Aktualne novičke

Intervju z Janjo Garnbret

Pika in najboljša slovenska športnica Janja Garnbret sta si podobni že od malih nog. Obe namreč obožujeta plezanje in radi postavljata svet na glavo. Janja se je s plezanjem prvič srečala na začetku osnovne šole, ko je osvajala najvišje police omar in vrhove dreves na vrtu domače hiše v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Danes je najboljša športna plezalka na svetu. Pri 23-ih letih je v svetovnem pokalu v športnem plezanju zbrala več zmag kot kdorkoli drug in še vedno neustavljivo niza svoje uspehe. Osvojila pa je tudi olimpijsko zlato medaljo. Janja Garnbret, ki se je znašla v vlogi vzornice otrok, mladine in odraslih, pa je postala tudi najmlajša Pikina ambasadorka. »To mi ogromno pomeni. Festival sem obiskovala vsa leta svojega otroštva in ga imam v najlepšem spominu. Vedno je bilo veliko otrok, delavnic, imeli so tudi plezalno steno, kar me je vedno najbolj razveselilo. Poleg tega poteka v Velenju, zato mi pomeni še več. Zdi se mi noro, da sem zdaj jaz vzornica mladih. Nekako jim želim to povrniti in ni lepšega kot to, da jim s Pikinim festivalom,« je povedala Pikina ambasadorka, ki je mladim sporočila, naj vselej sledijo svojim sanjam in vztrajajo pri tem, kar so si zadali. Obenem pa naj bodo vselej hvaležni družini in vsem, ki jim stojijo ob strani. »Starši so tvoji prvi sponzorji, prvi navijači. Družna je s tabo tudi takrat, ko ti ne gre, ko imaš slab dan. Hvaležnost in ponižnost sta najbolj pomembni sestavini uspeha. Moraš biti hvaležen za to, kar imaš, in se zavedati svoje moči. Vedeti pa moraš tudi, da konkurenca ne spi, zato moraš delati za to, kar si želiš,« je sporočila Pikinim prijateljem in odgovorila na nekaj Pikinih vprašanj.

Obe sva junakinji otrok in odraslih. Kaj še imava skupnega?
Obe sva preprosti, zabavni, ne jemljeva vsega preveč resno – to je v življenju najbolj pomembno.

Ker si že tako močna kot jaz (no, skoraj tako močna), me zanima, katero mojo lastnost ali veščino bi še imela?
Od tebe bi se lahko naučila, da lahko ta narobe svet izkoristimo sebi v prid. Ko se nam zdi, da gre vse narobe, se moramo s tem spoprijeti s šalo in bo vse bolje.

Jaz pravim, da je v tem narobe svetu dobro imeti Ficka, da vse postavi na glavo in je spet vse prav. Kdo je tvoj Ficko?
Meni pomaga vse postaviti na pravo mesto moj trener. Posluša moje dvome, pomaga mi skozi slabe dneve in poskrbi, da je spet vse prav.

Te je kdaj, kadar plezaš zelo visoko, kaj strah?
Višine se nikoli nisem bala. Je pa včasih občutek ob padcu, tisti prvi trenutek v letu, malo neprijeten.

So tvoje zlate medalje kaj podobne cekinom iz moje skrinje zakladov?
Seveda, zelo so podobne!

Kje ti shraniš medalje, da ti jih razbojnika ne ukradeta?
Ti imaš skrinjo, jaz pa omaro.

Ali lahko dvigneš konja?
Nisem še pokusila.

Znaš narediti stojo na eni roki?
To bi pa šlo.

Katere tri reči bi nesla s sabo na otok Takatuka?
Plezalke, magnezij in kremo za sončenje.

Kaj najraje namažeš na čalapinke?
Nutelo.

Kdo pa peče najboljše čalapinke?
Ti. Ampak moja mami naredi enako dobre.

NAZAJ NA NOVIČKE