Aktualne novičke

Spoznajte zbirko Andreja Štera

Rodil se je leta 1958. »Čakaj malo, niso to številke leta, ko je izšla prva knjiga o Piki Nogavički v slovenskem jeziku?« se je zdrznila Pika. In prav je imela!

Na plakatih je opisana bogata zbirka knjig o Piki Nogavički. Nastajati je pričela popolnoma nenačrtovano. Prva knjiga, ki se je pridružila Andrejevemu izvodu, ki ga je prebiral v otroštvu, ga je pritegnila z nemškim dialektom, našel pa jo je v antikvariatu v Istanbulu leta 1987. Pomislil je, da bi lahko Piko Nogavičko našel še v marsikakšni izvedbi in marsikaterem jeziku. Tako je začela nastajati zbirka, ki šteje že več kot 300 knjig.

Na razstavi o opisane tudi razne zanimivosti. Denimo, da v Franciji sprva niso želeli objaviti knjige, ker v njej piše, da lahko devetletni otrok dvigne celega konja. V ruski različici ni policajev in zgodbic o njih. »Ta je pa lepa!« se je oglasila Pika. V arabskem svetu pa jo je težko dobiti. Ne glede na vse, pa je Andrej Šter prepričan, da je vsakdo, ki ima rad Piko Nogavičko, radostnega srca, saj jo prebirajo samo dobri ljudje.

NAZAJ NA NOVIČKE