Pika gre po sledeh preteklosti in nabira sadove prihodnosti

»Dragi Pikini pomočniki! Profesorica Časoslava je časovni stroj pravkar nastavila tako, da bo vse moje male in velike prijatelje popeljal tudi v svet brezčasne ustvarjalnosti. Upam, da ste že napeli možgančke, razgibali prste in nabrali potrebščine, da bodo naše ustvarjalne delavnice tudi letos polne domislic,« je Pikin hologram prinesel sporočilo v Velenje, kjer so se Pikini pomočniki brž lotili izziva in za 34. Pikin festival pripravili več kot 45 ustvarjalnih postaj na različnih prizoriščih, največ pa jih je v Rdeči dvorani, kjer se prepletata preteklost in prihodnost.

Ko je Pika prispela na festival, se je polna pričakovanj napotila v središča ustvarjalnosti. Na pragu Rdeče dvorane, polne sledov preteklosti in sadov prihodnosti, se je najprej odločila, ali bodo šla naprej v prihodnost ali nazaj v preteklost. »Šla bom lepo po vrsti,« se je odločila in najprej vstopila v davno kraljestvo dinozavrov. Odkrila je gromozanske pragozdne ovijalke, žuželke v jantarni smoli, okamnela dinozavrova jajca in zobe neusmiljenih plenilcev. »Še sreča, da sem najbolj pogumna deklica na svetu, sicer si ne bi upala sem,« se je z velikim začudenjem sprehajala med ustvarjalnimi postajami in si izdelala tudi zmajski greben, šape in krila.

Nato je potrkala na vrata prvih civilizacij, ki so pisale na papirus, oboževale nadnaravna bitja in začele odkrivati glasbo. Izdelala si je prvi nakit, glasbilo in zemljevid zakladov, ki so še danes zakopani na skrivnih mestih in jih niti najbolj spretni gusarji še niso našli. V ledeni dobi je spoznala prva plemena, hodila po stopnjah izumrlih velikanov in si pripravila magični napoj za skok v prihodnost.

Čeprav ima Pika nadvse bujno domišljijo, jo je prihodnost z vsemi nepredstavljivimi izumi zares presenetila. Izdelala si je robotsko roko, s katero bo lahko počela prav vse hkrati. Da bo lahko obiskovala intergalaktične čajanke, si je izdelala leteči krožnik, raketo pa bo podarila Ficku in Alfredu, da ji bosta lahko sledila. Spoznala je neverjetna bitja z drugih planetov in iz neraziskanih oceanov. Namesto razglednic pa je v sedanjost poslala hologramske slike. »Ne boš verjel, kako zanimive sledove preteklosti in sadove prihodnosti boš našel v svetu brezčasne ustvarjalnosti,« je pripovedovala Ficku, ki je medtem raziskal ustvarjalne postaje ne prostem in Piki poslal telepatsko sporočilo. »Preslikaj se v antiko, srednji vek, na Divji zahod, v socializem ali prihodnost, saj te povsod čakajo kotički, v katerih lahko ustvarjaš vse od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne!« ji je namignil, da se svet ustvarjalnosti ne začne in konča v rdeči dvorani, temveč prepreda celo Pikino deželo. 

NAZAJ NA NOVIČKE