Medijsko središče

Sporočila za medije

Bliža se jubilejni 30. Pikin festival

Mesto Velenje, ki letos praznuje 60 let, bo ob 30-letnici Pikinega festivala zažarelo v najbolj pisanih barvah otroškega veselja, ustvarjalnosti in zabave, množice radovednih in živahnih glav, ki se z najbolj pogumno, razigrano in domiselno devetletno deklico Piko vsako leto znova podajo na nadvse razgibana, zanimiva in igriva nepozabna doživetja prizorišča festivala, pa se bodo letos srečevali v Rdeči dvorani, na mestnem otroškem igrišču in na Titovem trgu.

Rdeča dvorana se bo v času festivala prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj, kjer se bo ustvarjalo, raziskovalo, si izmišljalo, izumljalo in potovalo. Z vsemi čuti bomo odkrivali senzorialno in zgodb polno Pikino podstrešje, manjkalo ne bo niti gibalnih in ustvarjalnih vsebin. Otroško igrišče bo živelo v utripu umetniških četrti in različnih Pikinih igral, Titov trg pa bo postal središče ulične zabave. Cirkuško obarvano dogajanje bodo pričarali ulični umetniki, igralci, plesalci, akrobati; ulične igre, glasba in ples bodo vabili na pravo festivalsko rajanje. Manjkali ne bodo niti interaktivni zabavni kotički in poligoni, hišica na drevesu, »prevoznik« V-ban, žive lutke, Pikina pošta in še kaj.

Odra pod streho, Pikin in Tomažev, bosta postregla z odličnimi gledališkimi in plesnimi predstavami za organizirane skupine in zunanje obiskovalce, Pikin kino pa bo ves september ponujal pester nabor projekcij na otroke.

Prizorišča po vsem mestu bodo v septembru ponudila na ogled več kot 10 Pikinih razstav, med katerimi bo posebno mesto pripadlo velikim in malih otrokom dobro poznane Jelke Reichman, ki se bo z nepozabnimi ilustracijami predstavljala v Galeriji Velenje in na letošnjem festivalu postala tudi zlata Pikina ambasadorka.

Pika bo tudi letos priredila kar nekaj športnih aktivnosti – Pikin planinski pohod bo 8. 9., Pikina jadralna regata in Pikina mini avantura pa 14. 9. V času festivala bo na igrišču živahen Pikin poligon, v dvorani športne in plesne aktivnosti, med drugim se boste lahko preizkusili tudi v športnem plezanju.

V sklopu festivala bomo letos organizirali tudi Pikin umetniški sejem BazArt, ki bo potekal v soboto, 14. 9., na Cankarjevi ulici.

Pika ne pozablja niti na dobrodelno akcijo Novo sonce – Pika pomaga. V »šparovčku« v Rdeči dvorani bo zbirala sredstva, s katerimi bo Festival Velenje, glavni organizator festivala, otroke v bolnišnicah razveselil z obiskom Pike in prijateljev.

Tej akciji bomo ob 30. obletnici festivala dodali še eno, zelo dragoceno in prav posebno, ki smo jo poimenovali 30 za 30. 30-tim Pikinim sovrstnikom iz socialno ogroženih družin v občini Velenje bomo v šolskem letu 2019/2020 omogočili obiskovanje izvenšolskih dejavnosti, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Izpeljavo akcije nam bo omogočilo 30 zavodov, društev in podjetij, ki tovrstne dejavnosti izvajajo, in nam bodo priskočili na pomoč kot donatorji storitve.

Letošnji festival bo odlična priložnost tudi za obujanje spominov številnih generacij Pik in gusarjev na pretekle festivale, na njegov razvoj in vsebine, ki jih je ponujal. V ta namen do 26. avgusta zbiramo stare fotografije, ki jih bomo razstavili na priložnostni jubilejni razstavi Pika se slika – že 30 let.

Pika otroke že vabi tudi k sodelovanju na likovnem natečaju Pika se po Sloveniji potika. Njihove izdelke zbiramo do 3. septembra na Festivalu Velenje, predmet natečaja pa so tokrat posebne razglednice, na katerih Pika ustvarja norčije v otrokovem domačem kraju. V likovni izdelek mladi umetniki tako ob Piki vključijo vsaj eno znamenitost lokalnega okolja.

Slovesen začetek festivala bo v ponedeljek, 9. 9., ob 17. uri na Titovem trgu, prihod Pike pa bodo pozdravili otroci Vrtca Velenje, mažoretke, akrobati Dunking Devils, zasedba The Hišn'band in različni cirkuško-čarovniški umetniki.

Več o prihajajočem festivalu najdete na spletni strani www.pikinfestival.si.

30. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Policijska postaja Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, osnovne šole Velenja in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

NAZAJ NA NOVIČKE