Aktualne novičke

Vse najboljše, draga Pika!

Čeprav bo najmočnejša deklica na svetu vedno stara 9 let, je literarna predloga z njenim likom na Švedskem prvič izšla na današnji dan pred 75 leti. Pika Nogavička je najbolj obsežno delo Astrid Lindgren, ki ga je napisala v letih 1945 -1948. Delo upravičeno uvrščajo med »knjige stoletja«, saj je prevedeno kar v sedemdeset jezikov in se na Unescovem seznamu uvršča na peto mesto najbolj prevajanih mladinskih del. Astridin mož Sture Lindgren je rad rekel: »Pika ni knjiga. To je neke vrste patentna iznajdba«. Svobodomiselni nazor, neskončna domišljija, nesebična dobrota in pogum so verjetno glavni aduti mlade junakinje, ki je vzor prenekateremu otroku in odraslemu.

Fenomen skandinavske junakinje je globalen. Po prvi zgodbi Astrid Lindgren, napisani ob koncu druge svetovne vojne leta 1945, sta v naslednjih treh letih izšla še druga dva dela. Trilogija je v slovenskem jeziku združena v eno knjigo, prvi prevod izpod peresa Kristine Bernkove smo dobili leta 1958, ob jubileju Pike pa je Mladinska knjiga leta 2015 izdala nov prevod Nade Grošelj. Leta 1949 je bil po zgodbi posnet prvi film, sledili so še številni, med drugim tudi TV serija in risani filmi. V švedskem mestecu Vimmerby so leta 1981 odprli tematski park literarnih junakov sveta Astrid Lindgren, v katerem ima Pika Nogavička osrednje mesto, v Sloveniji pa ima Pika čisto svoj, edinstven otroški festival, ki se tradicionalno odvije septembra in je letos praznoval že 31 let. Leta 2015 je Pika Nogavička s svojo avtorico dobila tudi častno mesto na švedskem bankovcu za 20 kron.

Pikin festival v Velenju je ena najbolj prepoznavnih znamk na področju otroških dogodkov, saj je največja otroška prireditev v Sloveniji. Organizatorji že 31 let načrtno gradijo ter dopolnjujejo zgodbo največjega festivala kulture, vzgoje, izobraževanja in zabave za otroke ter mladostnike. Ob 30-letnici festivala je izšla tudi knjiga Priročnik za Pike in gusarje, ki na hudomušen način motivira najmlajše, da se vživijo v Pikin domišljijski svet.

Knjiga Pika Nogavička je v Sloveniji najbolj prodajano prevedeno mladinsko delo, kar odraža, da je zgodba te simpatične in prav posebne deklice po 75 letih še kako aktualna. Pika si najraje kar sama vošči za rojstni dan, ampak tokrat ji tudi mi iz srca želimo vse najboljše! 

NAZAJ NA NOVIČKE