Pika te pričakuje tudi v Knjižnici Velenje

Pika Nogavička je deklica mnogih talentov. Ročne spretnosti zagotovo sodijo mednje. Svojim prijateljem za rojstnodnevno darilo vedno kaj sama izdela. Anica se najbolj razveseli Pikinih glinenih medaljonov s cvetlicami. Zato se je Pika letos odločila, da bo obiskovalce festivala naučila, kako jih lahko izdelajo sami. Sklenila je, da bo knjižnica pravšnji ambient za to. Mali in veliki otroci si tam lahko izdelate svoje medaljončke in jih okrasite s cvetjem in zelenjem otoka Taka Tuka. Vsi so navdušeni. »Še nekaj bom ustvarila, ker je tako lepo tukaj,« je vzkliknila Pikina štiriletna prijateljica Ema. Pika je navdušeno ugotovila, da ni le Anica tista, ki obožuje njene medaljone.

V knjižnici pa kar dvakrat na dan za uro in pol, ki mine hitro kot sprehod od Pikine postelje do Pikine kuhinje, gusarji trenirajo možgančke. Sestavljajo lego kocke in pišejo računalniške programe. »Prosim? Še črke vse pomešam, kaj šele vse druge znake,« se je čudila Pika. Spoznavajo tudi osnovne mehanizme v motorju in ustvarjajo premikajoče se robote. Lahko si jih ogledate v avli knjižnice, če ne verjamete. Pika jih občuduje s tako široko odprtimi usti, da bi skoraj videli čalapinke, ki jih je pojedla za zajtrk. Med njimi so tudi živali, ki so s kapitanom Evrazijem prišle iz Afrike. »Poglej, kako slon pozdravlja s svojim rilcem,« pokaže Pika Ficku, ki veselo pleza po vrvi in se izmika krokodilu, da ga s čekani ne bi uščipnil za rep. Če si tudi ti želiš tudi ti izdelati svojega lego robota, pokliči Pikinega prijatelja Roka na telefonsko številko 031 280 335 in se prijavi na delavnico. Dobrodošle ste tako gusarji kot Pike.

Ker Pika Nogavička obožuje pravljice in šport, pa je dobila še eno genialno idejo. Oboje je združila in prijazne knjižničarke naučila izvajati pravljično jogo. Se tudi ti sprašuješ, kako to izgleda? »Hja, prav fantastično!« zagotavlja Pika. Sedimo na blazinah in poslušamo čudovito pravljico. Ob koncu pravljice s Fickovo pomočjo obnovimo like iz zgodbe in jih oponašamo. Zibamo se kot krošnje dreves, počasi se plazimo kot polži, utripamo kot zvezde na nebu, na eni nogi stojimo kot čaplja, premikamo se kot oblaki, stojimo v sveči in rjovemo kot levi. Da prebudimo še svojo ustvarjalnost, doda vsak gusar in vsaka Pika še svojo asano. »Veš, to je posebno zaporedje gibov, ki jih izvajamo pri jogi,« nas pouči Pika. Zaključimo pa s pozdravom soncu ob prijetnih zvokih tibetanske posode. Takrat se umiri tudi naša Pika in z zavzetostjo poslušala melodijo.
NAZAJ NA NOVIČKE