Opis prizorišč

Otroško igrišče

Otroško igrišče: Utrip umetnosti

cat

Otroško igrišče bo živelo v utripu umetnosti. Tu bomo našli kreativnih vsebin polne hišice kulture, umetniško četrt s hišo glasbe, galerijo in ateljejem. Tu bo zaživel Pikin kino s filmskih studiem, kjer bomo snemali voščila za Piko. V hiši lutk boste spoznali zakulisje lutkovne ustvarjalnosti in spoznali različne ustvarjalne stile.

Izpraznjen bazen bomo napolnili z zvoki glasbe in na malem odru spremljali raznoliko glasbeno, lutkovno in igrano produkcijo. Pokukali bomo lahko v muzej in si ogledali razstave in instalacije na prostem. Ko docela razgibamo dušo s kulturno-vzgojnimi vsebinami, pa se lahko za posladek odpeljemo še en krog z gosenico in velekitom ali pa se razgibamo na nenavadnem Pikinem poligonu, ki bo zabaval tako telo in duha. Pazi le, da ne stopiš na tla!

Celotedensko dogajanje na Mestnem otroškem igrišču si lahko ogledate tukaj.

Umetniška ulica

pika

Hišice s pisanimi portali bodo polne raznovrstnih vsebin, ki bodo obiskovalcem ponujale različna doživetja na področjih kulturne vzgoje in spoznavanju vseh umetniških zvrsti. Vsebine se bodo spreminjale in tako se bo vsak dan predstavil eden od slovenskih muzejev, na ogled bodo lutkovne in igrane predstave, ustvarjali bomo v različnih likovnih tehnikah, muzicirali v družini raznovrstnih inštrumentov, ustvarjali v zavetju pisane besede in se srečali z različnimi tehnikami filmske umetnosti.

Knjižna četrt

crocodile
Letos mineva že 30 let odkar je Pika Nogavička prvič obiskala Velenje, kar pomeni, da bo še bolj glavna kot po navadi. Vsako leto se pri nas odlično počuti, zato se resnično rada vrača. Tudi knjižno četrt rada obišče, saj je končno spoznala, da so lahko knjige ne samo poučne, temveč tudi zabavne. Poleg tega pa imamo še zanimive igrače in igrala, s katerimi se lahko prav fino zabava. Če bo Pika prav takrat pri nas na obisku, ko boste lovili ribe velikanke, se preizkusili v gradnji stolpov ali v spretnostni igri Jenga, vas bo gotovo želela premagati. Kajti Pika je, kot vsi vemo, najmočnejša in najbolj prebrisana deklica na svetu in zelo rada to tudi pokaže. Pika se zelo rada razmiga tudi s pravljično jogo, saj lahko s pomočjo pravljic in joge njena domišljija dobi krila in poleti v neslutene višave ali se spremeni v karkoli si poželi. Pika vsako leto podeli tudi Pikine gumbke in priznanja vsem pridnim Pikinim bralcem, ki celo leto sodelujejo pri Pikini bralni znački.
 
Ker se letos Pika po mestu potika, jo bo pot zagotovo zanesla tudi v bližnjo mestno knjižnico, kamor prijazno vabimo tudi vas. Poleg treh Pikinih razstav si boste lahko ogledali edinstveno in resnično posebno zbirko prvih beril. Gre za zbirko, v kateri je več kot 1600 prvih beril iz 140 držav v 165 jezikih. Prikazuje prve otrokove korake v svet pisne kulture po celem svetu.

Muzejska četrt

cat

Muzejska četrt bo ponovno gostila muzeje, ki bodo s svojimi muzejskimi zbirkami, razstavami in instalacijami na prostem popestrili Pikin rojstni dan.

Torek, 10. 9., Posavski muzej Brežice: REZBARJENJE IN SPOZNAVANJE DREVESNIH VRST
V letošnjem letu, ko Posavski muzej Brežice praznuje 70-letnico delovanja, izvajajo že tretje leto projekt Znanje in veščine iz depoja, ki je tokrat namenjen rezbarjenju in spoznavanju drevesnih vrst. Cilj projekta je tako predstavitev starih znanj in veščin kot predstavljanje predmetov, ki jih hrani naš muzej. Nekateri so rezbarjeni v
plitvem reliefu po celotni površini, drugi so okrašeni z ornamenti izdelanimi v globokem reliefu. Na delavnici bodo prikazali tehniko rezbarjenja in skupaj spoznavali različne drevesne vrste. Na voljo bo tudi muzejski časopis.

Sreda, 11. 9., četrtek, 12. 9., nedelja, 15. 9., Muzej Velenje: ČIM VEČ ZRAKA, ČIM VEČ SONCA
Otroci bodo skupaj z velenjskimi muzealci raziskovali, kako je na črnem lignitu nastalo sodobno, svetlo in zeleno mesto. Mesto Velenje septembra praznuje 60 let od slavnostnega odprtja novega mestnega središča. Sodobno mesto je bilo zasnovano po načelih povojnega modernističnega mednarodnega arhitekturnega sloga. »Mesto v parku« naj bi nudilo rudarjem kakovostno bivanje v svetlih in zračnih stanovanjskih blokih, obdanih z zelenjem.

Petek, 13. 9., Muzej novejše zgodovine Celje, Otroški muzej Hermanov brlog: ZEMLJA PLEŠE
Herman Lisjak ima v svojem brlogu trenutno na ogled razstavo Zemlja pleše, zato bodo obiskovalci ustvarjali na temo te razstave: izdelovali dinozavre, Hermanove rakete in teleskope, Hermanova drevesa ali panjske končnice. Poleg ustvarjalnic bodo obiskovalcem ponudili tudi Hermanove igrarije: igralne karte Hermana Lisjaka, družabno igro spomin, slikovne sestavljanke, kocke ...

Sobota, 14. 9., Muzej na prostem Rogatec: PIŠEMO Z GOSJIM PERESOM, IZDELAMO RAČKO IZ PAPIRJA in MAKETA ŠMITOVE HIŠE
Pika z obiska Rogatca očetu napisala pismo z gosjim peresom, pismu priložila račko iz papirja, Šmitova hiša pa ji je bila tako všeč, da si je izdelala maketo, da bo doma lahko razmislila, ali bi tudi Vilo Čiračara lahko nekoliko preuredila.

Glasbena četrt

pika
Tudi letos se bo Pika učila igranja novih inštrumentov, kakšnega izumila in raziskovala svet različnih in nenavadnih zvokov. Tukaj boste lahko po mili volji preizkušali različna glasbila, trobili, pihali, udarjali, brenkali, godli ... Prav tako bodo zvoki glasbe zavzeli izpraznjen bazen na otroškem igrišču, kjer bo mali oder namenjen raznoliki glasbeni ter lutkovni produkciji.

Plesna četrt

crocodile
Hitro v plesno garderobo! Sezujmo čevlje in nogavice ter odložimo odvečna oblačila. Z elegantnimi koraki stopimo na plesni pod. Tam nas čaka učiteljica plesa. 
Na plesnem podu spoznavamo različne plesne zvrsti in tehnike, se učimo novih gibov in plesnih korakov. Vsak dan Pikinega festivala so prave učne ure plesa – tako sodobnega, modernega kot klasičnega in tistega, kar je trenutno IN. Naučili pa se bomo tudi Pikin ples!

Filmska četrt

cat

V filmski četrti se bodo otroci in starši skozi igro spoznavali z raznolikimi filmskimi izraznimi sredstvi in se aktivno vključevali v posamezne segmente filmske produkcije. V studiu na prostem se bodo lahko preizkusili v vlogah scenaristov, režiserjev, igralcev, snemalcev, kostumografov in drugih filmskih ustvarjalcev. Tu bo zaživel tudi Pikin kino s filmskih studiem, kjer bomo snemali rojstnodnevna voščila za Piko.

Na prizorišču bodo obiskovalkam in obiskovalcem na voljo tudi informacije o programih filmske vzgoje kinematografov Art kino mreže Slovenije ter delavnice animiranega filma, v katerih se bodo seznanili z osnovnimi tehnikami animacije. Najmlajše pa bo v filmski četrti Pikinega festivala tudi letos razveseljeval priljubljeni Kinozaver, ki čarobni svet filma odstira na prav poseben način.

Lutkovna četrt

pika
Otroško igrišče bodo letos zavzele lutke! V Hiši lutk se bodo otroci srečali z najrazličnejšimi tipi lutk. S pomočjo lutkarjev Lutkovnega gledališča Velenje se bodo lahko sami preizkusili v vlogi lutkarjev in se igrali s pomanjšanimi lutkovnimi gledališči  za marionete, lutke na palicah ali ročne lutke in s tradicionalnimi lesenimi igračami. V hiši lutk boste tako spoznali zakulisje lutkovne ustvarjalnosti in spoznali različne ustvarjalne stile.