Milena Zupančič je postala Pikina ambasadorka!

Na otvoritveni dan 34. Pikinega festivala je Pikino deželo obiskala in jo do zadnjega kotička z zanimanjem raziskala iskriva zvezda slovenskega gledališkega odra, filmskega platna in televizijskega ekrana Milena Zupančič – letošnja častna pokroviteljica »festivala, kakršnega ni nikjer drugje,« ki je po pogovoru v Galeriji Velenje prevzela vlogo vseh vlog. Postala je Pikina ambasadorka in se zavezala, da bo vselej in povsod širila glas o tem navdihujočem festivalu, ki otrokom nudi vse med A in Ž. »Pikin festival sem prvič obiskala takrat, ko je moj izjemni kolega, Velenjčan Marko Mandić bil še gimnazijec. Danes sem ponovno navdušena. Veliko sem hodila po svetu in verjemite, ne motim se, ko rečem, da noben drug festival otrokom ne nudi toliko zabavnih in poučnih doživetij. Res je nekaj izjemnega,« je med drugim povedala v pogovoru z dolgoletno Pikino prijateljico Bojano Špegel.

Slovenska umetniška zvezda na področju celotne nekdanje skupne države Jugoslavije je prejela številne stanovske in druge pomembne nagrade. Med drugim jo je leta 2016 slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Marca letos je prevzela laskavi naziv Slovenka leta za leto 2022. Lani pa je kot prva ženska igralka prejela Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Čeprav je upokojena, neutrudljivo ustvarja. Tudi v času epidemije korona virusa, ko je odrsko dogajanje zastalo, je soustvarjala predstavo v Beogradu in snemala nadaljevanko v Zagrebu. Na Pikin festival se je odpravila takoj po vaji v ljubljanski Drami. Pravi, da je nastopanje v gledališču zanjo zdravilno. Zadnja leta se namreč sooča z bolečimi izgubami, ko njeni ljubljeni odhajajo, pa tudi zdravje ji ni vselej naklonjeno. Pa vendar: »Lahko boli to ali ono, ampak tiste ure na odru ne čutiš bolečin. Polega tega pa mora človek biti ves čas živ, radoveden, vedoželjen in učljiv, da nenehno trenira možgane,« je dejala.

Milena Zupančič rada potuje tako v prostoru kot v času. Od vseh dežel, ki jih je obiskala, jo je najbolj začarala Mehika. Kot Unicefova ambasadorka je 13 let obiskovala dežele, ki jih pesti pomanjkanje, in srečevala otroke, ki odraščajo brez pitne vode, zdravil, izobraževanja in drugih dobrin. Ob vseh žalostnih zgodbah in malih zmagah, ko so skupaj s slovenskimi družinami in posamezniki pomagali izkoreninjati otroške bolezni ali priskrbeti pitno vodo, se najbolj v živo spominja neverjetne volje do življenja in preproste radosti otrok, ki jih je srečevala. Zadnja leta pa Pikina ambasadorka pogosteje potuje tudi v času. Rada se vrača v spomine. »Zdi se mi, da smo se imeli bolj radi in smo se veliko več družili. Da smo si gledali bolj naravnost v oči. Danes pa kar nekam proti tlom,« je dejala.

Milena Zupančič je v petdesetletni karieri odigrala več kot 120 gledaliških in več kot 80 filmskih in televizijskih vlog. Prav posebna vloga v življenju pa je materinstvo, pravi. »Nihče, ki ne gre skozi to, si ne more predstavljati, kako težko je biti mama in umetnica. Nosečnost je težka, saj je na odru veliko naporov, ta nenehen adrenalin najbrž ni dober za nosečnico. Veliko igralk pozno zanosi, ker se morajo uveljaviti in jih mora občinstvo sprejeti, zato si ne morejo privoščiti odsotnosti,« pravi. Sama je delala do zadnjega tedna pred porodom in se kmalu vrnila na delo ter stežka prenašala odsotnost od družine. Zato je zanjo popoln dan, ko ve, da je njen otrok srečen in zadovoljen.

NAZAJ NA NOVIČKE