32. Pikin festival se je uspešno zaključil

Letos je največji otroški dogodek v Sloveniji z 32-letno tradicijo potekal pod častnim pokroviteljstvom klovnese in literatke Eve Škofič Maurer, ki je na slovesnem sprejemu postala nosilka častnega naziva in dolžnosti Pikina ambasadorka. Na 12 prizoriščih na območju Titovega trga in Mestnega otroškega igrišča se je petih festivalskih dneh zvrstilo 19 gledaliških in lutkovnih predstav, 10 koncertov, 11 pouličnih dogodkov in delavnic, 4 filmske predstave, 7 umetniških četrti, 5 razstavišč, 20 ustvarjalnih delavnic in 10 interaktivnih postaj. Pikini posadki pod vodstvom Festivala Velenje je uspelo uresničite vse načrte in v celoti izvesti program, ki je bil prilagojen aktualnim razmeram. Večinoma je namreč potekal na prostem in na varni razdalji. Pestro pa je bilo tudi v prostorih Galerije Velenje, Doma kulture Velenje, Kina Velenje in Glasbene šola Frana Koruna Koželjskega Velenje.

32. Pikin festival je v Velenje privabil številne družine iz vse Slovenije in tudi tujine. S kulturno-vzgojnimi vsebinami je celo soboto in nedeljo ter v ponedeljek, torek in sredo popoldne navduševal otroke in odrasle, ki so v družbi Pike, gusarja, pravljičnih junakov, uličnih umetnikov in drugih Pikinih prijateljev raziskovali igrive kotičke Pikine dežele. Obisk je presegel pričakovanja organizatorjev, vseeno pa je bil obvladljiv, da so lahko varno izpeljali dogodke, pravi direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. »V tem nenavadnem letu je Pika lepo razgibala naše mesto in nas – verjamem – navdušila s pristopom, ki ga je ubrala. Kljub temu, da je bil pod vplivi epidemije, je bil festival vseeno zabaven, igriv in srčen. Za nami je res lep in pester festivalski teden,« strne vtise o letošnjem Pikinem festivalu, ki je bil načrtovan še bolj ambiciozno, a zaradi epidemioloških razmer ni mogel gostiti šol in vrtcev. Je pa veliko priložnosti za druženje ponudil družinam.

Pikin festival je eden najbolj uspešnih lokalnih produktov na področju kulturne vzgoje in turizma, pa tudi v smislu sodelovanja celotne lokalne skupnosti pri organizaciji in izvedbi. Zato ima v domačem okolju veliko dodano vrednot in prinaša priložnosti za širjenje prepoznavnosti Velenja. »Gre za skupni produkt mesta, pri katerem res pokaženo, da znamo Velenjčani dobro sodelovati in smo lahko zgled pri organizaciji tovrstnih dogodkov. Zavodi, društva in posamezniki stopimo skupaj in ustvarimo zelo lepo zgodbo, ki se daleč širi, saj smo letos opazili še posebno veliko obiskovalcev od drugod,« je še povedala Barbara Pokorny.

Pika se je v sredo (15. septembra) poslovila, pikaste vsebine pa še ostajajo v galerijah in razstaviščih. Pikine razstave bodo še do konca septembra na ogled v Galeriji eMCe plac, razstaviščih Knjižnice Velenje, atriju Velenjskega gradu, avlah Doma kulture Velenje, v Galeriji Velenje pa bo do 2. oktobra na ogled pregledna razstava ilustratorja in avtorja animiranih filmov Zvonka Čoha. V nedeljo, (19. septembra) pa Pika vabi še na Pikino planinsko avanturo, ki bo med 9. in 11. uro potekala v okolici Škalskega jezera. Pika pustolovce pričakuje na mostu pri ribiškem domu. Če bo deževalo, pa bo na planinsko pustolovščino popeljala prihodnjo nedeljo (3. oktobra).

32. Pikin festival je pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organiziral javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Vse o 32. Pikinem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

NAZAJ NA NOVIČKE