Umetniške četrti

Umetniške četrti

Programska knjižica
Pikini odri
Ustvarjalnost in doživetja
Gibalnice
Razstave
Pikin kino

Umetniške četrti odpirajo svoja vrata

cat

Lutkovna četrt

pika

V Hiši lutk se bodo otroci srečali z najrazličnejšimi tipi lutk - od ročnih in naprstnih do marionet, manekenov in javajk. S pomočjo lutkarjev Lutkovnega gledališča Velenje se bodo lahko otroci sami preizkusili v vlogi animatorjev in doživeli, kaj vse gre lahko narobe, če na primer pravljico pripoveduješ od konca do začetka. Poleg tega bo v Hiši lutk vsak dan na ogled interaktivna lutkovna miniatura TV PIKICA. Naši lutkarji so pripravili tudi nekaj zabavnih vaj za koncentracijo, glas, gib in improvizacijo - skratka veščine, ki jih mora obvladati vsak lutkar ali igralec. Program pripravlja Lutkovno gledališče Velenje.

Plesna četrt

crocodile

Življenje je lepše, če plešemo, pojemo, poslušamo glasbo in se smejimo. Če so ti všeč plesni koraki in plesne pozicije, jih spoznaj in se jih nauči. Če raje svoje telo prepustiš glasbi in svobodno migaš, bo čas in prostor tudi za to. Obišči Plesno četrt in odkrij gibe in korake, ki te bodo popeljali v narobe svet. In ko si že tam, naj ti ne uide Pikin ples. Program pripravljajo ZKD Šaleške doline, JSKD-OI Velenje in Plesni studio N.

Likovna četrt

cat

Premešajmo barve v paletah, zavihajmo rokave in zavihtimo čopiče! Likovna četrt ponuja odkrivanje različnih likovnih tehnik in stilov. Naj vas ustvarjalno popelje v raziskovanje risanja, slikanja in oblikovanja. Program pripravljajo ZKD Šaleške doline, JSKD – OI Velenje in Društvo šaleških likovnikov.

Muzejska četrt

pika

Muzejska četrt bo tokrat gostila muzeje, ki so s svojimi muzejskimi zbirkami, razstavami in izobraževalnimi programi na različne načine povezani z letošnjo temo Pikinega festivala – Narobe svet! Torej, poučno, živahno in zabavno bo! Obiskovalci muzejske četrti bodo spoznali, da so muzealci igrivi, igra pa je neločljiv del naše preteklosti. Program pripravlja Muzej Velenje.

Filmska četrt

Filmska četrt bo najširšemu krogu otrok in staršev omogočala igrivo interaktivno spoznavanje osnovnih filmskih izraznih sredstev ter odstirala skrivnosti produkcije igranih in animiranih filmov. Prav vsak se bo lahko preizkusil v kateri od filmskih vlog ali pa v vlogi katerega od filmskih ustvarjalcev. Tekom Pikinega festivala se bo pričela tudi nova sezona projekta filmske vzgoje Kinozaver, ki v šolskem letu 2022/2023 široko razpira krila in v poglobljeno spoznavanje čarobnosti filma ter širin in globin filmske ustvarjalnosti otroke in mladostnike sistematično vključuje od vrtca do maturantskega plesa. Program pripravlja Festival Velenje – Kino Velenje.

Glasbena četrt

crocodile

Letos bomo v Glasbeni četrti spoznavali, kako zelo sta povezani glasba in igra. Oboje je izrednega pomena pri razvoju najmlajših, dokazano pa pozitivno vpliva na kvaliteto življenja pri vseh generacijah. Morda ni naključje, da na glasbene instrumente IGRAmo. Program pripravlja Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Knjižna četrt

cat

Pika je zanimiva deklica, ki najraje od vsega dela stvari drugače, kot se od nje pričakuje. Obuje prevelike čevlje, živi sama v veliki Vili Čira-čara, močna je za tri in med drugim tudi izjemno rada bere narobe obrnjene knjige. In Pika je v tem tako dobra, da jo je vsaj v času Pikinega festivala vredno posnemati. V Knjižni četrti bomo letos torej poizkusili brati narobe, sestaviti naša imena od zadaj naprej ali besede iz naključno izbranih črk, pomešati junake iz različnih pravljic, iskali bomo besede in stavke, ki se berejo enako z leve ali desne in se jim reče palindromi, iz kock bomo poizkusili zgraditi hišo, ki bo narobe obrnjena. Na pravljični jogi se bomo zvijali v preste in se postavljali na glavo. Podelili pa bomo tudi Pikine gumbke za vse, ki berejo knjige s seznama Pikine bralne značke. Program pripravlja Knjižnica Velenje.