslušali odrasle, malo manj se bomo družili, malo več bomo sedeli, malo manj bomo ustvarjali, malo več predstav si bomo ogledali, malo manj se bomo fotografirali, malo več si bomo mahali, a čeprav bo festival mini, bo veselje maksi, če bomo le vsi pazili drug na drugega.

31. Pikinemu festivalu sem dodala eno fino besedico mini. Najprej pomeni to, da bo festival krajši kot običajno. V Velenju ste dobrodošli v soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra, med 10. in 18. uro in to na kar 15-tih prizoriščih po mestnem središču in bližnji okolici. V tednu pred tem vikendom bom s Festivalom Velenje odprla Pikine razstave in poklepetala z letošnjo častno pokroviteljico Anjo Štefan, odlično pravljičarko, pisateljico in pesnico, in Marjanco Jemec Božič, ki po mojem mnenju riše najlepše opice.  Pikasta sobota in nedelja pa bosta postregli z veliko scenske umetnosti (to pomeni gledališče, lutke, glasbo, ples, čarodejstvo in še kaj), tudi gibalo se bo in ustvarjalo, obiskovali bomo velenjske javne zavode, ki pripravljajo zelo privlačne vsebine, pa tudi – a ne, ne – bomo kar končali. Ne smem namreč izdati čisto vsega!

Mogoče je kar težko verjeti, a čeravno bomo mini, se vas maksi veselim, ker sem se to leto tudi sama naučila, da zdravje, druženja in objemi niso samoumevni, da nasmehi žarijo tudi v očeh, da moč srčnosti dvigne vse Alfrede sveta!

Dobrodošli in z najlepšimi pozdravi,

                                   vaša Pika