Aktualne novičke

Intervju s Teatrom Pavana: V nAROBE SVETU se skriva ključ do kreativnosti

Tako pravijo ulične umetnice iz velike družine spretnih akrobatov Teatro Pavana, ki so se letos pridružile Pikini karavani kulturno-umetniških ustvarjalcev iz različnih koncev sveta. Zakaj? Preveri v Pikinem intervjuju!

Kako ste se spoznale?
V teatru, seveda! Teatro Pavana ima več ko četrt stoletja stare korenine v italijanskem mestu Benetke. Kasneje se je teater preselil in zdaj deluje v nizozemskem mestu Amsterdam, kjer živimo tudi me. Smo članice kreativnega akrobatskega kolektiva, ki šteje kar 15 članov. Čudovita družina!

Kaj je vaša posebnost?
Ustvarjamo res edinstvene ulične predstave, vse rekvizite izdelamo sami, kombiniramo čudovite kostume in gledališko igro, tako pa poskrbimo za teatralen nastop z mnogimi efekti presenečenja. Nastopamo z žirafami, balerinami, noji, papigami, imamo celo nilskega konja, ki brizga vodo, pa še mnoge druge plesne in gledališke predstave z akrobatskimi elementi. Vedno pa nastopamo na ulicah, ki so naše igrišče in oder obenem.

Kako pa so vam zrastle tako dolge noge?
Jemo veliko zelenjave in testenin, dovolj počivamo in se vsako jutro in vsak večer pretegnemo.

Vaše žirafe so res neverjetne. Od kod so?
Naše gospe Dolgovrate so iz tako daljnih dežel, da sploh nimajo imena. Ko smo se poznale, smo se takoj odlično ujele. So zelo igrive, rade nastopajo, še raje pa potujejo. Tako smo vedele, da bomo odlično sodelovale. Povabile smo jih, da se pridružijo našemu teatru in brez pomislekov so pristale. Zdaj skupaj potujemo po celem svetu. Obiskale smo že toliko krajev, da jih sploh ne znamo prešteti. Še vedno pa nismo bile v Afriki, Južni Ameriki in Avstraliji. Najraje nastopamo na uličnih festivalih, ki so za obiskovalce brezplačni zato jih je zelo veliko. Poleg tega nikoli ne vedo, kaj lahko pričakujejo. Zato so vedno presenečeni nad tem, kar doživijo. To iskreno presenečenje in navdušenje pa je največji poklon uličnemu umetniku.

Kako pa ste spoznale Piko?
Poznamo jo že od malih nog, ko smo prebirale njene zgodbe. Prvič pa smo se srečale na otoku Taka-Tuka, kamor nas je povabila na praznovanje otoškega novega leta. Pripravile smo tako lepo predstavo, da nas je Pika povabila na 33. Pikin festival v Velenje. Zelo smo se razveselile vabila in počaščene smo, da smo lahko del tako lepega otroškega festivala.

Ali vaše predstave navdihuje tudi Pika?
Seveda! Pika je junakinja, ki uresničuje sanje. To je tudi poslanstvo Teatra Pavana. Nekaj si zamislimo in nato to ustvarimo, pri tem pa si ne postavljamo meja. Tako kot Pika tudi mi spreminjamo domišljijo v resničnost. Pravzaprav živimo fantazijo. Prinesemo jo lahko, kamorkoli gremo. Tako lahko otroci in odrasli uživajo ta svet, ki ga ustvarimo. Tako kot lahko na Pikinem festivalu uživajo v Narobe svetu, ki ga je ustvarila Pika.

Vam je Pikin festival všeč?
Zelo uživamo! Občinstvo je čudovito. Celoten ambient je neverjetno dovršen. Pikini pomočniki se res zelo potrudijo, da je vse polno detajlov, lepo okrašeno, na vsakem koraku so presenečenja, vse je dobro premišljeno, uravnoteženo med glasbo, teatrom, igro, zabavo, gibanjem – to je res uresničen sanjski svet.

No, letos je to Narobe svet, v katerem je vse prav. Vam je to kaj znano?
Oh, pa še kako! Biti ustvarjalen pomeni najti nov pogled na svet, drugačen zorni kot na stvari. Pomeni najti svojo pot, svojo smer, ne le hoditi po stopinjah drugih. To je tudi ključ do ustvarjalnosti – živeti v svojem narobe svetu, v katerem je vse prav. Razmišljati po Pikino – to te dela drugačnega!

Kaj še imate skupnega s Piko?
Smo samosvoje, vztrajamo pri svojih idejah, počnemo, kar imamo rade, ne zmenimo se za mnenje drugih. Najbolj pri srcu pa nam je njen sloviti rek: »Tega še nikoli nisem naredila, zato mislim, da zmorem.« To imamo v mislih vedno, ko pripravljamo novo točko. Če nečesa še nisi naredil, potem imaš enako možnost, da ti uspe ali spodleti. Namesto da te je strah in si ne drzneš, pač poskusi odprtih misli in z zaupanjem. Uspelo ti bo!

NAZAJ NA NOVIČKE