Pika sprašuje, Kapitan Nogavička odgovarja

Opotekal se je za nagajivimi gusarji in jim žugal z besedami: »Če bi bil ducat morskih vekov mlajši, bi vam že pokazal!« Modra želva na otoku Taka-Tuka je ugotovila, da ima neko nadležno srbečico, ki ji odrasli pravijo kriza srednjih let. Moj očka ni nikoli jedel kroglic pregelk. Zato je odrasel. Ker kroglice pregelk ne rastejo na drevesu, sva z Gusarjem iskala drugo zdravilo. In tako sva na robu morja naletela na vesoljsko podmornico profesorice Časoslave, ki je pravkar testirala svojo najnovejšo različico časovnega stroja, ki ga je razvijala v prihodnosti. Gusarju se je takoj posvetilo, da Kapitan Nogavička potrebuje prav to. Profesorica Časoslava je sprejela izziv in časovni stroj predelala tako, na Kapitanu Nogavički ni omogočal le potovanja skozi čas, ampak ga je z vsakim potovanjem za en morski vek pomladil.

Očka, saj sem te komaj spoznala! Kako se počutiš?
Še samega sebe komaj prepoznam. Počutim se, kot bi premagal čas. Brado imam vso črno kot takrat, ko smo z gusarji odkrili otok Taka-Tuka. To je bilo davnega morskega veka, ko je bilo sedem morij in je bilo nebo tako nizko, da …

Ja, ja, očka, saj vem. Ampak, lasje ti pa še niso zrastli.
Nič hudega, saj sem že pozabil, da sem jih sploh kdaj imel.

Aha, spomina ti časovni stroj ni obnovil …
Kako da ne? Še danes vem, iz katerih smeri so prihajali vetrovi, ko se je pripravljal vihar vseh morskih vekov. Bilo je na mojem prvem gusarskem popotovanju. Bil se še vajenec in sem drgnil morsko palubo, ko se je z jasnega neba tako zabliskalo, da se je videlo na drugo stran Zemlje. Takrat …

Ja, ja, saj se spomnim. Raje mi povej, kako ti je všeč časovni stroj?
Resnično dela čudeže. Ena, dva, tri in že na drugem koncu sveta v drugem časovnem obdobju. Res je fantastičen.

Povej, si se vrnil na minule Pikine festivale?
Moram priznati, da sem ponovno obiskal prav vse. Najbolj razveselil pa sem se tistega okroglega, 30. Pikinega festivala, ko smo Pikino deželo ponovno ustvarili v mestnem središču in je mesto spet zaživelo z njim.

Kaj pa ti je na festivalih najbolj všeč?
Vedno me očara, ko vidim te vesele in nasmejane Pike in Gusarje, ki se zabavajo in rajajo.

Si kaj pogledal tudi v prihodnost?
Jaz ne, moji gusarji pa so. Pripovedujejo o tako neverjetno pikastih dogodivščinah, da jih sploh še nisem dojel, ampak sem prepričan, da bo fajn.

NAZAJ NA NOVIČKE