Častna pokroviteljica Pikinega festivala bo Jelka Reichman

Reichmanova je bila častna pokroviteljica Pikinega festivala že leta 2000, z velikim veseljem pa se ji bomo, tudi kot avtorici uradne podobe festivala, poklonili ob njenem 80. jubileju.

Jelka Reichman je ilustratorka preko 200 knjižnih projektov in več kot 2.200.000 izvodov posameznih knjig v različnih izdajah. Slikanice z njenimi podobami junakov nastajajo in se ponatiskujejo za vedno nove generacije bralcev pri nas in po svetu. Njena umetniška pot se je po šolanju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani razcvetela v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga in z izdajo številnih ilustracij kartonk in knjig slovenskih pesnikov in pisateljev. Sodeluje tudi z revijama Cicido in Ciciban in drugimi založbami. Njene ilustracije lahko občudujete tudi na mnogih voščilnicah UNICEF-a, razglednicah, lončkih, darilnem papirju, darilnih vrečkah in znamkah Pošte Slovenije.

Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi Levstikovo nagrado za ilustracije v knjigi Cepecepetavček, nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, Župančičevo nagrado za življenjsko delo, postala je Slovenka leta 2011 in leta 2016 častna meščanka Ljubljane. V letošnjem  jubilejnem letu je izšla njena nova antologija Rasla je Jelka.

V Pikinem mesecu septembru bomo v Galeriji Velenje gostili razstavo njenih ilustracij z naslovom Ilustracije za vse generacije. Odprli jo bomo 5. septembra ob 18. uri, na ogled pa bo do 5. oktobra 2019. Ob razstavi bodo v galeriji potekali številni spremljevalni dogodki za otroke in družine, med drugim bo pripravljenih več interaktivnih postaj, kjer bodo lahko mlajši obiskovalci samostojno ustvarjali, sestavljali oblike na magnetni tabli, sestavljali Pikija Jakoba in Cepecepetavčka iz velikih puzlov ter se ustavili v bralnem kotičku in izmenjevalnici otroških knjig. Kustosinja razstave je mag. Milena Koren Božiček.

Ena največjih odlik legendarne ilustratorke, likovne »mame« Mačka Murija, Miškolina, Pikija Jakoba in mnogih drugih, je, da zna videti, sprejeti in poustvariti lepoto sveta in življenja v njunem bistvu. V njenih delih je tako, tudi po petih desetletjih plodnega ustvarjanja, moč začutiti veliko topline, harmonije, njene podobe pomirjajo in (p)ostajajo večne.

NAZAJ NA NOVIČKE