Aktualne novičke

S časovnim strojem po Pikinih razstaviščih

Pika se je na 34. Pikin festival pripravljala s spreminjanjem velenjskih galerij in razstavišč v prizorišča pikaste likovne in fotografske ustvarjalnosti. Tudi po zaključku festivala bo v zadnjih kotičkih Pikine dežele na ogled dvanajst razstav, ki bodo poganjale časovni stroj.

V Galeriji Velenje bodo do 4. oktobra na ogled Pikaste, pisane ... živahne podobe ilustratorke Urške Stropnik Šonc, ki jo male Pike in Gusarji poznajo po njenih suverenih, a preprostih, ploskovito koloriranih in črtnih risbah, polnih sončno rumenih tonov, sveže vedrine in zračnosti. Urška si galerijo deli s Pikinimi prijatelji, ki so sodelovali na nagradnem Pikinem likovnem natečaju z naslovom Pika in časovni stroj.

Največ pikastih razstav tudi letos gosti Knjižnica Velenje. Pika si je letos zaželela predstaviti Čarobni svet Harryja Potterja. Pripravila je plakate, na katerih so predstavljene zanimivosti iz sveta razvpitega čarodeja Harryja Potterja, v vitrine pa je postavila knjige v različnih jezikih, ki jih neutrudno zbira zbiratelj iz sosednje Hrvaške Damir Tonković. Otroci iz Vrtca Velenje so ustvarili kupico likovnih del na temo Pika se skozi čas potika, učenci OŠ Mihe Pintarja Toleda pa so v različnih likovnih tehnikah ustvarjali na temo Pika in časovni stroj. Te razstave bodo na ogled do konca oktobra. Pikini prijatelji iz Centra za vzgojo in izobraževanje Velenje pa so pripravili razstavo Pika Nogavička: ilustracije Tite Jenko iz tipne slikanice Pika Nogavička, ki bodo na otip do 23. septembra. Do konca septembra pa bosta na ogled tudi razstavi, ki so ju pripravili Pikini pomočniki iz Knjižnice Velenje. Razstava 33. Pikin festival predstavlja izbor domoznanskega gradiva, ki je nastalo v sklopu lanske izvedbe največje slovenske prireditve za otroke. Na prav posebnem mestu pa je razstava Najljubše knjige častne pokroviteljice 34. Pikinega festivala, Milene Zupančič.

Piko vsako leto sprejme tudi Muzej Velenje na Velenjskem gradu, kjer so letos razstavljena dela Pikinega fotografskega natečaja Časovni stroj, ki ga je Pika pripravila v sodelovanju z Digitalnim Foto Klubom, revijo Digitalna Kamera in pod pokroviteljstvom Fotografske zvezde Slovenije. Na nagradnem natečaju so sodelovali slovenski osnovnošolci, ki so pokazali svoje poglede in razumevanje naslovne teme natečaja. Spoznate jih lahko do konca oktobra.

V galerijo Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac je Pika povabila mlado likovno ustvarjalko Valentino Cehner, ki je na razstavi z naslovom Sanje predstavila serijo umetniških del s tematiko raziskovanja lastnih sanjskih doživetij in njihovih podob, izraženih v različnih slikarskih in risarskih tehnikah. Ogledate si jih lahko do 5. oktobra. 

Tudi avla velike dvorane Doma kulture Velenje se je v času Pikinega festivala spremenila v razstavišče. Zasedle so ga prostorske instalacije na temo Pika se skozi čas potika, ki so jih ustvarili male Pike in Gusarji iz Vrtca Velenje.

V avli glavne pošte v Velenju pa bodo do 16. oktobra razstavljene razglednice – maksimum karte in kuverte z osebnimi poštnimi znamkami Pikinega festivala z vsemi motivi priložnostnih poštnih žigov, osebnih poštnih znamk in maksimum kart Pikinega festivala. Pomemben del razstave je namenjen tudi razglednicam Pikinega festivala. Zbirateljski material je pripravil filatelist in sodelavec Pikinega festivala Matjaž Šalej v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom.

NAZAJ NA NOVIČKE