Medijsko središče

Sporočila za medije

Bliža se 33. Pikin festival

Od malega se učimo, kako to in ono delati prav, po pravilih in navodilih. A najbolj se smejimo in zabavamo, ko kaj delamo malo po svoje, obrnemo stvari na glavo in najdemo svoj narobe prav, napišemo svoja pravila. Narobe svet je Pikin svet, otroški svet, svet, stkan s samosvojimi pravili. Vse je narobe in hkrati v najlepšem redu.

Festival igrive kulturno umetniške zabave bomo odprli v soboto, 10. 9., s Pikinim prihodom v mesto. Sledil bo pester vikend paket, namenjen obiskom družin iz vse Slovenije. V barvitem svetu kulture in umetnosti bo oživelo 15 prizorišč širšega velenjskega mestnega središča. Prisluhnili bomo različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali bomo v delavnicah, plesali in se igrali. V času festivala bodo odprta številna razstavišča, vabile bodo kino predstave in omamno dišale Pikine palačinke.

Rdeča dvorana se bo v času festivala prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj, kjer se bo ustvarjalo, raziskovalo in izumljalo. Z vsemi čuti bomo odkrivali interaktivne iluzije, manjkalo ne bo niti gibalnih in ustvarjalnih vsebin. Park pri gimnaziji bo zaživel v utripu umetniških četrti, različnih Pikinih igral, prav poseben pa bo Pikin vrt dobrih idej. Tukaj bo stal tudi Fickov oder, namenjen lutkovni, igrani in glasbeni produkciji. Titov trg z okoliškimi travniki in površinami bo postal središče spretnostnih preizkusov – tu bodo domovali indijanci, Pikina šivalnica, salon smešnih frizur, umetniške četrti, postavili pa bomo tudi prvi Pikin kamp. Dnevno dogajanje bo potekalo tudi na Alfredovem odru, namenjenemu glasbeno-scenskemu programu. Dogajanje bodo pričarali ulični umetniki, igralci, plesalci; ulične igre, glasba in ples bodo vabili na pravo festivalsko rajanje.

Pikin oder v Domu kulture Velenje bo gostil največja slovenska profesionalna gledališča, vrhunske igralce, znane režiserje, gledališke ustvarjalce in plesalce. V Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega bo na Tomaževem odru na ogled aktualna velenjska polprofesionalna produkcija. Še en lutkovno-gledališki oder, imenovan Aničin oder, pa bo v Kinu Velenje (Hotel Paka). Poleg predstav na teh treh odrih (ki bodo na sporedu od ponedeljka do srede) bomo za organizirane skupine pripravili celo paleto kulturno-vzgojnih aktivnosti.

Pika bo tudi letos priredila kar nekaj športnih aktivnosti in spretnostnih poligonov, ki bodo poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu: Pikin planinski pohod bo 4. septembra, Pikina jadralna regata pa 10. septembra. V času festivala bodo na različnih lokacijah na voljo tudi številni drugi športni preizkusi – v parku živahen Pikin poligon, zadenjska hoja s presenečenji, na Titovem trgu plesne delavnice in preizkus motoričnih sposobnosti, v Rdeči dvorani pa norčavi gibalni poligon in stena za športno plezanje. V soboto, 10., in v nedeljo, 11. septembra, bo na festivalskem prizorišču razstava gob, ki jo pripravlja Gobarsko društvo Marauh Velenje. V nedeljo bo pred Gasilskim domom Velenje v sodelovanju s PGD Velenje potekalo Gasilsko tekmovanje za zlato piko.

Pika je neskončno ponosna, da bo prav najboljša slovenska športnica, najboljša športna plezalka na svetu in zlata olimpijka Janja Garnbret častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala. Ker Pika velja za najmočnejšo deklico na svetu, je Janjo z navdušenjem povabila na festival, da se končno srečata in pomerita moči. Le katera bo močnejša? Večer s častno pokroviteljico bo 5. septembra 2022.

Pikin festival se bo za najbolj redne in radovedne obiskovalce začel že pred festivalom. Med 5. in 9. septembrom bomo namreč skupaj s Piko v mestnem središču odprli kar 12 raznolikih razstav, največja med njimi bo razstava ilustracij Marjana Mančka v Galeriji Velenje. Pika otroke že sedaj vabi k sodelovanju na dveh natečajih – likovnem natečaju Pravi narobe svet in fotografskem natečaju Narobe svet. Za likovni natečaj lahko dela do 5. septembra pošljete ali dostavite na naslov: Galerija Velenje, Titov trg 5, 3320 Velenje, z oznako Za natečaj »Pravi narobe svet«. Za fotografski natečaj palahko dela do 29. avgusta pošljete ali dostavite na naslov: Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si. Najboljša dela bodo nagrajena s priznanjem zlata pika in praktično nagrado.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

NAZAJ NA NOVIČKE