Aktualne novičke

Marjan Manček v Narobe svetu

Tradicija narekuje, da imenitna hiša Galerija Velenje vsak september povabi mojstrico ali mojstra ilustracije. Pika je namreč nekoč odločila, da bo na osrednji razstavi Pikinega festivala vsako leto predstavila delo svojih prijateljev in prijateljic, ki s prerisovanjem svoje domišljije na papir razveseljujejo otroke in odrasle. Kdo je letos na vrsti? Piki ljubi Marjan Manček – plodovit slovenski ilustrator, karikaturist in filmski animator.

Zagotovo poznaš Pedenjpeda. Pa Mojco Pokrajculjo! Poznaš tudi Hribce? Vsi ti risani junaki so se rodili pod rokami Marjana Mančka, ki mnogim ni dal le podobe, ampak tudi misli in besede. Pred kratkim je namreč izdal že trideseti strip. Marjan risbe tudi oživlja, saj jih sestavlja v animirane filme. Med drugim je zasnoval kultno lutko Radovedni Taček, ki je vse od leta 1987 delala družbo najmlajšim gledalcem Televizije Slovenija. Za Ljubljansko lutkovno gledališče pa je likovno zasnoval tudi nekaj lutkovnih predstav. Samostojno in skupinsko je razstavljal tako doma kot v tujini. Je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih priznanj in nagrad.

Želiš izvedeti več o Marjanu Mančku in njegovih risanih junakih? Pridi v Galerijo Velenje, kjer je Pika s svojo odlično uglašeno gusarsko ekipo slavnostno odprla razstavo z naslovom Od satirične do oživljene risbe. »Kaj pa to pomeni?« je zanimalo Piko. »To pomeni, da Marjana zanimajo predvsem človeške vrline in šibkosti. Prikaže pa jih na zbadljiv in humoren način. Zna se norčevati tako, da ni nihče užaljen ali prizadet,« sta pojasnili kustosinji razstave Milena Koren Božiček in Nina Cvirn. »No, to pa je ena veščina za v mojo skrinjo zakladov!« je poskočila Pika in želela čestitati Marjanu za njegovo modrost in pretkanost. Vendar je Marjan moral odpovedati svoj obisk na otvoritvi razstave, ker so mu gusarji skrili dežni plašč. A v Pikinem Narobe svetu je Marjan Manček vseeno bil na otvoritvi. Kako je to mogoče? Ne, Marjan Manček nima dvojnika, ni se oglasil po spletu ali poslal svojega holograma. Ima pa soimenjaka, s katerim je celo v sorodu. »Kaj takega,« je bila presenečena Pika. »Še dobro, da je Pika Nogavička le ena. Sicer še sama ne bi vedela, katera je prava.«

Slavnostni otvoritvi je sledil ogled razstave, ki je polna zanimivih pravljičnih kotičkov. V posebni sobi sta na ogled lutka Radovednega Tačka in prva oddaja, v kateri je nastopil ta priljubljeni televizijski junak. Poleg originalnih ilustracij so na ogled animirani filmi. Želiš ustvariti svoj strip? Obišči stripovski kotiček, poišči navdih na projekciji Marjanovih stripov, nato pa na posebno steno riši in piši, kar te je volja. Na vrtu galerije pa te čaka svet Mojce Pokrajculje, v katerem lonček pripoveduje pravljico. »Čakaj malo, a ni tako, da pravljica pripoveduje o lončku?« se je zamislila Pika. »Hja, Narobe svet,« je skomignila.

NAZAJ NA NOVIČKE