12. 09. 2019 ob 15:30, Drugo

Zaključek Pikine bralne značke s podelitvijo gumbkov in priznanj

Ob zaključku osme sezone Pikine bralne značke boste lahko uživali v izjemni lutkovni in igrani predstavi Lutkovnega gledališča Velenje Svinjski pastir. Ob koncu prireditve bo Pika Nogavička sodelujočim podelila Pikine bralne gumbke in priznanja na odru Taka Tuka na otroškem igrišču. V primeru dežja bo prireditev v Rdeči dvorani.

Danski pravljičar Hans Christian Andersen je Svinjskega pastirja, zgodbo o razvajeni princeski, ki je na koncu pošteno kaznovana, napisal leta 1841. Komaj 29 let pred njim sta podobno pravljico, Kralja Drozgobrada, napisala brata Grimm, s to razliko, da se pri njiju vse dobro konča in se princesa poboljša. Ker imajo radi srečne konce, so se v Lutkovnem gledališču Velenje odločili združiti obe pravljici v eno. Del njihove predstave je avstrijska ljudska pesem „Ah, ti ljubi Avguštin“, ki jo je skladatelj Marx Augustin napisal leta 1679, torej v obdobju baroka, in odlomek iz  „Menueta v G-duru“ velikana baročne glasbe J.S. Bacha. In ravno razkošen barok je navdihnil tudi njihove kostume in sceno.

Scenarij: Alice Čop
Režija: Alice in Kajetan Čop S
Scenografija in tehnologija lutk: Kajetan Čop
Lutke oblikovala: Iveta in Pavel Novotny
Kostumi igralcev: Juma Valenčak
Glasba: Zmago Štih (harmonika), Iza Štih (flavta), Gorazd Planko (produkcija)
Igrata: Vanja Kretič in Mitja Švener
http://www.velenje-events.si/si/imagelib/header-banner//default/knjiznica%20velenje/2019/september/Pika_zakljucek.JPG / <image>1000005411</image> <categories> <category>6220</category> </categories> <locations> <location>384</location> <micro_location>Mestno otroško igrišče</micro_location> </locations> <target_audience> <target_audience>362</target_audience> </target_audience> <dates> <range> <from>12.09.2019</from> <to></to> <range_time_from>15:30</range_time_from> <range_time_to></range_time_to> </range> </dates> <time_from></time_from> <time_to></time_to> <organizer_selector>2964</organizer_selector> <organizer></organizer> <coorganizer>Knjižnica Velenje</coorganizer> <organizer_data> <email></email> <phone></phone> <website></website> </organizer_data> <price></price> <general> <subtitle></subtitle> <summary>Ob zaključku osme sezone Pikine bralne značke boste lahko uživali v izjemni lutkovni in igrani predstavi Lutkovnega gledališča Velenje Svinjski pastir. Ob koncu prireditve bo Pika Nogavička sodelujočim podelila Pikine bralne gumbke in priznanja na odru Taka Tuka na otroškem igrišču. V primeru dežja bo prireditev v Rdeči dvorani.</summary> </general> <approved>True</approved> <content> <text> <style>normal</style> <text>&lt;P&gt;Danski pravljičar Hans Christian Andersen je Svinjskega pastirja, zgodbo o razvajeni princeski, ki je na koncu pošteno kaznovana, napisal leta 1841. Komaj 29 let pred njim sta podobno pravljico, Kralja Drozgobrada, napisala brata Grimm, s to razliko, da se pri njiju vse dobro konča in se princesa poboljša. Ker imajo radi srečne konce, so se v Lutkovnem gledališču Velenje odločili združiti obe pravljici v eno. Del njihove predstave je avstrijska ljudska pesem „Ah, ti ljubi Avguštin“, ki jo je skladatelj Marx Augustin napisal leta 1679, torej v obdobju baroka, in odlomek iz&amp;nbsp; „Menueta v G-duru“ velikana baročne glasbe J.S. Bacha. In ravno razkošen barok je navdihnil tudi njihove kostume in sceno.&lt;/P&gt;Scenarij: Alice Čop &lt;BR&gt;Režija: Alice in Kajetan Čop S&lt;BR&gt;Scenografija in tehnologija lutk: Kajetan Čop &lt;BR&gt;Lutke oblikovala: Iveta in Pavel Novotny &lt;BR&gt;Kostumi igralcev: Juma Valenčak &lt;BR&gt;Glasba: Zmago Štih (harmonika), Iza Štih (flavta), Gorazd Planko (produkcija) &lt;BR&gt;Igrata: Vanja Kretič in Mitja Švener</text> </text> </content> <fv-settings> <main-banner>true</main-banner> <main-banner-pika>true</main-banner-pika> <is_coorganiser>true</is_coorganiser> </fv-settings>