Medijsko središče

Sporočila za medije

33. Pikin festival se je zaključil, narobe svet ostaja

Pika je na zaključno slovesnost največjega slovenskega dogodka za otroke in družine prispela na Alfredovem hrbtu in s Fickom okrog vratu. Sprejel jo je trenutno nežupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki si je že zelo želel ponovno prevzeti županovanje, saj v Pikinem Narobe svetu ni imel kaj početi. »Nisem vedela, da ti je dolgčas, kadar je vse prav,« mu je Pika šepnila v uho, preden mu je vrnila župansko lento. Še prej pa si je izgovorila ponovno gostoljubje Velenja in tako prijateljem obljubila, da se prihodnje leto vrne na 34. Pikin festival, ki bo ponovno slavil otroško ustvarjalnost in igrivost. In kako je festival doživljal župan MO Velenje Peter Dermol in kakšne načrte ima občina za festival v prihodnje: »Verjamem, da bomo tako otroci kot odrasli Piko pogrešali. V teh dneh smo se ponovno prepričali, da je Pikin festival prepoznaven, da je Pika nagajivka, ki zna s svojimi prijatelji popestriti naše mesto. Lepo je biti del te zgodbe, ki ima veliko potenciala. Moramo le trdo delati, biti inovativni in vsako leto malo drugačni, da bomo vedno bolj zanimivi. Mislim, da je središče Velenja pravšnja lokacija za ta ustvarjalni in igrivi del Pikinega festivala. Tu imamo kar nekaj gostinske ponudbe in druge storitvene dejavnosti, ki jih naši obiskovalci iščejo. Razmišljamo pa o tem, da bi Pikin festival nadgradili še z drugimi vsebinami, ki bi jih lahko umestili na Visto.«

Pikin festival je eden največjih projektov Festivala Velenje, pri katerem sodelujejo številno velenjski javni zavodi, društva in druge organizacije. »Organizatorji ponovno ocenjujemo, da je letošnji Pikin festival bil najboljši od vseh. Naša nova uradna Pika se je več kot odlično izkazala in ustvarjala krasno vzdušje. Veseli smo, da smo ostali v mestnem središču in pokazali, da Pika tu res dobro deluje. Napolnili smo travnike in druge kotičke, kar so dobro sprejeli tako domačini kot gostje, ki so spoznavali mestno središče. Izvedli smo prav vse od več kot sto načrtovanih dogodkov. Težko ocenimo, koliko Pikinih prijateljev nas je obiskalo. Zagotovo pa smo dosegli vsaj en rekord, in sicer nedeljski obisk. Torej še nobeno Pikino nedeljo ni bilo toliko ljudi kot letos. Na festival so se ponovno vrnili vrtci in osnovne šole iz vse Slovenije, ki so v nekaj dneh zapolnili termine, ki smo jih imeli na voljo. Zato že razmišljamo, da

bo 34. Pikin festival ponovno  daljši, prav kmalu pa bomo začeli nabirati ideje za Pikino temo,« je letošnji festival ocenila in o izzivih za prihodnost povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

Na zaključni slovesnosti je junakinja otrok in nikoli odraslih podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Na Pikini jadralni regati je v razredu Optimist slavila Lara Garcia Petrasiz Kluba vodnih športov Velenje, zmagovalka likovnega natečaja Pravi narobe svet v Galeriji Velenje je petletnica Lara Gajsak iz Vrtca Sežana, ki je pod mentorstvom Monike Samec v šablonskem tisku ustvarila Deklico z baloni. Zlata medalja Fotografske zveze Slovenije za fotografijo Untold Reality na Pikinem fotografskem natečaju za osnovnošolce Narobe svet in s tem zlata pika je šla v roke Anje Tomanič (15 let, OŠ Loka Črnomelj, mentorica: Katarina Pavlakovič). Na Pikinem odru v Domu kulture Velenje, kjer smo gostili profesionalno gledališko produkcijo, je Pikino žirijo (12 osnovnošolcev iz velenjskih šol) najbolj navdušila predstava Čarovnik iz Oza v režiji Yuile Roschina in izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, Jan Bučar, ki je v predstavi odigral Pločevinka, pa je prejel zlato piko za najboljšega igralca. Na Tomaževem in Aničinem odru (GŠ Velenje in Kino Velenje), ki sta gostila polprofesionalno in ljubiteljsko gledališko produkcijo, pa je prejemnica zlate pike predstava Repa velikanka v izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje in režiji Alice Čop. V okviru Pikinega festivala tradicionalno v organizaciji Gasilske zveze Šaleške doline poteka tudi tekmovanje mladih gasilcev in gasilk. Prvi mesti – in zlati piki –sta pripadli pionirkam in pionirjem iz Prostovoljnega gasilskega društva Šentilj pri Velenju.

Za nagrajence in vse druge goste festivala je Pika priredila koncert celjskega Dixieland ansambla, v katerem so nastopili najstarejši gostje festivala za najmlajše. Tako se je prav poslovila od Narobe sveta.

Pika je odšla, Narobe svet pa ostaja. Še ves mesec bodo namreč na ogled Pikine razstave. Galerija Velenje še vedno vabi na ogled osrednje Pikine razstave ilustracij Marjana Mančka. V Vili Rožle si še lahko ogledate razstavo Ustvari cvet, en češnjev cvet, na kateri so izpostavljena najboljša dela ustvarjalnega natečaja Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje. Pikast sveženj razstav je še na ogled tudi v Knjižnici Velenje. O nekdanjem velenjskem otroškem igrišču pripoveduje razstava Otroštvo v naših srcih. Likovna dela otrok Vrtca Velenje so združena na razstavi Ko v Pikini glavi se svet narobe postavi, učenci OŠ Gorica in POŠ Vinska Gora pa so postavili razstavo Ustvarjanje na temo Narobe svet. Počitniško društvo Kažipot Velenje je pripravilo razstavo fotografij najlepših slovenskih pokrajin. Predstavljeno je domoznansko gradivo 32. Pikinega festivala, v posebnem kotičku pa je našla svoje mesto razstava Častna pokroviteljica, ki prikazuje izbor najljubših knjig nove Pikine ambasadorke Janje Garnbret. Pika je pustila sledi tudi na Velenjskem gradu, kjer si še lahko ogledate dela Pikinega fotografskega natečaja Muzeja Velenje in soorganizatorjev. Na Pošti Velenje je še na ogled razstava Koroškega filatelističnega društva in Matjaža Šaleja z naslovom Pikin festival v filateliji in na maksimum kartah, v Galeriji eMCe plac pa Adna Lainšček še vedno predstavlja svoj slikarski cikel Red Lips Art.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več informacij o Pikinem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

NAZAJ NA NOVIČKE