Pikin festival

Opis prizorišč

Opis Pikinih prizorišč

pika

Pikin festival poteka na več prizoriščih v središču mesta. Deli prizorišč so povezani s peš potmi, na katere vas usmerjajo festivalski kažipoti. Lokacije, kjer potekajo različni programi, so zelo blizu, zato tudi najmlajšim obiskovalcem dolžina poti ne bo prezahtevna in bodo z lahkoto zmogli obiskati vse kotičke. Dostop do vsega dogajanja bo omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

RDEČA DVORANA: USTVARJALNE DELAVNICE IN TEMATSKI POLIGONI

cat

Ustvarjalne delavnice
Balkoni Rdeče dvorane
Pika živi skrajno ustvarjalno. Vsakodnevne predmete vidi z velikimi otroškimi očmi, v katerih lahko vsakič zaživijo znova. V malenkostih najde dragocene zanimivosti. Iz nič si izmisli velike zgodbe. Iz muhe lahko naredi slona in iz slona muho. Prav ta njena očarljiva in brezmejna domišljija je vedno znova navdih za Pikine ustvarjalnice.

45 kotičkov bo zasnovanih po vzoru Pikine iznajdljivosti – ti bodo zagotovo burili otroško domišljijo. Delavnice bodo razdeljene v večje ustvarjalne sklope, na katerih se bomo učili, kako lahko skrbneje varujemo in ohranjamo naš zeleni planet. En sklop delavnic bo namenjen kreiranju iz naravnih materialov, drugi pa bo osredotočen na zelene vire energije. Ker vsi dobro vemo, da Pikina domišljija ne pozna meja in stvarem zelo rada prida čisto nov namen, bo del ustvarjalnic namenjen tudi recikliranju in preoblikovanju starih predmetov. Med delavnicami pa bo tudi nekaj takšnih, kjer bomo ustvarjali like iz Pikinega sveta, kot so konj Alfred, nagajiva opica Ficko, strašni gusar in seveda ona sama – čisto prava pegasta Pika.

Kreativne motorične in miselne igre: Malo čez les
Pritličje Rdeče dvorane
Vstopite v največje interaktivno igrišče! Malo čez les predstavlja svet 22 unikatnih kreativnih motoričnih in miselnih iger, ki preizkušajo vaše sposobnosti reševanja ugank in koordinacije. Igre so ročno izdelali snovalci kolektiva Tombs Creatius iz Španije, z ilustracijami pa so jih opremili katalonski umetniki. Primerne so za vse starosti in ravni spretnosti.

Muzejski raziskovalni poligon
Pritličje Rdeče dvorane
Na šestih interaktivnih postajah bodo otroci raziskovali snovno in nesnovno kulturno dediščino. V čevljarski delavnici bodo spoznali šila in kopita ter zabili kakšen cvek, na Kavčnikovi in Grilovi domačiji se bodo vrnili v preteklost, ko se je še dimilo iz odprtega ognjišča in dišalo iz peči. Restavratorji nam bodo razkrili skrivnosti njihovega dela, predvsem to, kako lahko sami zabrišemo praske in zakrpamo luknje. Muzej Velenje bo vsak dan gostil enega od slovenskih muzejev, ki bo predstavil svoje stalne zbirke in dejavnosti.


Poleg opisanih aktivnosti bodo v Rdeči dvorani aktivni še naslednji sklopi:
- Pikina lepotilnica
- Pikina trgovina
- Plezalna stena
- Zbirno mesto dobrodelne akcije Novo sonce – Pika pomaga
- Prostor za počitek in malico
- Toaletni prostori
- Glavna informacijska točka Pikinega festivala

TITOV TRG Z OKOLICO: TEMATSKI SKLOPI NA ZELENO BARVAM SVET

crocodile

Kapitanov oder z glasbeno-scenskim programom
Titov trg

Interaktivni poligon Čudežna popotovanja
Titov trg
Majhni svetovi, ki čakajo na nove raziskovalce. Za škripajočimi vrati se skrivajo intimne atmosfere otroških spominov, čudovitih zgodb, mitoloških bitij in prostorske poezije, ki razburkajo domišljijo, vzpodbudijo naše čute in nas dobesedno potegnejo vase … Kolektiv Tombs Creatius, ki prihaja iz vročekrvne in razigrane Španije, je pri snovanju devetih interaktivnih svetov uporabil stvari »iz druge roke«, jih preoblikoval in sestavil v čudežno deželo, polno novih spoznanj in odkritij.

Rastemo: Sadimo in se učimo
Travnik pri Galeriji Velenje
Babice nas učijo, da to, kar posejemo, potem tudi žanjemo. Seveda pa je med klitjem in žetvijo treba še marsikaj postoriti. Na zelenem travniku bodo vrtički z dišavnicami in vrtninami, kjer bomo spoznavali njihovo uporabno vrednost, z lopatko in grabljicami v rokah bomo grebli po različnih tipih zemlje in odkrili, kakšna je kisla, suha, pusta ali gozdna gruda. Mogoče že veste, kaj je humus (ampak ne tisti, ki ga mažemo na kruh)? V blatni kuhinji bomo ustvarjali vizualne gastronomske presežke iz rastlinic, zemlje in drugih stvari, ki jih najdemo v naravi.

Razstavi, popravi, sestavi
Travnik pred Ljudsko univerzo Velenje
Kar ne gre skupaj, gre narazen. Z orodjem ali brez njega bomo poskušali kaj popraviti, razumeti, kako deluje ali pa enostavno samo razstaviti. V različnih hišicah bomo preko izkušnje spoznali, kako pomembno je, da predmeta, ki ne deluje več, ne zavržemo, ampak ga poskusimo zopet usposobiti. Današnji nori svet bomo poskusili vsaj malo upočasniti –z menjavo oblačil, predmetov in z učenjem drobnih popravil bomo vsaj majčkeno prispevali k ohranjanju našega planeta.

Pikino mesto
Titov trg
Čalapinke, Fickarna, Pikina pošta, Pikina trgovina, informacijska točka, zbirno mesto dobrodelne akcije Novo sonce – Pika pomaga

Poleg opisanih aktivnosti bodo na Titovem trgu aktivni še naslednji sklopi:
- Pikin frizeraj: pletenje kitk, urejanje pegic in gusarskih prevez
- Plesna četrt
- Zbirno mesto dobrodelne akcije
- Pikin sejem
- Okrepčevalnica

PIKINO OTROŠKO IGRIŠČE: DOŽIVETJA NA PROSTEM IN PIKINI GIBALNI POLIGON

pika

Fickov oder
Fickov oder pod krošnjami gosti pestro lutkovno, igrano in glasbeno produkcijo.

Umetniške četrti
Otroško igrišče bo živelo v utripu umetnosti. Tu bomo v umetniški ulici našli polne hišice kulture, ki gostijo knjige, lutke, čopiče in platna. V Hiši lutk bomo spoznali zakulisje lutkovne ustvarjalnosti in spoznali različne tipe lutk. Pokukali bomo na obložene knjižne police, ustvarjali v delavnicah, v ateljeju na prostem pa se bomo srečali z različnimi likovnimi tehnikami in svoje umetniško delo razstavili v galeriji na prostem.

Pikine igre in Pikini prijatelji Indijanci in taborniki
Krtačkanje, dvigovanje konja in uteži, obračanje palačink, nošenje jajc in še veliko norčavih iger po Pikinem izboru bo pravi izziv za vse razigrane. Tudi zapletenih ugank in namigov, pletenje in razpletanje vozlov, pa spoznavanje čudne znakovne abecede s taborniki zna biti zanimivo. Ob zvokih bobnov bomo prisluhnili tudi starim indijanskim zgodbam, ki poudarjajo našo povezanost z naravo in živalmi.

Pikine razgibalnice: Migaj in razmigaj
Različna prizorišča
Pika je znana po svoji moči, zato tudi tokrat na festivalu ne bo manjkalo gibalnih vsebin. Mišice bomo krepili, merili in raztegovali na plezalni steni v Rdeči dvorani, na športnem poligonu Športne zveze Velenje in na Pikinem poligonu »Ne stopi na tla«. Zaspane ude bomo lahko prebudili na igralih Pikinega otroškega igrišča in s pomočjo inovativnih vozil na ročni pogon poživili krvni obtok.