Program

Pikin in Tomažev oder

Program Pikinega in Tomaževega odra

crocodile

Čeprav se velika večina festivalskih vsebin odvija pod svobodnim soncem, bodo polno zasedene tudi kulturne ustanove, v katerih ponujamo skrben izbor kulturno-vzgojnih vsebin, ki so plačljive, a denarnici prijazne.

Pikin oder bo v Domu kulture Velenje gostil najboljše slovenske otroške predstave profesionalnih gledališč, Tomažev oder pa bo v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski na ogled ponujal aktualne velenjske polprofesionalne produkcije.

Program na odrih pod strehami kulturnih hiš bo potekal od torka do petka v dopoldanskem času.

Pikin oder

pika
Pikin oder je velik oder v Domu kulture Velenje, ki v dopoldanskih urah festivala gosti najboljše slovenske otroške predstave profesionalnih gledališč. Vse predstave si pozorno ogleda otroška Pikina žirija, ki najboljši predstavi ob koncu festivala dodeli nagrado – zlato piko.

Torek, 10. 9. 2019: Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak

cat
Ob 9.30 in 11.30

SNG Drama Ljubljana
Eva Kraševec, Maja Sever

Legendarnega junaka Petra Klepca, revnega in šibkega pastirčka, ki pridobi čudežno moč, vsi poznamo. Tokratna uprizoritev Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak izhaja iz sodobnega doživljanja otroške igre. V legendi in razmisleku o Petru Klepcu poudarja motive, kot sta uresničitev iskrene želje in etična uporaba moči: to je ključno sporočilo enega redkih slovenskih literarnih junakov – Petra Klepca. Petrček je sramežljiv deček, ki se ne zna postaviti zase. Nekega popoldneva razburjen priteče domov z nogometno žogo pod roko in sestra Nina takoj opazi, da se je na igrišču nekaj zgodilo. Petrčku ni do učenja ali pisanja naloge in igranja flavte, kaj šele do branja pravljice o Petru Klepcu, ki jo ima za domače branje … Najrajši bi se igral kakšno igro, v kateri bi bil pravi junak. Nina ga s pomočjo domišljije in otroške igre popelje na fantastično potovanje in na njem se Petrček vživi v junaško zgodbo Petra Klepca, pridobi čudežno moč in celo premaga svoje največje strahove.

Igrana predstava /55 min/6+(I. in II. triada OŠ)

Sreda, 11. 9. 2019: Ariol – Zaljubljen do ušes

crocodile
Ob 9.30 in 11.30

Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana
Emmanuel Guibert, Marc Boutavant, Matjaž Pograjc

Ariol je majhen moder oslič, star devet let, in glavni junak francoskega stripa za otroke. Ariol je tudi osliček z velikimi očali in edinec. Zaljubljen je v kravico Petulo. Njegov najboljši prijatelj pa je pujs Ramono. Ariel hodi v šolo, sanjari, raziskuje, sprašuje, poskuša razumeti, skratka Ariola spremljamo v vsakdanjih situacijah, ki so naslikane živo, iskreno in humorno. Ariolove zgodbe so tople, živahne, zabavne in duhovite, njihova odlika pa je med drugimi to, da sveta ne slikajo črno-belo in se ne izogibajo resnejšim temam. Liki so življenjski, zato se je mogoče z njimi zlahka poistovetiti.

Igrana predstava / 45 min / 6+ (vrtec, I. in II. triada OŠ)

Četrtek, 12. 9. 2019: Zvezdica Zaspanka

Ob 9.30 in 11.30

Festival velenje, IUI Beograd
Frane Milčinski Ježek, Aleksandar Ilić, Aleksandar Nikolić


Zvezdica Zaspanka, prva slovenska radijska igra za otroke in ena najuspešnejših slovenskih pravljic in lutkovnih iger, se bo v tokratni mednarodni plesni uprizoritvi soočala s kar nekaj situacijami in liki, ki jih v izvirni pravljici ni, vseeno pa povzemajo njihovo bistvo. Od zvezdnatih prijateljev, ki to vedno niso, do zemeljskih cirkuških likov (opic, fakirja s kačo, bratov dvojčkov, klovnese, dvojnega človeka), ki mestoma utelešajo temačno plat človeške narave. Na svoji koži bo izkusila nevoščljivost, škodoželjnost, in pohlep, izključenost in dvoličnost. Končna katarza, ki bo Zvezdici omogočila vrnitev domov, v tokratni interpretaciji ne bo prišla na dan samo kot posledica njenega dobrega in iskrenega srca, pač pa kot rezultat njenega poguma in močne volje, da se zoperstavi vsemu, za kar čuti, da je narobe, jo rani in ogroža. Za lažje razumevanje poteka dogodkov bo poskrbela tudi obilica komičnih in cirkuških vložkov.
Plešejo: Mojca Majcen, Branko Mitrović, Nikola Pavlović, Miona Petrović, Jakša Filipovac in male plesalke Plesnega studia N.

Plesna predstava / 40 min / 5+ (vrtec, I. in II. triada OŠ)

Petek, 13. 9. 2019: Obuti maček

cat

Ob 9.30 in 11.30

Mini teater Ljubljana
Charles Perrault, Marek Bečka

Živeli so trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat ne preveč lepega značaja zase vzame mlin, drugi brat vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič – razen ubogega Mačka. Žalosten in potrt kmalu doživi popolno presenečenje, ko ga Maček ogovori. Mladi mož mora obljubiti, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval pretkani Maček. Seveda se začne Maček takoj dobrikati kralju in njegovi hčerki, mladi princesi. Nekega dne, ko kralj že dobro pozna Mačka, je kraljeva družina s kočijo na sprehodu po okolici ravno v trenutku, ko se njegov mladi gospoda kopa v reki. Maček skrije njegova oblačila in z vpitjem o tatovih pritegne kraljevo pozornost. Kralj podari golemu mladeniču prekrasna oblačila in ga povabi k sebi v kočijo. Princesa in mladenič se v hipu zaljubita. Vendar pa brez težav ne gre. Lastnik vseh okoliških posesti, vključno s prelepim gradom, je strašni velikan, ki zna tudi čarati ... Znana pravljica, priljubljena po celem svetu, še danes navdušuje mlado in staro.

Lutkovno igrana predstava / 40 min / 4+ (vrtec, I. triada OŠ)

Tomažev oder

crocodile

V Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski bo na Tomaževem odru na ogled aktualna velenjska polprofesionalna produkcija. Žanrsko različne predstave so plod ljubiteljske predanosti in ustvarjalne energije, ki se zrcali v odlični produkciji.

Torek, 10. 9. 2019: Lisička Zvitorepka

cat
Ob 9.30 in 11.30

Lutkovno gledališče Velenje
Režija: Alice Čop

Bi radi spoznali eno zares navihano lisičko? Živi v gozdu na robu planine in zelo rada nagaja drugim živalim. A kar je preveč, je preveč! Gozdne živali se odločijo, da jo bodo nekako prelisičile, da bi se poboljšala. Jim bo uspelo?

Lutkovna predstava / 40 minut/ vrtec, I. triada OŠ

Sreda, 11. 9. 2019: Zverinice iz Rezije

pika
Ob 9.30 in 11.30

Pedagoški delavci Vrtca Velenje, OE Lučka
Režija: Vesna Koren

V Reziji se vedno kaj zanimivega dogaja. Zverinice imajo celo svojo televizijsko postajo, ki predvaja sveže novice. Ogledate si lahko, kako se Zverinice rešijo hudobne Grdine in kako pri njih poteka pravo športno tekmovanje.

Priredba rezijanskih ljudskih pripovedk / 30 min / vrtec, I. triada OŠ

Četrtek, 12. 9. 2019: Kokoška Emilija

crocodile

Ob 9.30 in 11.30

KUD Dudovo drevo in KD Gledališče Velenje
Režija: Boštjan Oder

V duhu zgodbe, ki poudarja slogo in hvaležnost, je oživelo besedilo Svetlane Makarovič »Kokoška Emilija«. To je zgodba o kokoški, ki nese najdebelejša jajčka in jo ima petelin najrajši. A to še zdaleč ni vse, Emilija misli s svojo glavo, se ne pusti izkoriščati in svojo gospodinjo nauči lepih manir. Emilija je nesnica, Emilija je pesnica, Emilija je upornica z razlogom. 

Gledališka predstava / 30 min / I. in II. triada OŠ

Petek, 13. 9. 2019: Pika praznuje rosjtni dan

cat
Ob 9.30 in 11.30

Plesni teater Velenje
Koreografinja: Nina Mavec Krenker

Zgodbo o Piki poznajo otroci širom sveta – tako majhni kot veliki. Je zgodba o vsakem otroku in o otroku, ki se vedno skriva v nas in ga lahko prikličemo na plan, če želimo. Pika je živahna deklica, ki je vedno pripravljena na nove dogodivščine. Je radovedna, navihana in nikoli ni pri miru. Njeno življenje je ena sama pustolovščina, ki smo jo ujeli v ples. Vabimo vas na zabavo, ki jo je Pika pripravila ob svojem rojstnem dnevu za svoje prijatelje.

Plesna predstava / 35 min / I. in II. triada OŠ