Medijsko središče

Sporočila za medije

34. Pikin festival se jutri zaključuje

Po sedmih dneh potovanja skozi čas se bo 34. Pikin festival jutri zaključil. Brezčasna junakinja otrok in odraslih je doslej sprejela številne družine, šole in vrtce, ki so na ustvarjalnih in interaktivnih delavnicah, izobraževalnih in gibalnih izzivih in skrbno izbranih kulturno-vzgojnih dogodivščinah potovali od antičnih do futurističnih časov. Zadnji dan festivala (petek, 15. septembra) se bo časovni stroj Pikine dežele vrtel med 15.30 in 18.30. V Rdeči dvorani in v različnih časovnih obdobjih na otroškem igrišču in Titovem trgu bodo potekale ustvarjalne delavnice. Nedavni podelitvi Pikinih bralnih značk ter županovim sprejemom novorojencev in prvošolcev bo sledila še svečana podelitev najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik. Pika se bo poslovila s koncertom Alye ob 17.30 na Titovem trgu.

Prvemu festivalskemu vikendu, ko so lahko družine od blizu in daleč ves dan uživale v pikastem dogajanju, so sledili trije dopoldnevi, v katerih je Pika gostila šolarje iz vseh koncev Slovenije, bilo jih je kar za približno 90 avtobusov. Domišljijo so požgečkali na ustvarjalnih delavnicah, ogledali so si predstave profesionalnih in ljubiteljskih gledališč, obiskali so Galerijo Velenje z osrednjo Pikino razstavo ilustratorke Urške Stropnik Šonc, se veliko gibali in raziskovali. Ob popoldnevih pa je bilo na prizoriščih ponovno tudi več odraslih, ki so lahko prebujali otroka v sebi.

V ponedeljek so sodelavci Knjižnice Velenje podelili Pikine bralne značke. Letos je v tej priložnostni akciji spodbujanja bralne kulture med otroki sodelovalo 496 bralcev iz vse Slovenije. 198 jih je prejelo zlato Pikino bralno značko, od katerih jih je bilo 100 iz Velenja. Mestna občina Velenje je v duhu prazničnega meseca septembra, ko praznujemo tudi občinski praznik, priredila županova sprejema, na katere je župan Peter Dermol povabil 222 novorojencev, ki so prejeli velenjsko majčko, in 351 prvošolcev, ki so dobili knjigo Velenjčana Ambroža Kvartiča z naslovom Verzi, vrezani v Velenje. Pika bo na svečanosti ob zaključku 34. Pikinega festivala podelila še najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Prejeli jih bodo zmagovalci Pikinega gasilskega tekmovanja in regate, nagrajenci Pikinih likovnih, literarnih in fotografskih natečajev, izvajalci najboljših predstav z dveh odrov letošnjega Pikinega festivala in najbolj prepričljiva igralka na Pikinem odru.

Petkovo dogajanje na 34. Pikinem festivalu se bo začelo ob 15.30 z lutkovno-igrano predstavo Čarobni fižolček na Pikinem otroškem igrišču in s koncertom orkestra poletnega tabora Pihalnega orkestra Zarja Šoštanj in Pihalnega orkestra Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje na Titovem trgu. Ob 16.30 se bo na Titovem trgu začel koncert Dejan Dogaja Benda za otroke. Ob 17.00 bo na otroškem igrišču lutkovno-igrana glasbena predstava Cecilija in zmaj. Ob isti uri se bo v Galeriji Velenje začelo vodstvo po razstavi Urške Stropnik Šonc. Pika se bo poslovila ob 17.30 na Titovem trgu, ko bo mestna oblast ponovno prešla v roke velenjskega župana.

Ker Pika trdno verjame, da malo dobro delo prekosi velike besede, ima tudi 34. Pikin festival dobrodelno noto. Na info točkah na Titovem trgu in v Rdeči dvorani sta Pikina šparovčka, v katerih zbiramo prostovoljne prispevke za pomoč ljudem, ki so se znašli v težavah zaradi nedavnih poplav. Pikini prijatelji lahko pomagajo tudi tako, da do 31. 10. 2023 pošljejo SMS na številko 1919 in pripišejo »VELENJEPOMAGA5« ali pa prispevek nakažejo na dobrodelni račun, odprt pri MZPM Velenje, Aškerčeva 21, 3320 Velenje; TRR pri NLB: SI56 0242 6001 1465 352; koda namena: CHAR, namen plačila: donacija Velenje pomaga; sklic/referenca: SI00 2023-1.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

NAZAJ NA NOVIČKE