Umetniške četrti

Umetniške četrti

Programska knjižica
Pikini odri
Ustvarjalnost
Gibalnice
Umetniške četrti
Razstave
Pikin kino

Umetniške četrti odpirajo svoja vrata

cat

Lutkovna četrt

pika

V Lutkovni četrti bodo za vas lutkarji Lutkovnega gledališča Velenje izvedli 5-minutno interaktivno lutkovno miniaturo TV Pikica in kratek skeč Pikin živžav, v katerem se boste srečali s Piko Nogavičko v obliki različnih tipov lutk – marionete, ročne lutke, naprstne lutke, manekena in javajke. Razložili vam bodo, na kakšen način se vodijo, kakšne so razlike med njimi in kaj vse morajo lutkarji obvladati, da nastane lutkovna predstava. Za vas bodo pripravili tudi nekaj zabavnih vaj, ki jih mora obvladati vsak lutkar ali igralec. Program pripravlja: Festival Velenje – Lutkovno gledališče Velenje.


Plesna četrt

crocodile

Življenje je lepše, če plešemo, pojemo, poslušamo glasbo in se smejimo. Če so ti všeč plesni koraki in plesne pozicije, jih spoznaj in se jih nauči. Če raje svoje telo prepustiš glasbi in svobodno migaš, bo čas in prostor tudi za to. Obišči Plesno četrt in odkrij gibe in korake, ki te bodo popeljali v nov svet. In ko si že tam, naj ti ne uide Pikin ples. Program pripravljajo ZKD Šaleške doline, JSKD-OI Velenje in Plesni studio N.

Likovna četrt

cat

Premešajmo barve v paletah, zavihajmo rokave in zavihtimo čopiče! Likovna četrt ponuja odkrivanje različnih likovnih tehnik in stilov. Naj vas ustvarjalno popelje v raziskovanje risanja, slikanja in oblikovanja. Program pripravljajo ZKD Šaleške doline, JSKD – OI Velenje in Društvo šaleških likovnikov.

Muzejska četrt

pika

Muzejska četrt bo tokrat gostila muzeje, ki so s svojimi muzejskimi zbirkami, razstavami in izobraževalnimi programi na različne načine povezani z letošnjo temo Pikinega festivala – Igra za vse! Torej, poučno, živahno in zabavno bo! Obiskovalci muzejske četrti bodo spoznali, da so muzealci igrivi, igra pa je neločljiv del naše preteklosti. Program pripravlja Muzej Velenje.

Filmska četrt

Filmska četrt bo najširšemu krogu otrok in staršev omogočala igrivo interaktivno spoznavanje osnovnih filmskih izraznih sredstev ter odstirala skrivnosti produkcije igranih in animiranih filmov. Prav vsak se bo lahko preizkusil v kateri od filmskih vlog ali pa v vlogi katerega od filmskih ustvarjalcev. Med Pikinim festivalom se bo začela tudi nova sezona projekta filmske vzgoje Kinozaver, ki v šolskem letu 2021/2022 široko razpira krila in v poglobljeno spoznavanje čarobnosti filma ter širin in globin filmske ustvarjalnosti otroke in mladostnike sistematično vključuje od vrtca do maturantskega plesa. Program pripravlja Festival Velenje – Kino Velenje.

Glasbena četrt

crocodile

Letos bomo v Glasbeni četrti spoznavali, kako zelo sta povezani glasba in igra. Oboje je izrednega pomena pri razvoju najmlajših, dokazano pa pozitivno vpliva na kvaliteto življenja pri vseh generacijah. Morda ni naključje, da na glasbene instrumente IGRAmo. Kakšne glasbene igrice se lahko igramo? Kako je igra lahko še bolj zanimiva in zabavna, če jo spremlja glasba in nenazadnje, kako lahko učenje postane igra, če ga začinimo z glasbo? Program pripravlja Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Knjižna četrt

cat

Pika zaukaže: »Igra za vse!« In tako tudi je. Letos bo v ospredje postavljena prav igra, v najširšem pomenu besede. Pika Nogavička je k sreči ugotovila, da se da v knjižnici početi še marsikaj drugega kot samo brati (čeprav ji tudi branje že kar gre). Zato res rada obišče Knjižno četrt in potem na ves glas razlaga otrokom, da se lahko tam potopijo v pisani svet črk, besed in podob. Mali in veliki otroci se lahko preizkusijo v postavljanju visokih stolpov iz mehkih kock, lahko tekmujejo, kdo bo ulovil več rib, lahko pa preizkusijo svojo mirnost in natančnost v spretnostni igri gradnje opek. Prav prijetno se je tudi malce razgibati s pravljično jogo, izdelati čudovito zeliščno glineno ploščico ali kakšen drug zanimiv izdelek. Pika vsako leto v Knjižni četrti podeli tudi Pikine gumbke in priznanja vsem pridnim Pikinim bralcem, ki celo leto sodelujejo pri Pikini bralni znački. Program pripravlja Knjižnica Velenje.