Pred vrati je 30. Pikin festival

Pikin festival bo mestno središče, ki letos praznuje 60 let, spremenil v veliko mesto zabavo z raznolikimi in bogatimi ustvarjalnimi, kulturno-umetniškimi, športnimi in živahnimi vsebinami.

Takšna bo že sama otvoritvena slovesnost, na kateri bodo Piko pozdravili otroci Vrtca Velenje, mažoretke, akrobati Dunking Devils, zasedba The Hišn'band in cirkuško-čarovniški umetniki.

Osrednja prizorišča dogajanja Pikinega tedna bodo od 10. do 15. septembra v Rdeči dvorani, na mestnem otroškem igrišču in na Titovem trgu. V Rdeči dvorani, kjer bo delavnic največ, bodo te razdeljene v štiri večje ustvarjalne sklope, ki bodo sledili Pikini zgodbi: Pika si izmišljuje, raziskuje, potuje in izumlja. 75 kotičkov, zasnovanih po vzoru Pikine iznajdljivosti, bo burilo otroško domišljijo, med njimi pa bo tudi nekaj prav posebnih (rudniški rov, Pikino podstrešje). Otroško igrišče z odrom Taka Tuka bo živelo v utripu umetniških četrti in različnih Pikinih igral ter nenavadnih vozil. Titov trg pa bo postal središče ulične zabave - cirkuško obarvano dogajanje bodo pričarali ulični umetniki, igralci, plesalci, akrobati (le-ti bodo prišli tudi iz Španije, Izraela, Švice, Gane, Argentine), tu bodo interaktivni zabavni kotički in poligoni, hišica na drevesu, »prevoznik« V-ban in še kaj. Odra pod streho, Pikin in Tomažev (Dom kulture Velenje in Glasbena šola Velenje), bosta postregla z odličnimi gledališkimi in plesnimi predstavami za organizirane skupine in zunanje obiskovalce, Pikin kino pa bo ves september ponujal pester nabor projekcij na otroke.

Prizorišča po vsem mestu bodo v septembru ponudila na ogled 15 Pikinih razstav, med katerimi bo posebno mesto pripadlo Jelki Reichman, ki se bo z nepozabnimi ilustracijami pod naslovom Ilustracije za vse generacije predstavljala v Galeriji Velenje. Reichmanova je bila častna pokroviteljica Pikinega festivala že leta 2000, z velikim veseljem pa se ji bomo, tudi kot avtorici uradne podobe festivala, poklonili ob njenem 80. jubileju. Na odprtju razstave 5. septembra ob 18. uri ji bomo kot prvi v zgodovini festivala podelili naziv »častna Pikina ambasadorka«. Ob razstavi bodo v galeriji potekali številni spremljevalni dogodki za otroke in družine.

Pika tudi letos pripravlja kar nekaj dogodkov že pred začetkom festivala. 3. 9. bomo na Velenjskem gradu v sodelovanju z Muzejem Velenje odprli razstavo fotografskega natečaja Pika se po mladem mestu potika. Že 30 let. V sredo, 4. 9., bo tri razstave (Na potepu po mestu s Piko Nogavičko, Pika se po mestu potika že 30 let, Bralka meseca: Jelka Reichman) odprla Knjižnica Velenje. V razstavišču eMCe plac bo od 6. 9. na ogled razstava z naslovom Futuristični plakati, v Vili Rožle pa bomo v sodelovanju z MZPM Velenje 6. 9. odprli razstavo Petra Matka Portreti X. V preddverju male dvorane Doma kulture Velenje bomo na dan odprtja festivala (9. 9.) odprli fotografsko razstavo Ksenije Mikor z naslovom Pikin veseli teden. V festivalskem tednu si bo v Rdeči dvorani mogoče ogledati razstavo del likovnega natečaja Pika se po Sloveniji potika, razstavo starih fotografij s preteklih festivalov Pika se slika – že 30 let (fotografije bomo zbirali tudi med festivalom) in filatelistično razstavo Pika Nogavička na znamkah in poštni žigi Pikinega festivala v filateliji. Mestno otroško igrišče bosta v Pikinem tednu obogatili razstava Vrtca Velenje 30 x Pika in domišljijska instalacija OŠ MPT Velenje in CVIU Velenje V Fickovem svetu, Titov trg pa 13. in 14. 9. razstava gob Gobarskega društva Marauh Velenje.

Pika bo tudi letos priredila kar nekaj športnih aktivnosti – planinski pohod (8. 9.), jadralno regato (14. 9.), mini avanturo (14. 9.) ter 24-urni dobrodelni tek (14. in 15. 9.). Tekmovanje za zlato piko prirejajo tudi gasilci (15. 9.). V sklopu festivala bomo letos organizirali še Pikin umetniški sejem BazArt na Cankarjevi ulici (14. 9.), dan prej pa bo na Velenjski promenadi potekala tudi Pikina promenada okusov.

Tudi letos bomo pripravili dobrodelno akcijo Novo sonce – Pika pomaga. V »šparovčku« v Rdeči dvorani bomo zbirali sredstva za Pikin obisk otrok v bolnišnicah. Tej akciji ob 30. obletnici festivala dodajamo še eno, zelo dragoceno in prav posebno, ki smo jo poimenovali 30 za 30. 30-tim Pikinim sovrstnikom iz socialno ogroženih družin iz Velenja bomo v šolskem letu 2019/2020 omogočili obiskovanje izvenšolskih dejavnosti, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Izpeljavo akcije nam bo omogočilo 30 zavodov, društev in podjetij, ki tovrstne dejavnosti izvajajo, in nam bodo priskočili na pomoč kot donatorji storitve.

V času festivala bosta na nekaterih velenjskih ulicah zaradi varnosti obiskovalcev prometni in  parkirni režim spremenjena, obiskovalcem festivala pa bodo na voljo parkirišča v parkirni hiši na glavni avtobusni postaji, v Mercator centru, na delovišču pri Mömaxu ter na drugih parkiriščih v mestu.

Pika se je odločila, da bo letos na festivalu ustvarila manj odpadkov in jih bo s pomočjo obiskovalcev in sodelavcev pravilno zmanjševala ter ločevala, zato bomo tem vsebinam namenjali posebno pozornost.

30. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje) in partnerji (Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Policijska postaja Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, osnovne šole Velenja ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Več o prihajajočem festivalu najdete na prenovljeni Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

NAZAJ NA NOVIČKE