08. 09. 2021 ob 18:00, Velenjski grad

Stane Špegel: Šaleška dolina - dolina gradov

Čeprav je bila Šaleška dolina dolga stoletja odmaknjena od pomembnejših trgovskih poti, je bila v poljudni kot tudi v strokovni literaturi večkrat označena kot Dolina gradov. Da je srednjeveška gospoda v tej »odročni« dolini zgradila toliko gradov, graščin in dvorcev, gre najbrž pripisat njenim naravnim danostim - čudoviti pokrajini in ugodnim vremenskim pogojem. Dolina se je v zadnjem stoletju iz pretežno agrarne pokrajine preoblikovala v izrazito industrijsko pokrajino, gradovi pa so ostali edini pričevalci nekoč slikovite in neokrnjene krajine in še danes pripovedujejo svoje zgodbe, tako stare kot nove. Pod eno izmed novih zgodb se podpisuje skladatelj in avtor multimedijskih vsebin Stane Špegel. 

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. Število mest je omejeno. 
Stane Špegel je za vsakega izmed osmih šaleških gradov skomponiral po eno skladbo, ki poleg starih grajskih zgodb in mitov prinaša tudi avtorjev osebni, domišljijski pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost gradov. Glasbena dela so nadgrajena še z osmimi likovnimi variacijami upodobitev osmih šaleških gradov, ki jih je leta 1681 v delu “Topografia Ducatus Stirie” v Grazu objavil avstrijski duhovnik, topograf in kartograf Georg Matthäus Vischer. Likovne prepesnitve gradov so generirane s programskimi orodji, ki s pomočjo umetne inteligence slikovne predloge transformirajo v slog, ki spominja na dela velikih likovnih umetnikov od renesanse do 20. stoletja. Glasba je mešanica elementov klasične glasbe, jazza in duhu današnjega časa in prostora primerne urbane godbe. 
http://www.velenje-events.si/si/imagelib/header-banner//default/Festival%20Velenje/Pikin%20festival%202021/dolina%20gradov%20PROMO%20PIC.jpg / <image>1000007535</image> <categories> <category>6220</category> </categories> <locations> <location>368</location> </locations> <target_audience> <target_audience>881</target_audience> </target_audience> <dates> <range> <from>08.09.2021</from> <to></to> <range_time_from>18:00</range_time_from> <range_time_to></range_time_to> </range> </dates> <time_from></time_from> <time_to></time_to> <organizer_selector>1182</organizer_selector> <organizer>Festival Velenje</organizer> <coorganizer>Muzej Velenje</coorganizer> <organizer_data> <email></email> <phone>03 898 25 90</phone> <website>www.pikinfestival.si</website> </organizer_data> <price></price> <general> <subtitle>Pikin festival: Odprtje multimedijske razstave</subtitle> <summary>Čeprav je bila Šaleška dolina dolga stoletja odmaknjena od pomembnejših trgovskih poti, je bila v poljudni kot tudi v strokovni literaturi večkrat označena kot Dolina gradov. Da je srednjeveška gospoda v tej &#187;odročni&#171; dolini zgradila toliko gradov, graščin in dvorcev, gre najbrž pripisat njenim naravnim danostim - čudoviti pokrajini in ugodnim vremenskim pogojem. Dolina se je v zadnjem stoletju iz pretežno agrarne pokrajine preoblikovala v izrazito industrijsko pokrajino, gradovi pa so ostali edini pričevalci nekoč slikovite in neokrnjene krajine in še danes pripovedujejo svoje zgodbe, tako stare kot nove. Pod eno izmed novih zgodb se podpisuje skladatelj in avtor multimedijskih vsebin Stane Špegel.&amp;nbsp;&lt;br&gt;&lt;br&gt;Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. Število mest je omejeno.&amp;nbsp;&lt;br&gt;</summary> </general> <approved>True</approved> <content> <text> <style>normal</style> <text>Stane Špegel je za vsakega izmed osmih šaleških gradov skomponiral po eno skladbo, ki poleg starih grajskih zgodb in mitov prinaša tudi avtorjev osebni, domišljijski pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost gradov. Glasbena dela so nadgrajena še z osmimi likovnimi variacijami upodobitev osmih šaleških gradov, ki jih je leta 1681 v delu “Topografia Ducatus Stirie” v Grazu objavil avstrijski duhovnik, topograf in kartograf Georg Matth&#228;us Vischer. Likovne prepesnitve gradov so generirane s programskimi orodji, ki s pomočjo umetne inteligence slikovne predloge transformirajo v slog, ki spominja na dela velikih likovnih umetnikov od renesanse do 20. stoletja. Glasba je mešanica elementov klasične glasbe, jazza in duhu današnjega časa in prostora primerne urbane godbe.&amp;nbsp;</text> </text> </content> <fv-settings> <main-banner>true</main-banner> <main-banner-pika>false</main-banner-pika> <is_coorganiser>true</is_coorganiser> </fv-settings>