Tomaž in Anica s časovnim strojem obiskujeta Pikine predstave

Pika vsako leto poskrbi, da vsi njeni prijatelji v Pikini deželi najdejo točno tisto, kar si najbolj želijo. Eni se razveselijo ustvarjalnih, gibalnih in doživljajskih delavnic, drugi vrveža v skrivnih kotičkih Pikinega mesta, Tomaž in Anica pa se najbolj veselita vznemirljivega dogajanja na odrih v Pikini deželi.

»Še dobro, da je Pika letos priskrbela časovni stroj,« je Anica rekla Tomažu. »Lahko se bova vračala v preteklost in potovala v prihodnost, da si bova lahko ogledala čisto vse predstave na prva vseh odrih.« Kljub temu je Tomaž naredil načrt medčasovnih in medprostorskih potovanj od Kapitanovega do Fickovega odra na prostem in od Pikinega do Tomaževega v dvoranah. Na seznam destinacij pa je dodal tudi Kino Velenje, kjer je Pika med vikendom vrtela predstave za male, velike in oboje hkrati.

Središče uprizoritvenega dogajanja na 34. Pikinem festivalu je Kapitanov oder na Titovem trgu. Tam se od jutra do večera in vse dni Pikinega festivala vrstijo glasbeno-scenski nastopi Pikinih prijateljev od blizu in daleč. Program je tako pester, da niti Tomaž, ki ga je pomagal sestavljati, ne zna našteti vseh nastopajočih. »Tu si bova ogledala nekaj modnih revij in izvedela, kako so se ljudje oblačili nekoč in kako se bodo v prihodnosti. Vsako popoldne bova poslušala koncerte mladih glasbenikov. Peli bodo Matjaž Jelen, Fake Orchestra, Romana Kranjčan, Dejan Dogaja in drugi. Pika je pripravila celo ulične, čarovniške in interaktivne predstave. Na sporedu bo še nekaj plesnih predstav. Na otvoritveni dan pa bova plesala kar sama, in sicer v ritmu mladosti najinih staršev, saj bo nastopil slovenski bend, ki izvaja skladbe znamenite švedske skupine Abba,« je naglas razmišljal Tomaž. »Oh, kako zanimivo naključje. Tudi pisateljica Astrid Lindgren je s Švedske,« je pike povezala Anica.  

Posebno pester program ima Fickov oder na Pikinem otroškem igrišču. »Tu bo vsaki dve uri nova lutkovna predstava. Pa tudi podelitve Pikinih bralnih značk in nežupanov sprejem za novorojenčke,« si je zabeležil Tomaž. Anica pa je naštela kar 22 lutkovnih, lutkovno-igranih, igranih, interaktivnih predstav in celo glasbenih nastopov. »Če si bova želela ogledati prav vse, bova morala časovni stroj rezervirati le zase,« je razmišljala.

Za male Pike in Gusarje, ki bodo Pikin festival obiskali s prijatelji iz vrtcev in šol, pa je Pika odprla še dve dvorani in uredila dva glasbeno-gledališka odra. Na Pikinem odru v Domu kulture Velenje bodo nastopali članice in člani profesionalnih gledaliških ansamblov. Na Tomaževem odru v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pa bodo svoje najbolj predstave uprizarjali igralke in igralci polprofesionalnih in ljubiteljskih gledališč z različnih koncev Slovenije. »Upam, da je Pika prihranila sedeže za naju,« je Tomaž rekel Anici. »Brez skrbi. Če bodo vsi sedeži zasedeni, nama bo Gospod Ficko pod strop obesil visečo mrežo, da nama bo udobno, pa še najboljši razgled bova imela,« se je domislila Anica.

NAZAJ NA NOVIČKE