Aktualne novičke

Velenje, 18. 9. 2023

Pika odgovarja!

Po sedmih dneh prepričevanja se je Pika vendarle pustila intervjuvati. »Pod enim pogojem,« se je pogajal Ficko, ki je med festivalom prevzel vlogo njenega menedžerja. »Da Piki zastavite samo devet vprašanj,« je bil odločen.
Preberi več
Velenje, 18. 9. 2023

Pika sprašuje, Kapitan Nogavička odgovarja

Veste, kako je Pika spoznala profesorico Časoslavo? Po zaslugi svojega očeta, Kapitana Evrazija Nogavice, ki je bil zadnja leta nekam čuden.
Preberi več
Velenje, 18. 9. 2023

Pika sprašuje, Valentina Cehner odgovarja

Valentina sanja v sanjah Pika je v pikastično razstavišče spremenila tudi galerijo Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac, kjer bo do 5. oktobra gostovala mlada likovna ustvarjalka Valentina Cehner, ki je na razstavi z naslovom Sanje predstavila serijo umetniških del s tematiko raziskovanja lastnih sanjskih doživetij in njihovih podob, izraženih v različnih slikarskih in risarskih tehnikah. V pogovoru s Piko je povedala, da je stopila na novo življenjsko pot in tako tudi zamenjala smer v umetniškem izražanju. »Začela sem eksperimentirat in se prepuščati toku. Izstopila sem iz starih okvirjev in začaranih krogov. Zato razstavljam toliko krogov. Iz teme sem šla v barve,« je povedala.
Preberi več
Velenje, 18. 9. 2023

Pika se poslovi

S pomočjo profesorice Časoslave in časovnega stroja sta Pika in Gusar naredila naravnost pikastičen načrt, s katerim sta se zvlekla iz godlje, ki sta si jo naredila. Izpraznila sta skrinjo z zakladom in razdelila prav vse županove cekine. »Brez polne skrinje nama Peter ne bo dovolil, da tudi prihodnje leto prevzameva oblast nad mestom,« se je Gusar prijel za glavo. »Preračunavam,« se je oglasila profesorica Časoslava. »Petra bom poslala v preteklost, vaju pa v prihodnost.«
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

Brezčasne zlate pike

Pika je na svečanosti ob zaključku 34. Pikinega festivala podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Z njimi je nagradila najbolj prepričljiva likovna, literarna in fotografska dela, ki so prispela na Pikine nagradne natečaje, zmagovalce Pikinega gasilskega tekmovanja in regate ter izvajalce najboljših predstav z dveh odrov letošnjega Pikinega festivala in najbolj prepričljivo igralko na Pikinem odru.
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

Pika nagrajuje ustvarjalnost

»Ficko, ošili svinčnik!« je Pika nenadoma zastrigla s kitkami in začela nemirno hoditi gor in dol po verandi vile Čira-Čara. Ficko jo je ubogal in čakal, kaj bo sledilo. »Pripravi pisemski papir! Pravzaprav pripravi tri,« je ukazala Pika. »Moje pomočnike v Galeriji Velenje, Muzeju Velenje in Knjižnici Velenje morava obvestiti, da sem letos razpisala tri nagradne natečaje,« je rekla in začela narekovati Ficku.
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

S časovnim strojem po Pikinih razstaviščih

Pika se je na 34. Pikin festival pripravljala s spreminjanjem velenjskih galerij in razstavišč v prizorišča pikaste likovne in fotografske ustvarjalnosti. Tudi po zaključku festivala bo v zadnjih kotičkih Pikine dežele na ogled dvanajst razstav, ki bodo poganjale časovni stroj.
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

Pika raziskuje prihodnost

Uganeš, katera postaja na potovanju skozi čas je Piki najbolj všeč? To je prihodnost! Zakaj? »Ker jo še lahko spremenimo,« pravi Pika. Zato jo nenehno obiskuje in premleva, kaj narediti v sedanjosti, da bo prihodnost čim lepša. Tudi tebe zanima, kar šele bo? Eno neskončnih možnih različic prihodnosti lahko raziščeš na futurističnem poligonu, ki ga je za male Pike in Gusarje postavila profesorica Časoslava.
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

Tomaž in Anica odkrivata otroštvo svojih staršev

»Anica, pridi pogledat!« je Tomaž prijel sestro za roko in jo zvlekel iz vrste za čalapinke. »No, me prav zanima, kaj je tako zanimivo, da ti ni mar za čalapinke,« je rekla Anica. »Poglej ta avto!« je Tomaž pokazal na tako majhen avto, da Anica sploh ni opazila. »Ga prepoznaš?« je zanimalo Tomaža. Anica je skomignila. »Ta avto je na tisti fotografiji, ki jo je očka posnel, ko je naju z mamico pripeljal iz porodnišnice in sem jaz prvič prišel domov. Tebe sploh še ni bilo,« je Tomaž razložil sestri. »Saj res, tudi na fotografijah z izletov sem ga videla,« se je spomnila Anica. Pogledala sta naokrog in naenkrat se jima je zazdelo, da sta se znašla v družinskem albumu, ki so ga njuni starši ustvarili, ko sta bila še otroka.
Preberi več
Velenje, 15. 9. 2023

34. Pikin festival se danes končuje!

Danes se v Pikinem časovnem stroju še enkrat in najmočneje zavrtimo, nič ne hitimo, se motiti ne pustimo!🙂 Da pa ne zamudimo in se lahko še pravi čas uredimo, vam za popoldan tole sporočimo:👇
Preberi več