Program

Ustvarjalnost

Ustvarjalnost

crocodile

Pika je vsestransko ustvarjalna deklica. Ustvarjalno razmišlja, govori, se samosvoje oblači in vse počne skrajno originalno. Prav zato je ustvarjalnost vedno bila in ostaja rdeča nit vseh Pikinih festivalov. Ustvarjalni smo lahko na 1001 način in prav toliko domiselnih izzivov ponuja Pikin festival. V Rdeči dvorani je Pika pripravila več kot 40 delavnic, ki spodbujajo kreativnost, v vsaki umetniški četrti festivala bomo ustvarjali z drugačnim umetniškim navdihom. Ustvarjalno bodo obiskovalce vsaka po svoje izzivale likovna, glasbena, knjižna, filmska, muzejska, galerijska, lutkovna in plesna četrt. 20 interaktivnih postaj na Titovem trgu bo postavljalo izzive ustvarjalni igrivosti, z našimi predstavami pa se bo poigrala Čira-čara iluzij v Rdeči dvorani. Raziskovali bomo nenavadno urejen Pikin kamp, oblikovali unikatne frizure in originalna oblačila. In ker ustvarjalnost nujno zahteva, da kdaj pogledamo na svet z druge perspektive, bo celotno letošnje festivalsko dogajanje uglašeno na temo Narobe sveta. Vabljeni, da ustvarjate z nami! 

USTVARJALNE DELAVNICE V RDEČI DVORANI
Pikin svet je poln zanimivih iger, pustolovskih zgodb, odštekanih dejanj in neskončne domišljije. Letos bomo v Pikin narobe svet vstopili skozi različne ustvarjalne tehnike in igrive motive. Spremenili se bomo v gusarje in prijazne pošasti, spoznali kosmate želve, poskakovali z žabami in se preizkusili v risanju na slepo. Skupaj bomo ustvarili neskončno podobo Pikinega sveta, polnega zabave in ustvarjalnosti.  

UMETNIŠKE ČETRTI NA TITOVEM TRGU IN V PARKU PRI GIMNAZIJI
V Hiši lutk se bomo srečali z najrazličnejšimi tipi lutk - od ročnih in naprstnih, do marionet, manekenov in javajk. V Knjižni četrti bomo letos poizkusili brati narobe, sestaviti naša imena od zadaj naprej ali besede iz naključno izbranih črk, pomešati junake iz različnih pravljic, iskali bomo besede in stavke, ki se berejo enako z leve in desne. V Likovni četrti bomo slikali z zavezanimi očmi in prosto umetniško preizkušali različne likovne tehnike. Hiša glasbe nas bo objela z melodijami in prebujala čuječe glasbenike v nas. V Muzejski četrti se bodo obiskovalci skupaj z muzealci iz različnih slovenskih muzejev podali na zabavno raziskovanje narobe sveta nekoč - nenavadnih starih predmetov ter šeg in navad, pogumnih idej in osebnosti, smešnih in neobičajnih reči, s katerimi so se zabavali ali pa tudi živeli naši predniki. Filmska četrt nas bo izzvala k ostrenju naših pogledov in raziskovanju sveta filma, v Plesni četrti pa se bomo naučili zaplesati Pikin narobe ples, ki je seveda čisto pravi.