Opis prizorišč

Rdeča dvorana

Rdeča dvorana: Ustvarjalnost brez meja

crocodile

Rdeča dvorana se bo za teden dni prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj. Parter dvorane bo posvečen ustvarjalnosti, na balkonu boste lahko z vsemi čuti odkrivali senzorično in zgodb polno Pikino podstrešje. Ker pa je Pika znana po svoji moči, tu ne bo manjkalo niti gibalnih vsebin. Mišiče boste lahko krepili, merili in raztegovali na plezalni steni, v družbi športnih klubov ali plesnih delavnic.

V pritličju Rdeče dvorane vas bo pričakala Pikina lepotilnica, plezalna stena z inštruktorji, glavna informacijska točka, zbirno mesto dobrodelne akcije, prostor za počitek in malico ter štirje sklopi ustvarjalnic: Pika raziskuje, Pika izumlja, Pika si izmišljuje in pika potuje. Pravo interaktivno doživetje boste lahko izkusili na balkonih Rdeče dvorane, kjer bo prostor za senzorični poligon Pikino podstrešje, sprehod skozi podzemlje Velenja, gibalnico ter plesno četrt. Dvorišče pred Rdečo dvorano se bo spremenilo v Pikino mesto s Pikinim zdravstvenim domom, trgovino, Fickarno, Pikinim srečelovom, pošto, skate poligonom in seveda najpomembnejšim elementom Pikinega mesta - Čalapinkami.

Ustvarjalnice: Iskarnice

Pika živi skrajno ustvarjalno. Vsakodnevne predmete vidi z velikimi otroškimi očmi, v katerih lahko vsakič zaživijo znova. V malenkostih najde dragocene zanimivosti. Iz nič si izmisli velike zgodbe. Iz muhe lahko naredi slona in iz slona muho. Prav ta njena očarljiva in brezmejna domišljija je navdih in rdeča nit letošnjega ustvarjalnega dela. Delavnice bodo razdeljene v štiri večje ustvarjalne sklope, ki bodo sledili Pikini zgodbi: Pika si izmišljuje, raziskuje, potuje in izumlja. Ti sklopi nas bodo popeljali v globine ustvarjalnosti, kjer bomo na krilih domišljije potovali v kraje, ki jih je obiskala Pika, radovedno iskali nove načine uporabe že znanih predmetov, ustvarjali, se prelevili kakšen dan v raziskovalce, naslednji v inovatorje in preizkušali unikaten poklic iskarja, ki si ga je izmislila Pika.

75 kotičkov, zasnovanih po vzoru Pikine iznajdljivosti, bo burilo otroško domišljijo, med njimi pa bo tudi nekaj takšnih, kjer bomo lahko izkusili Pikine presenetljive pogruntavščine, kot je »sardina v škatli« ali pa igrico »ne dotakni se tal«.

Pikino podstrešje

Nekoliko temačno, kot se za vsako podstrešje spodobi, ampak prav prijazno in čisto nič strašljivo, predvsem pa strašno zanimivo. Takšno je podstrešje v vili Čira-Čara, kjer živi Pika čisto sama. Tukaj bomo našli zakladnico čudnih predmetov, ki jih je Pika nabrala na potovanju okoli sveta in so neprecenljive vrednosti, posebej zanimivo pa je, da imajo lastnosti, ki jih odrasli ljudje sploh ne opazijo. Vsi strahovi, ki sicer živijo na Pikinem podstrešju, bodo verjetno še vedno na svojem letnem zborovanju, tako da bomo lahko sproščeno in temeljito raziskovali. Sprehod skozi edinstven senzorični poligon bo vsakemu posamezniku omogočil, da se v njem prebudijo prijetni občutki, zbudijo pozabljene zgodbe in rodijo nove izkušnje. 

Plesna četrt

Namesto plesne garderobe in plesišča v Umetniški četrti si bo Pika letos izborila čisto pravo plesno dvorano. Intimen prostor bo organiziranim skupinam omogočil intenzivno in poglobljeno vadbo z inštruktorico plesa. Glasbenih zvrsti, ki usmerjajo gibanje naših teles, je skorajda nešteto, zato se bo treba odločiti med baletnimi koraki, hip-hopom, in moderno plesno koreografijo. Zagotovo pa se bo najbolj enostavno naučiti Pikinega plesa.

Gibalnica

Atletska zveza Velenje bo pripravila motorični poligon, ki bo otrokom omogočil, da prebudijo zaspane ude, poživijo krvni obtok in izostrijo pozornost.

Rudniški rov

Zaradi črnega zlata, ki počiva v nedrjih zemlje na tem območju, se Velenje uvršča na zemljevid slovenskih rudarskih mest. Za zanimiv sprehod skozi rudniški rov bomo potrebovali ustrezno opremo (čelado z naglavno svetilko), na poti pa bomo otipali velenjski lignit, spoznali osnovno orodje rudarjev in tudi njihovo zavetnico sv. Barbaro.