Aktualne novičke

Velenje, 14. 9. 2023

V ČETRTEK, 14. 9., PIKIN FESTIVAL SAMO V RDEČI DVORANI!

Drage Pike in gusarji! Strokovnjaki za sonce in dež se za danes popoldan nagibajo k slabši različici vremena in ker nočemo, da vam spere pikice in namoči kitke, se bo PIKIN FESTIVAL OD 15.30 DO 18.30 ODVIJAL SAMO V RDEČI DVORANI! Del zunanjega odrskega programa se bo tako preselil pod streho, vozni red pa bo takšen: 15.30: Zapleši z Ano Banano, interaktivni plesni nastop, 16.30: Mala morska deklica, igrano-lutkovna predstava Gledališča iz desnega žepka, 17.45: Mladi talenti glasbene šole pevke Alye (Pop Music Center), tekom popoldneva pa še nastop Pevskega zbora OŠ Duplek. V Galeriji Velenje bo ob 17. uri likovna delavnica z ilustratorko Urško Stropnik Šonc. 😎Se vidimo v največji rdeči hiši v mestu!🎈
Preberi več
Velenje, 13. 9. 2023

Sprava na Divjem zahodu

Alfred je navsezgodaj na obzorju Pikine dežele opazil nenavadne oblake. Vzel je gusarski daljnogled in kapitanovo knjigo o nebesnih pojavih. Celo uro je zaman proučeval oblake. Grivo je imel že povsem razmršeno od praskanja po glavi, ko je mimo prišel Ficko in mu pogledal čez ramo. »Nikakor ne ugotovim, kakšno vreme prinašajo tile oblaki,« mu je Alfred pojasnil, s čim si razbija glavo. Ficko pa je izstrelil: »To je Indijanski bojni klic! Vse kaže, da so na Divjem zahodu novi nemiri!« Hitro je nastavil časovni stroj za skok v daljne čase in še preden je Alfred utegnil pripraviti popotno culo, sta že bila med kavbojci in Indijanci, ki so se spet kregali, kdo bo preganjal koga.
Preberi več
Velenje, 13. 9. 2023

Alfred postane vitez

Alfred obožuje gradove. Njihove kleti so vedno polne svežih jabolk, v hladnih kotičkih med debelimi zidovi pa vselej najde mir za kratek dremež. Zato ni nič čudnega, da Alfred na 34. Pikinem festivalu največ časa preživi v srednjeveškem taboru na Titovem trgu, kjer je pravi zvezdnik. Zakaj?
Preberi več
Velenje, 13. 9. 2023

Pika odkrije modrost

Čeprav Pika ne hodi v šolo, je prava brihta. Vse do letošnjega Pikinega festivala je bila velika neznanka, kako lahko Pika toliko ve, če ne bere učbenikov in ne rešuje domačih nalog. Zdaj pa je Ficko odkril njeno skrivnost. Pika je namreč s časovnim strojem odpotovala v antiko in srečala velike modrece, ki so postavili temelje znanja Zahodne civilizacije. Na 34. Pikinem festivalu se lahko tudi male Pike in Gusarji vrnejo v čas in se urijo v umetnosti razmišljanja.
Preberi več
Velenje, 13. 9. 2023

Pika gre po sledeh preteklosti in nabira sadove prihodnosti

»Dragi Pikini pomočniki! Profesorica Časoslava je časovni stroj pravkar nastavila tako, da bo vse moje male in velike prijatelje popeljal tudi v svet brezčasne ustvarjalnosti. Upam, da ste že napeli možgančke, razgibali prste in nabrali potrebščine, da bodo naše ustvarjalne delavnice tudi letos polne domislic,« je Pikin hologram prinesel sporočilo v Velenje, kjer so se Pikini pomočniki brž lotili izziva in za 34. Pikin festival pripravili več kot 45 ustvarjalnih postaj na različnih prizoriščih, največ pa jih je v Rdeči dvorani, kjer se prepletata preteklost in prihodnost.
Preberi več
Velenje, 12. 9. 2023

Pika ima obiske

»Jaz ne grem v šolo,« je trmasto vztrajala Pika, ko sta jo Anica in Tomaž prepričevala, naj obišče svoje prijatelje, ki so se septembra znova posedli v šolske klopi. »Lahko pa pride šola k meni,« je bila pripravljena na kompromis. Tomaž in Anica sta se spogledala. »Pravzaprav je to pikastična ideja!« je vzkliknila Anica in začela pisati vabila Pikinim prijateljem, naj zaženejo časovni stroj in pripotujejo na 34. Pikin festival.
Preberi več
Velenje, 12. 9. 2023

Pika živi in ustvarja v sozvočju z naravo!

»34. Pikin festival je zelena prireditev,« je Ficko zapisal v Pikin manifest, ki ga je Alfred prebiral ob jutranji kavi. Pogledal je okrog sebe in videl tako pisan svet, da sploh ni mogel prešteti vseh barv. Popraskal se je nad repom in podčrtal stavek, nato pa pohitel k časovnemu stroju in poiskal Ficka. Našel ga je v prihodnosti in mu pomahal z manifestom pod nosom. »Ficko, našel sem napako!« je hitel razlagati. »Napisal si, da je 34. Pikin festival zelena prireditev. Pravkar sem bil tam in v resnici je vse pisano!«
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2023

Tomaž in Anica s časovnim strojem obiskujeta Pikine predstave

Pika vsako leto poskrbi, da vsi njeni prijatelji v Pikini deželi najdejo točno tisto, kar si najbolj želijo. Eni se razveselijo ustvarjalnih, gibalnih in doživljajskih delavnic, drugi vrveža v skrivnih kotičkih Pikinega mesta, Tomaž in Anica pa se najbolj veselita vznemirljivega dogajanja na odrih v Pikini deželi.
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2023

Urška čalapinke peče po občutku

Pikina prijateljica Urška Stropnik Šonc, ki je letos pripravila Pikino razstavo v Galeriji Velenje in upodobila Pikino druščino v časovnem stroju, je za 34. Pikin festival povedala, da je Piko prvič srečala, ko je bila še deklica.
Preberi več
Velenje, 10. 9. 2023

Ficko raziskuje Pikino deželo

Pikine noge so še počivale na njeni najljubši blazini in Alfred je še sanjal o svežem senu, ko je Gospod Ficko že pretegnil ročice in nožice, počesal rep, pospravil prazne kozarce marmelade, pomil ponev za peko čalapink, si pripravil prigrizek in skočil v časovni stroj.
Preberi več