Pika odkrije modrost

Čeprav Pika ne hodi v šolo, je prava brihta. Vse do letošnjega Pikinega festivala je bila velika neznanka, kako lahko Pika toliko ve, če ne bere učbenikov in ne rešuje domačih nalog. Zdaj pa je Ficko odkril njeno skrivnost. Pika je namreč s časovnim strojem odpotovala v antiko in srečala velike modrece, ki so postavili temelje znanja Zahodne civilizacije. Na 34. Pikinem festivalu se lahko tudi male Pike in Gusarji vrnejo v čas in se urijo v umetnosti razmišljanja.

Med ruševinami starodavnih templjev in kamnitih skulptur se skriva mistični svet, v katerem se je rodila naša kultura. »Pisava, gledališče, umetnostne obrti, etika,« je Ficko našteval izume naših antičnih prednikov. »Res je, izmislili so si vse, razen mode,« ga je prekinila Pika. »Ne vidiš, da se oblačijo v rjuhe?« Ficko si ni mogel kaj, da se ne bi zakrohotal Pikini opazki. A ga eden tistih belobradih v rjuho zavitih mož kar s pogledom utišal. »Ne slišim svojih misli,« je zamrmral in se ponovno potopil v premišljevanje. »To je filozof, ki mi je povedal, da je prav tisto, kar ni narobe. Narobe pa ne more biti prav,« je Pika šepnila Ficku na uho in ga povabila v gledališče. »Pridi, ogledala si bova predstavo, v kateri nastopajo sence!«

Po predstavi sta stopila med visoke stebre v knjižni tempelj, kjer sta spoznala staro grško abecedo, ki jo še danes uporabljajo matematiki in fiziki. Prepisala sta nekaj izrekov starodavnih modrecev in prelistala knjigo grške mitologije, v katerih nastopajo domišljavi bogovi, brezčasni junaki in strašne pošasti. »Joj, bolje da tile ne odkrijejo časovnega stroja,« je rekel Ficko. »Ah, kar naj pridejo, jim bom že pokazala, kdo je najmočnejša deklica vseh časov,« je bila neustrašna Pika.

Nato sta se lotita ustvarjanja lončevine, ki jo bodo 2000 let kasneje izkopali arheologi. Iz drobnih ploščic sta sestavila mozaik. Za Alfreda sta spletla olimpijski venec, za Kapitana Nogavičko pa nanizala bisere v dolgo ogrlico.

Ko sta se naužila večnih modrosti antičnega sveta pa sta pomahala filozofom in jim naročila, naj si izmislijo zlato pravilo: »Otrokom ni treba odrasti. Odrasli pa lahko ostanejo otroci. In pika.«

NAZAJ NA NOVIČKE