32. Pikin festival - nadaljevanje festivala

Minuli konec tedna je 32. Pikin festival v Velenje privabil številne družine iz vse Slovenije in tudi tujine. S kulturno-vzgojnimi vsebinami je celo soboto in nedeljo navduševal otroke in odrasle, ki so v družbi Pike, gusarja, pravljičnih junakov, uličnih umetnikov in drugih Pikinih prijateljev vikend preživeli aktivno in igrivo. Pikasta radoživost je zajela središče najmlajšega slovenskega mesta, ki prav septembra praznuje 62-letnico. »Pikin festival je zagotovo ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk našega in veseli smo, da je tudi v teh nenavadnih časih v Velenje privabil množico družin iz vse Slovenije. Organizatorji smo letos v pripravo festivala vložili ogromno truda, saj moramo na vseh točkah skrbeti za varno izvedbo festivala, vseeno pa je festival ostal zabaven in prijazen do otrok in družin,« prve vtise o letošnjem Pikinem festivalu strnila Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki obsežen projekt krmari s posadko sodelavcev številnih kulturnih, izobraževalnih in raznih drugih organizacij v lokalni skupnosti.

Zabava v Pikini deželi se nadaljuje. Od ponedeljka do srede (13.–15. septembra) bodo festivalska prizorišča odprta od 15.30 do 18.30. Še vedno bodo najbolj živahni deli Pikine dežele Titov trg z okolico in Mestno otroško igrišče, kjer potekajo nepogrešljive ustvarjalne delavnice. Na treh zunanjih odrih (veliki oder na Titovem trgu, lutkovni oder na travniku ob Domu kulture Velenje in oder na otroškem igrišču) se vrstijo glasbene, gledališke, lutkovne, plesne in ulične uprizoritve. K igrivemu gibanju vabi deset interaktivnih postaj in Pikina inovativna vozila. Umetniške četrti odpirajo svet likovne, glasbene, lutkovne, plesne, literarne in filmske umetnosti ter muzejskih vsebin. V Pikinem mestu je še vedno pestra ponudba okrepčil, Pikinih spominkov in raznih domiselnih izdelkov. Pika pa še vedno raja naokrog in se radosti z obiskovalci, vse pa prijazno vabi, da sodelujejo tudi v dobrodelni akciji Novo sonce – Pika pomaga, v kateri letos zbirajo sredstva za organizacijo Rdeči noski.

V ponedeljek ob 16.30 se bo v Knjižni četrti na Mestnem otroškem igrišču začela podelitev Pikine bralne značke z enim najbolj priljubljenih slovenskih otroških in mladinskih pisateljev Primožem Suhodolčanom. Ob 18. uri bo Mestna občina Velenje na Mestnem otroškem igrišču priredila županov sprejem za prvošolčke, v sredo ob 17. uri pa še županov sprejem za novorojenčke. Sledila mu bo predstava Greva pod objem gora, v kateri nastopa Uroš Kuzman. Pika bo županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu vrnila oblast nad mestom, se zahvalila za izdatno podporo pri organizaciji največjega otroškega festivala v Sloveniji in se priporočila še na mnoga leta v sredo ob 18. uri na Titovem trgu, ko se bo 32. Pikin festival zaključil s koncertom Bepop Ladies.

Na 32. Pikinem festivalu so skladno smernicami NIJZ in veljavnimi odloki za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Ob vstopu na Pikina prizorišča preverjamo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran), pri čemer dokazila niso potrebna za mlajše od 12 let. Obiskovalcem svetujemo, da pripravijo dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu. Po preverjanju veljavnosti bodo prejeli dnevno zapestnico, ki jim bo omogočala lažji obisk vseh prizorišč. Uporaba mask bo obvezna v vseh zaprtih prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Maska je obvezna tudi za otroke, starejše od 6 let. Na vhodu na Pikina prizorišča bomo namestili razkužilnike. Vse Pikine prijatelje pa prosimo, da se nam pridružijo le, če so zdravi.

32. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Vse o 32. Pikinem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

NAZAJ NA NOVIČKE