Aktualne novičke

Pikast intervju z Marjanom Mančkom

V torek, 13. 9., je 33. Pikin festival obiskal Marjan Manček – izjemen slovenski ilustrator, karikaturist in filmski animator, ki je Piki posodil svoja najbolj prepoznavna dela za letošnjo osrednjo Pikino razstavo v Galeriji Velenje. Pričakali so ga radovedni otroci. Skupaj s Piko so mu zastavili nekaj navihanih vprašanj. Izvedeli so, da Marjan najprej riše s svinčnikom. Šele potem, ko mu lik postane všeč, uporabi črn tuš in pero ter akvarelne barve, da ga dokonča. Riše že 60 let, je povedal otrokom. »Odkar pomnim. Najprej sem risal s prstom po pesku in snegu.« 

Vsi tvoji risani junaki so zelo nagajivi. Ampak nas zanima, kdaj ti bolj nagajajo – ko so še v tvoji domišljiji ali ko so že na papirju?
Šele ko pridejo iz glave skozi roko na papir, se pokažejo, kakšni so. Ali me zadovoljijo, ali me zabavajo ali ne. Potem se odločim, ali so pravi tudi za bralce. Če so ravno prav nagajivi, jih pošljem v slikanico. Če so premalo ali preveč nagajivi, pa končajo v smeteh.

Če bi risal strip, v katerem bi nastopala Pika, in bi bil naslov stripa Narobe svet, kakšno zgodbo bi si izmislil?
Da bi našel odgovor na to vprašanje, bi moral prespati, da bi mi sredi noči kaj padlo v glavo. Ali pa bi moral sesti v svoj stol v ateljeju in si poskusiti kaj domisliti. Tebe bi moral združiti s Fickom in zagotovo bi skupaj narekovala zanimivo zgodbo.

Če bi risal Pikino karikaturo, katero njeno lastnost bi izpostavil?
Piko Nogavičko sem nekoč že narisal. Najdete jo v knjigi Nika Grafenauerja Pedenjhišica, saj jo je upesnil. V ilustraciji sem izpostavil njene nogavičke in kitke, njeno lastnost pa sem skril v njen izraz na obrazu. Težko ga opišem, morate ga videti sami.

Bi ilustriral Pikine zgodbe?
Žal se kot ilustrator še nisem soočil s Pikino zgodbo, da bi jo v celoti ilustriral. To nalogo je tako odlično opravila Marlenka Stupica, moja žal že pokojna kolegica, da se ne bi mešal zraven. Saj je dovolj drugih zgodb, ki jih je še treba odkriti in ilustrirati. Ali pa zgodb, ki si jih lahko izmislim sam.

Predstavljaj si, da si na otoku Taka-Tuka in ti Pika naroči, da pošlji razglednico njenim prijateljem v Velenje. Kaj bi narisal na razglednico?
Zagotovo bi se na risbi znašel sonček, riba, voda, palma, morda cel otok sredi morja. In na njem brodolomec.

V čem sta si s Piko najbolj podobna?
Predvsem v tem, da živiva bolj lahkotno in skušava s humorjem oplemenititi življenje. Mislim, da se v tem dobro ujameva.


NAZAJ NA NOVIČKE