02. 11. 2023 ob , Knjižnica Velenje

Gustav Šilih (1893 - 1961), znameniti Velenjčan

V letošnjem letu obeležujemo 130. obletnico rojstva Gustava Šiliha, znamenitega Velenjčana, domoljuba, borca za severno slovensko mejo, priznanega slovenskega pedagoga in pisatelja. Kot  pedagog in psiholog se je s strokovnimi spisi in predavanji uveljavil v didaktiki, mladinski psihologiji, izobraževanju učiteljev ter družinski vzgoji in v slovensko pedagogiko prenašal napredne evropske pedagoške ideje. Mnoge njegove ideje in dela so še danes pomemben študijski viri in skoraj ni resnejše pedagoške razprave oziroma publikacije, ki se ne bi sklicevala tudi na Šiliha. Poznan je tudi kot avtor dveh leposlovnih del za mladino; dolinske bajke Nekoč je bilo jezero in mladinskega romana Beli dvor, kjer opisuje pokrajino in dogodke Šaleške doline.

Razstava bo na ogled na osrednjem razstavišču v Knjižnici Velenje v mesecu novembru, slavnostni dogodek predstavitve pa bo 23. novembra, na dan slovenskega državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra.
http://www.velenje-events.si/si/imagelib/header-banner//default/knjiznica%20velenje/2023/november/Gustav%20%c5%a0ilih.jpg / <image>1000010339</image> <categories> <category>4271</category> </categories> <locations> <location>1276</location> <micro_location>osrednje razstavišče</micro_location> </locations> <target_audience> <target_audience>881</target_audience> </target_audience> <dates> <range> <from>02.11.2023</from> <to>30.11.2023</to> <range_time_from></range_time_from> <range_time_to></range_time_to> </range> </dates> <time_from></time_from> <time_to></time_to> <organizer_selector>780</organizer_selector> <organizer></organizer> <coorganizer></coorganizer> <organizer_data> <email></email> <phone></phone> <website></website> </organizer_data> <price></price> <general> <subtitle></subtitle> <summary>&lt;p&gt;V letošnjem letu obeležujemo 130. obletnico rojstva Gustava Šiliha, znamenitega Velenjčana, domoljuba, borca za severno slovensko mejo, priznanega slovenskega pedagoga in pisatelja.&amp;nbsp;Kot&amp;nbsp;&amp;nbsp;pedagog in psiholog se je s strokovnimi spisi in predavanji uveljavil v didaktiki, mladinski psihologiji, izobraževanju učiteljev ter družinski vzgoji in v slovensko pedagogiko prenašal napredne evropske pedagoške ideje. Mnoge njegove ideje in dela so še danes pomemben študijski viri in skoraj ni resnejše pedagoške razprave oziroma publikacije, ki se ne bi sklicevala tudi na Šiliha. Poznan je tudi kot avtor dveh leposlovnih del za mladino; dolinske bajke Nekoč je bilo jezero in mladinskega romana Beli dvor, kjer opisuje pokrajino in dogodke Šaleške doline. &lt;/p&gt; Razstava bo na ogled na osrednjem razstavišču v Knjižnici Velenje v mesecu novembru, slavnostni dogodek predstavitve pa bo 23. novembra, na dan slovenskega državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra.</summary> </general> <approved>True</approved> <content> </content> <kv-settings> <kv-settings_exposed>false</kv-settings_exposed> <kv-settings_efollowr>True</kv-settings_efollowr> <kv-settings_sustainable_development> <image>1000008559</image> </kv-settings_sustainable_development> </kv-settings>