Medijsko središče

Sporočila za medije

34. Pikin festival se je zaključil

Minuli petek se je v Velenju zaključil 34. Pikin festival – največji otroški festival v Sloveniji, ki združuje kulturno-vzgojne, ustvarjalne in interaktivne ter izobraževalne in gibalne vsebine za otroke in nikoli odrasle. Na delavnicah, raznovrstnih predstavah, v doživljajskih kotičkih in med junaki domišljijskih svetov iz preteklosti in prihodnosti so se zabavale številne družine in šolske skupine iz vse Slovenije in tudi tujine. Čeprav je Pika izpraznila skrinjo zlatnikov, jo je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol povabil, naj se prihodnje leto vrne, saj si lokalna skupnost prazničnega meseca septembra brez Pike le težko predstavlja. Preden je Pika vrnila župansko lento in s tem oblast nad mestom, je podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Kljub Pikinemu slovesu do prihodnjega leta pa se bo časovni stroj v Velenju vrtel še do konca oktobra, ko bodo na različnih lokacijah na ogled Pikine razstave.

Pikin festival je vsako leto prijetna preizkušnja za vse lokalne javne zavode, številna društva in posameznike, ki v Velenju ustvarijo Pikino deželo in jo napolnijo z brezplačnimi vsebinami za otroke. Tudi letos je sedem igrivih festivalskih dni je ustvarilo nešteto novih izkušenj obiskovalcev in domačinov. »Veseli smo, da smo številni ustvarjalci pod organizacijskim vodstvom Festivala Velenje skupaj pripravili še en odmeven, zabaven, ustvarjalen in dobro obiskan Pikin festival. Časovni stroj je združil ogromno kulturno-vzgojnih in tudi zabavnih vsebin, ki so na mnogih lokacijah v središču mesta kar sedem dni povezovale naše mesto in obiskovalce festivala. Ustvarjalnost, ki jo na festivalu že vsa leta načrtno razvijamo in spodbujamo, je ključ napredka, zato bo ustvarjalnost rdeča nit naših festivalov tudi v prihodnje. Pikin festival je zagotovo ena od najbolj prepoznavnih blagovnih znamk našega mesta, ki jo moramo skrbno negovati in razvijati tudi v naprej,« meni direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

Podelitev zlatih pik

Pika je na svečanosti ob zaključku 34. Pikinega festivala podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Z njimi je nagradila najbolj prepričljiva likovna, literarna in fotografska dela, ki so prispela na Pikine nagradne natečaje, zmagovalce Pikinega gasilskega tekmovanja in regate ter izvajalce najboljših predstav z dveh odrov letošnjega Pikinega festivala in najbolj prepričljivo igralko na Pikinem odru.

Zlato piko za najbolj pikasto predstavo na Pikinem odru je prejel Kulturni zavod Godot za predstavo Evolucija v režiji Tadeja Piška. Zlato piko za najboljšo igralko festivala je prejela Mojca Špik za vlogo v predstavi Evolucija. Zlato piko za najbolj pikasto predstavo na Tomaževem odru je prejeloKD Gledališče Velenje za predstavo Pekarna Mišmaš v režiji Romea Grebenška. Zlato piko za najboljše likovno delo na likovnem natečaju Pika in časovni stroj sta prejeli Mia Dominić in Manja Malešičiz Vrtca Šentvid, Ljubljana, ki sta pod mentorstvom Maje Pavela ustvarili delo Pika obišče mamuta. Zlato piko za najboljše delo na fotografskem natečaju Časovni stroj je prejela Lea Šporn z OŠ Koroška Bela, ki je pod mentorstvom Sandija Novaka posnela fotografijo UFO. Zlato piko za najboljše delo na literarno stripovskem natečaju Pika potuje s časovnim strojem je prejela Ana Drev za delo Pika Nogavička in časovni stroj. Zlato piko za sodelovanje na Pikini regati v razredu optimist je prejel Luka Plemenitas iz BD Maribor. Zlato piko za najbolj pikaste gasilce so prejeli pionirji PGD Šoštanj-mesto in zlato piko za najbolj pikaste gasilke pionirke PGD Topolšica.

S časovnim strojem po Pikinih razstaviščih

Časovni stroj bo pikasto ustvarjalnost v Velenju še naprej poganjal v galerijah in razstaviščih, kjer je na ogled enajst razstav.  

V Galeriji Velenje bodo do 4. oktobra na ogled Pikaste, pisane ..., živahne podobe ilustratorke Urške Stropnik Šonc, ki jo male Pike in Gusarji poznajo po njenih suverenih, a preprostih, ploskovito koloriranih in črtnih risbah, polnih sončno rumenih tonov, sveže vedrine in zračnosti. Večkrat nagrajena ilustratorka in večkratna avtorica celostne grafične podobe Pikinega festivala si galerijo deli z malimi Pikami in Gusarji, ki so sodelovali na nagradnem Pikinem likovnem natečaju z naslovom Pika in časovni stroj.

V prostorih Knjižnice Velenje bodo do 23. septembra na otip ilustracije Tite Jenko iz tipne slikanice Pika Nogavička. Do konca septembra bo na ogled razstava Najljubše knjige častne pokroviteljice 34. Pikinega festivala, Milene Zupančič, razstava 33. Pikin festival pa bo ponujala izbor domoznanskega gradiva, ki je nastalo v sklopu lanske izvedbe največje slovenske prireditve za otroke. Do konca oktobra bodo na ogled še razstavi likovnih del otrok iz Vrtca Velenje na temo Pika se skozi čas potika in učencev OŠ Mihe Pintarja Toleda na temo Pika in časovni stroj ter razstava Čarobni svet Harryja Potterja, ki na plakatih predstavlja zanimivosti o najbolj razvpitem čarovniku na svetu in v vitrinah prikazuje knjige v različnih jezikih, ki jih neutrudno zbira zbiratelj iz sosednje Hrvaške Damir Tonković.

Muzej Velenje na Velenjskem gradu bo do konca oktobra gostil razstavo del, ki so prispela na Pikin fotografski natečaj Časovni stroj, ki ga je Pika pripravila v sodelovanju z Digitalnim Foto Klubom, revijo Digitalna Kamera in pod pokroviteljstvom Fotografske zvezde Slovenije. Na nagradnem natečaju so sodelovali slovenski osnovnošolci, ki so pokazali svoje poglede in razumevanje naslovne teme natečaja.

V galeriji Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac bo do 5. oktobra gostovala mlada likovna ustvarjalka Valentina Cehner, ki je na razstavi z naslovom Sanje predstavila serijo umetniških del s tematiko raziskovanja lastnih sanjskih doživetij in njihovih podob, izraženih v različnih slikarskih in risarskih tehnikah.

V avli glavne pošte v Velenju bodo do 16. oktobra razstavljene razglednice – maksimum karte in kuverte z osebnimi poštnimi znamkami Pikinega festivala z vsemi motivi priložnostnih poštnih žigov, osebnih poštnih znamk in maksimum kart Pikinega festivala. Pomemben del razstave je namenjen tudi razglednicam Pikinega festivala. Zbirateljski material je pripravil filatelist in sodelavec Pikinega festivala Matjaž Šalej v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom.

Pika bo prvi vikend v oktobru navdušila še vse ljubitelje plesa, saj bo v Domu kulture Velenje 7. in 8. oktobra v organizaciji JSKD RS in Festivala Velenje potekalo državno srečanje otroških plesnih skupin Pika miga.

Pika pomaga

Še do 31. 10. 2023 bo potekala Pikina dobrodelna akcija zbiranja prostovoljnih prispevkov za pomoč ljudem, ki so se znašli v težavah zaradi nedavnih poplav. Pikini prijatelji lahko pomagajo tako, da pošljejo SMS na številko 1919 in pripišejo »VELENJEPOMAGA5« ali pa prispevek nakažejo na dobrodelni račun, odprt pri MZPM Velenje, Aškerčeva 21, 3320 Velenje; TRR pri NLB: SI56 0242 6001 1465 352; koda namena: CHAR, namen plačila: donacija Velenje pomaga; sklic/referenca: SI00 2023-1.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

NAZAJ NA NOVIČKE