Predfestivalsko dogajanje napoveduje 34. Pikin festival

September bo v Velenju v znamenju Pike – in to od samega začetka.

Prvi septembrski večer bo ob 18. uri v Galeriji Velenje zaživel v živahnih podobah ob odprtju razstave Pikaste, pisane ... ilustratorke Urške Stropnik Šonc, ki jo poznavalci in ljubitelji likovne umetnosti ter bralci otroške literature prepoznavajo po njenih suverenih, a preprostih, ploskovito koloriranih in črtnih risbah, polnih sončno rumenih tonov, sveže vedrine in zračnosti. Ob razstavi bo v galeriji ves september potekala vrsta spremljevalnih dogodkov, namenjenih otrokom, družinam in vsem ljubiteljem umetnosti. Razstava bo na ogled do 4. oktobra.

Nedelja, 3. septembra, bo rezervirana za že tradicionalen Pikin planinski pohod za pohodnike vseh starosti, ki jih bo Pika skupaj s Planinskim društvom Velenje v sozvočju s temo letošnjega festivala popeljala po zgodovinsko zanimivih točkah na obrobju Šaleške doline, mladi navdušenci nad filmom pa bodo (kot vsako septembrsko nedeljo) lahko obiskali Pikin kino v Kinu Velenje.

Med festivalske stalnice spada tudi filatelistična razstava Koroškega filatelističnega društva in Festivala Velenje, ki bo pod naslovom Pikin festival v filateliji in na maksimum kartah na Pošti Velenje na ogled od torka, 5. septembra. Ta dan se bo Pika že ob 10.30 ustavila tudi v Knjižnici Velenje, kjer bo obiskovalcem na ogled predala kopico razstav: Čarobni svet Harryja Potterja (Na plakatih bodo predstavljene zanimivosti iz sveta najbolj poznanega čarovnika Harryja Potterja, v vitrinah pa bodo knjige v različnih jezikih, ki jih neutrudno zbira zbiratelj iz sosednje Hrvaške Damir Tonković.), Pika se skozi čas potika (razstava likovnih del otrok Vrtca Velenje), Pika Nogavička: ilustracije Tite Jenko iz tipne slikanice Pika Nogavička (Razstavo pripravlja CVIU Velenje.), Pika in časovni stroj (Razstavo pripravlja OŠ MPT Velenje.), 33. Pikin festival (razstava izbora domoznanskega gradiva, ki je nastalo pod okriljem pretekle izvedbe največje slovenske prireditve za otroke) in Najljubše knjige častne pokroviteljice 34. Pikinega festivala, Milene Zupančič.

V sredo, 6. septembra, bo ob 17. uri v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu odprtje razstave del Pikinega fotografskega natečaja Časovni stroj, na katerem bodo slovenski osnovnošolci pokazali svoje poglede in razumevanje naslovne teme natečaja. Muzej in Festival Velenje sta natečaj pripravila v sodelovanju z Digitalnim Foto Klubom, revijo Digitalna Kamera in pod pokroviteljstvom Fotografske zvezde Slovenije.

V četrtek, 7. septembra, bo ob 19. uri v razstavišču eMCe plac odprtje razstave Valentine Cehner z naslovom Sanje. Gre za razstavo serije umetniških del s tematiko raziskovanja lastnih sanjskih doživetij in njihovih podob, izraženih v različnih slikarskih in risarskih tehnikah.

Festival igrive kulturno umetniške zabave bomo s Pikinim prihodom odprli v soboto, 9. septembra, ob 11. uri na Titovem trgu. Velenje bo osrednja junakinji skozi več kot 100 festivalskih dogodkov za nekaj dni spremenila v en sam velik časovni stroj, znotraj katerega bo mogoče že v zgolj enem dopoldnevu potovati od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne – od antičnih do že prav futurističnih časov. Časovni stroj in spremljevalne dejavnosti bo razpostavila v Rdeči dvorani, na Pikinem otroškem igrišču in Titovem trgu, v Pikinem kinu ter na Pikinem (v Domu kulture Velenje), Tomaževem (v Glasbeni šoli Velenje), Kapitanovem (Titov trg) in Fickovem (Pikino otroško igrišče) odru. Pestremu vikend paketu, namenjenemu obiskom družin iz vse Slovenije, bodo od ponedeljka do srede sledili organizirani obiski osnovnih šol od blizu in dale, četrtek in petek pa bo popoldansko dogajanje ponovno v ospredje postavilo družinske dogodivščine.

Pikin festival bo imel tudi letos dobrodelno noto. Tokrat bomo zbirali sredstva za pomoč ljudem, ki so se znašli v težavah zaradi nedavnih poplav.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

NAZAJ NA NOVIČKE