Pika sprašuje, Valentina Cehner odgovarja

Valentina, pokvarjeno frizuro imaš.
Kako to misliš?

Samo eno kitko imaš.
Zato, ker še nisem bila v tvojem frizeraju.

Nogavic pa sploh nimaš!
Pozabila sem jih v časovnem stroju.

Brez skrbi, v Pikinem mestu jih imam dovolj do pojutrišnjega dne.
Si bom priskrbela ene visoke in ene nizke.

Preden vsa prerezali trak in otvorili razstavo, si veliko govorila sanje. Mene zanima, ali sanje doživljaš kot sporočila ali doživetja iz preteklosti, sedanjosti ali prihodnosti?
Vse to. Mislim, da so sanje nekaj, s čimer lahko raziskujemo sami sebe. Vstopamo lahko v druge svetove naše podzavesti. Mogoče lahko prejmemo kako sporočilo, ki ga moramo upoštevati. Če se pok, kot da bediš, globimo v sanjske simbole, lahko marsikaj odkrijemo o sebi in tem, kar se nam dogaja. Lahko spoznamo, kakšne spremembe potrebujemo v življenju. če se nam v sanjah stalno pojavljajo nočne more, mogoče to pomeni, da se moramo v realnem svetu znebiti nekega krča. Zelo me zanima jo spalne paralize in lucidno sanjanje, s čimer imam veliko izkušenj. Tako imam veliko materiala, ki ga lahko povzamem iz sanjskega sveta.

Kam te odnese lucidno sanjanje?
V zelo barvite svetove. Tam so barve veliko bolj intenzivne kot te, ki jih vidim z odprtimi očmi. To je nepozabno doživetje, h kateremu se lahko vračam enako kot k drugim prijetnim spominom, ki sem jih doživela v budnem stanju. Le da jih pri lucidnem sanjanju ustvarjam sama, ker sama upravljam, kar se dogaja. Nisem le v vlogi opazovalca, ampak kreatorja.

Pa znaš razločiti med sanjami in resničnostjo?
Tudi kadar sanjam, znam. Pri lucidnem sanjanju se namreč prebudiš v sanje. Pravzaprav se v sanjah zaveš, da si v sanjskem svetu in tam deluješ, kot da bediš, ampak veš, da sanjaš.

Ali v sanjah obstaja čas?
V sanjah čas izgine oziroma se ga ne zavedamo. Smo v brezčasnem prostoru.

Ker že vem, da nama je skupna ustvarjalnost, me zanima, katere druge moje lastnosti si najbolj želiš?
Sproščenosti.

V katerem času bi živela, če bi lahko izbirala?
V tem, v katerem sem zdaj. Vse je na svojem mestu in vse je ob pravem času. 

Imaš kak poseben recept za čalapinke?
Imam. Ampak je skrivnost.

NAZAJ NA NOVIČKE