Program

Ustvarjalnost in doživetja

Ustvarjalnost

crocodile

Pika je vsestransko ustvarjalna deklica. Ustvarjalno razmišlja, govori, se samosvoje oblači in vse počne skrajno originalno. Prav zato je ustvarjalnost vedno bila in ostaja rdeča nit vseh Pikinih festivalov. Pika pa je tudi radovedna in je ves čas na lovu za novimi dogodivščinami. 

RDEČA DVORANA
Ustvarjalne delavnice: Sledovi preteklosti in sadovi prihodnosti
S svojimi rokami, nekaj domišljije, ob pomoči naših mentorjev in z navdihom namigov boste lahko hitro in na izviren način postali del prazgodovinskih skupnosti, plemenitih srednjeveških vitezov ali čisto nepredstavljivega 23. stoletja. Kar 45 ustvarjalnih postaj bo razdeljenih po različnih obdobjih, ki sodijo tako v preteklost kot v prihodnost. 

Nazaj v preteklost: Raziskovanje preteklosti Šaleške doline v tematskih kotičkih 
Na doživljajskem poligonu boste na zabaven način odkrivali preteklost Šaleške doline. V tematskih kotičkih boste srečali prave mastodonte, spoznavali bajeslovna (mitološka) bitja, odkrivali grajske skrivnosti, videli, kako je zraslo Velenje, pokukali v delavnico čevljarja in spoznali, kako je potekalo življenje v najstarejši dimnici na Slovenskem. 

Skok v prihodnost: Futuristično-raziskovalni poligon
Kakšna bo naša prihodnost? Bomo potovali po še neodkritih galaksijah in naseljevali nove planete? Kako izgledajo nezemljani in kakšno govorico uporabljajo? Časovni stroj bomo zavrteli nekaj stoletij naprej in obiskali danes še neraziskane širine vesolja, kjer uspevajo čudne rastline, zvezde sijejo v drugih barvah in naša ušesa slišijo nenavadne zvoke. 


TITOV TRG Z OKOLICO
Večne modrosti antičnega sveta
Za temelj kulture zahodne civilizacije velja antična Grčija. Kaj se je dogajalo 500 let pr. n. št. med stebri starih templjev? Z modrimi možmi, imenovanimi filozofi, boste lahko ostrili misli, se urili v lepopisu, ustvarjali mozaik in slikarije, si nadeli olimpijski venec ali oblikovali antični nakit. 

Grajske skrivnosti in viteške kreposti
Na Titovem trgu bo nemogoče spregledati dva grajska stolpa in srednjeveški tabor. V Evropi so leta 1.150 že bili organizirani cehi, jezuitski menihi so skrbeli za izobrazbo, najbolj pomembna pa je bila graščakova številna vojska. Pod budnim očesom grajske gospode se boste lahko z vitezi in paži urili v različnih veščinah in preizkušnjah ter si ogledali številne pripomočke in orodja iz teh časov. 

Dvorišče naše in vaše mladosti
Zagotovo vas zanima, kakšna je bila mladost vaših staršev, zato bomo čas prevrteli v leto, ko se je na širnih poljih in črnem zlatu gradilo najmlajše slovensko mesto Titovo Velenje. Čas pionirjev, betona, črno-belih televizorjev, kotalk ter bratstva in enotnosti. Stopili boste lahko v dnevno sobo v blokovskem stanovanju na Kardeljevem trgu 1, posedeli v šolski klopi ali igrali badminton, balinčke in gumitvist.  

Pipa miru na Divjem zahodu
Na še eni travniški zaplati boste lahko obiskali indijanski in kavbojski tabor. Njegove prebivalce, ameriške staroselce in kavboje iz Divjega zahoda, je Pika že pred prihodom na festival spoprijateljila in to kar brez pipe miru. Ob zvokih bobnov boste lahko prisluhnili indijanskim legendam, pri tokrat miroljubnih kavbojih pa se boste lahko izurili v metanju lasa, izdelovanju vozlov in učenju skrivnih simbolov za sporazumevanje na daljavo.


PIKINO OTROŠKO IGRIŠČE
Pikino otroško igrišče tudi letos ponuja mavrico doživetij. Pod krošnjami dreves stoji Fickov oder, ki vsak dan gosti pestro lutkovno, igrano in glasbeno produkcijo. Le lučaj stran boste našli Hišo lutk, kjer se boste lahko srečali z najrazličnejšimi lutkami, ob velikem peskovniku pa boste spoznali arheologa in se z njim podali na raziskovalno odpravo v svet dinozavrov. Tukaj boste našli tudi zabaven in nenavaden Pikin športni poligon in se preizkusili v vožnji inovativnih vozil na nožni pogon!