Pikin festival

Opis prizorišč

Opis Pikinih prizorišč

pika

Pikin festival poteka na več prizoriščih v središču mesta. Deli prizorišč so povezani s peš potmi, na katere vas usmerjajo festivalski kažipoti. Lokacije, kjer potekajo različni programi, so zelo blizu, zato tudi najmlajšim obiskovalcem dolžina poti ne bo prezahtevna in bodo z lahkoto zmogli obiskati vse kotičke. Dostop do vsega dogajanja bo omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

RDEČA DVORANA: USTVARJALNE DELAVNICE IN TEMATSKI POLIGONI

cat

Ustvarjalne delavnice: Sledovi preteklosti in sadovi prihodnosti
Pritličje Rdeče dvorane
Pika je obiskala že mnogo skritih kotičkov po svetu, potovanje naprej in nazaj v času pa bo tudi zanjo čisto nova izkušnja! S svojimi rokami, nekaj domišljije, ob pomoči naših mentorjev in z navdihom namigov, ki vas bodo nagovarjali na vsakem koraku, boste lahko hitro in na izviren način postali del prazgodovinskih skupnosti, plemenitih srednjeveških vitezov ali čisto nepredstavljivega 23. stoletja. Kar 45 ustvarjalnih postaj bo razdeljenih po različnih obdobjih, ki sodijo tako v preteklost kot v prihodnost. V približno 15 minutah si boste v ustvarjalnem kotičku lahko sami izdelali zanimiv izdelek in ob tem izvedeli tudi kakšno zanimivost, ki mu pritiče. Svetovi različnih stoletij so polni pustolovskih zgodb, izumov, ki nam lajšajo življenje še danes, pogumnih in iznajdljivih posameznikov, ki bi si jih želeli spoznati – samo obrnite se okrog in se preselite v čas, ki vas najbolj zanima!
Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Festival Velenje, KonS, Mladinski center Velenje

Nazaj v preteklost: Raziskovanje preteklosti Šaleške doline v tematskih kotičkih
Balkon v Rdeči dvorani
Na doživljajskem poligonu boste na zabaven način odkrivali preteklost Šaleške doline. V tematskih kotičkih boste srečali prave mastodonte, spoznavali bajeslovna (mitološka) bitja, odkrivali grajske skrivnosti, videli kako je zraslo Velenje, pokukali v delavnico čevljarja in spoznali, kako je potekalo življenje v najstarejši dimnici na Slovenskem. Vsak dan bo na obisku tudi skrivni gost – gostujoči muzej, ki bo prav tako predstavil delček zgodovine.
Muzej Velenje in gostujoči muzeji

Skok v prihodnost: Futuristično-raziskovalni poligon
Balkon v Rdeči dvorani
Kakšna bo naša prihodnost? Bomo potovali po še neodkritih galaksijah in naseljevali nove planete? Kako izgledajo nezemljani in kakšno govorico uporabljajo? Časovni stroj bomo zavrteli nekaj stoletij naprej in obiskali danes še neraziskane širine vesolja, kjer uspevajo čudne rastline, zvezde sijejo v drugih barvah in naša ušesa slišijo nenavadne zvoke. Izkustveni poligon bo pravo senzorično doživetje za vse nadobudne raziskovalce neznanega.
Festival Velenje, Tim cestnik in Urška Mazej

Poleg opisanih aktivnosti bodo v in pred Rdečo dvorano aktivni še naslednji sklopi:
- Pikina lepotilnica
- Pikina trgovina
- Zbirno mesto dobrodelne akcije Novo sonce – Pika pomaga
- Glavna informacijska točka Pikinega festivala
- Toaletni prostori

Dvorišče pred Rdečo dvorano
- Skate park
- Okrepčevalnica

TITOV TRG Z OKOLICO: TEMATSKI SKLOPI IZ RAZLIČNIH ZGODOVINSKIH OBDOBIJ TER KAPITANOV ODER

crocodile

Pika je deklica raziskovalnega duha in na svojih dogodivščinah vselej odkrije kaj novega in presenetljivega. Tokrat s svojimi gusarji ne bo potovala po širnih morjih, ampak po različnih zgodovinskih obdobjih. Na Titovem trgu in travnatih površinah v njegovi neposredni bližini se boste preselili zelo daleč ali pa čisto malo nazaj.

Večne modrosti antičnega sveta
Titov trg
Pika bo letos program predstavila na kar treh zunanjih odrih - Alfredov oder kraljuje na Titovem trgu in ponuja veselo rajanje razgibanega glasbeno-scenskega programa.
Festival Velenje

Večne modrosti antičnega sveta
Travnik pri Domu kulture Velenje
Za temelj kulture zahodne civilizacije velja antična Grčija. Kaj se je dogajalo 500 let pr. n. št. med stebri starih templjev? Z modrimi možmi, imenovanimi filozofi, boste lahko ostrili misli, v Apolonovem svetišču v Delfih prisluhnili prerokbam grške svečenice, se urili v lepopisu, ustvarjali mozaik in slikarije, si nadeli olimpijski venec ali oblikovali antični nakit.
Knjižnica Velenje, Društvo šaleških likovnikov, Festival Velenje

Grajske skrivnosti in viteške kreposti
Titov trg
Na Titovem trgu bo nemogoče spregledati dva grajska stolpa in srednjeveški tabor. V Evropi so leta 1.150 že bili organizirani cehi, jezuitski menihi so skrbeli za izobrazbo, najbolj pomembna pa je bila graščakova številna vojska. Zato se boste pod budnim očesom grajske gospode lahko z vitezi in paži urili v različnih veščinah in preizkušnjah ter si ogledali številne pripomočke in orodja iz teh časov.
Festival Velenje, Društvo Vitezi Šaleške doline

Dvorišče naše in vaše mladosti
Travnik pred Ljudsko univerzo Velenje
Zagotovo vas zanima, kakšna je bila mladost vaših staršev, zato bomo čas prevrteli v leto, ko se je na širnih poljih in črnem zlatu gradilo najmlajše slovensko mesto Titovo Velenje. Čas pionirjev, betona, črno-belih televizorjev, kotalk ter bratstva in enotnosti. Zlato vodilo »vsi za enega in eden za vse« je navdihovalo čas udarniških akcij in štafete mladosti. Stopili boste lahko v dnevno sobo v blokovskem stanovanju na Kardeljevi ploščadi 1, posedeli v šolski klopi ali igrali badminton, balinčke in gumitvist. 
Festival Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline

Pipa miru na Divjem zahodu
Travnik ob Galeriji Velenje
Na še eni travniški zaplati boste lahko obiskali indijanski in kavbojski tabor. Njegove prebivalce, ameriške staroselce in kavboje iz Divjega zahoda, je Pika že pred prihodom na festival spoprijateljila in to kar brez pipe miru. Ob zvokih bobnov boste lahko prisluhnili indijanskim legendam, pri tokrat miroljubnih kavbojih pa se boste lahko izurili v metanju lasa, izdelovanju vozlov in učenju skrivnih simbolov za sporazumevanje na daljavo.
Albin Inkret, taborniški Rod Jezerski zmaj, Štala Glinšek

Pikino mesto
Titov trg
Čalapinke, Fickarna, Pikina pošta, Pikina trgovina, informacijska točka, zbirno mesto dobrodelne akcije Novo sonce – Pika pomaga
Festival Velenje

Poleg opisanih aktivnosti bodo na Titovem trgu aktivni še naslednji sklopi:
- Pikin frizeraj: pletenje kitk, urejanje pegic in gusarskih prevez
- Plesni časovni stroj: glasbeno popotovanje po različnih zgodovinskih obdobjih in učenje zanimivih plesnih korakov
- Zbirno mesto dobrodelne akcije
- Pikin sejem
- Okrepčevalnica

PIKINO OTROŠKO IGRIŠČE: LUTKOVNA DOŽIVETJA IN PIKINI GIBALNI POLIGON

pika

Fickov oder
Fickov oder pod krošnjami gosti pestro lutkovno, igrano in glasbeno produkcijo.
Festival Velenje

Pomanjšana zgodovina
Z arheologom v peskovniku dinozavrov 
Festival Velenje

Pikin športni poligon
Igra Ne stopi na tla in druge nenavadne motorične naloge.
Športna zveza Velenje in Mali športnik

Inovativna vozila na nožni pogon
Vožnja z velekitom in gosenico.