32. Pikin festival - predfestivalski dogodki

V ponedeljek, 6. septembra, ob 19. uri se bo Pika ustavila v Galeriji eMCe plac, kjer bo odprla razstavo ilustracij in drugih likovnih del domače ustvarjalke Done Pratnekar. Predvsem v akvarelni tehniki uporablja prizore iz domišljijskega sveta, prepletenega z doživetji v naravi. Dela na razstavi Spomini neke reke odslikujejo in ponovno odkrivajo naravne kraje in čase moči. Prikazala bodo tok spomina, osebnega in kolektivnega, ki teče in ponikne, izvira iz mraka pod skalo in se vedno vrne pod odprto nebo. Razstava bo ves september na ogled vsak dan od 13. ure do polnoči.

Zbir Pikinih razstav bo tudi letos gostoval v Knjižnici Velenje, kjer je kar pet razstavnih kotičkov in prav vse bodo zasedle pikaste vsebine. Osrednje razstavišče v preddverju knjižnice bo gostilo razstavo Otroška razIGRAnost, na kateri bodo prikazane različne vrste igrač iz bogato založene knjižnične igroteke. Kot je v navadi, bodo otroški oddelek krasila likovna dela otrok iz Vrtca Velenje. Razstava z naslovom Pika Nogavička, ima rdeča lička bo odslikala otroške poglede na priljubljeno knjižno junakinjo, s katero se bodo mali ustvarjalci na otvoritvi razstave srečali v živo. V domoznanskem razstavišču bodo obiskovalci Knjižnice Velenje obujali spomine na lanski, 31. Pikin festival, saj si bodo lahko ogledali tiskano in drugo gradivo, ki je pospremilo festival. Kot je v navadi, bo razstava Bralka meseca v Steklenih dvojčkih odprla pogled na knjižno polico častne pokroviteljice Pikinega festivala. Tako bo svoje najljubše knjige predstavila Eva Škofič Maurer in obiskovalcem namignila, kje najdejo navdih za navihano življenje. Na Sončni steni pa bo tekom festivala na ogled razstava zeliščarice Kate Laštro z naslovom Herbarij, brezčasni zapis narave. Na slavnostnem odprtju petih Pikinih razstav v Knjižnici Velenje se dobimo v torek, 7. septembra, ob 17.30. Razstave pa bodo na ogled do konca septembra – od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro.

Ena od vsakoletnih Pikinih postojank na poti v Pikino deželo je tudi Velenjski grad. Ker je Šaleška dolina že od nekdaj imenovana dolina gradov, je multimedijski umetnik Stane Špegel izbranim likovnim upodobitvam osmih lokalnih gradov dodal avtorsko skladbo in še osem likovnih variacij izvirne upodobitve. Glasba, ki je mešanica elementov klasike, jazza in duhu sodobnega časa in prostora primerne urbane godbe, poleg starih grajskih zgodb in mitov prinaša tudi avtorjev osebni, domišljijski pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost gradov. Likovne prepesnitve gradov pa so generirane s programskimi orodji, ki s pomočjo umetne inteligence slikovne predloge transformirajo v slogu velikih likovnih umetnikov od renesanse do 20. stoletja. Razstavo z naslovom Šaleška dolina – dolina gradov bo Pika odprla v sredo, 8. septembra, ob 18. uri v atriju Velenjskega gradu. Ogledate si jo lahko cel mesec september – od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Tudi letos je Pika razpisala otroški likovni natečaj in male umetnike nagovorila, naj ustvarijo Pikine portrete. Izberejo lahko poljubno risarsko ali slikarsko tehniko, uporabiti pa morajo A3 format. Dela na sedežu Festivala Velenje v Domu kulture Velenje zbiramo še do ponedeljka, 6. septembra. Nato pa jih bomo razstavili v avli male dvorane Doma kulture Velenje. Razstavo zbranih del z naslovom Pikin portret bomo odprli v četrtek, 9. septembra, ob 17. uri. Ogledali so jo boste lahko v času dogodkov v mali dvorani septembra in oktobra.

Osrednjo Pikino razstavo pa bo tudi letos gostila Galerija Velenje. September namreč že več let posveča predstavitvi slovenskih likovnih umetnikov, ki so s svojim delom predvsem za otroke in mladino zaznamovali domači in širši kulturni prostor. Letos je Pikino vabilo prejel slovenski ilustrator, slikar in avtor animiranih filmov Zvonko Čoh, ki se je v zgodovino zapisal s prvim slovenskim celovečernim risanim filmom Socializacija bika, ustvaril pa je tudi ilustracije za preko 100 otroških knjig. Zanje je prejel 15 priznanj in nagrad, med njimi prestižno nagrado za ilustracijo, veliko nagrado Hinka Smrekarja, zlato ptico, Župančičevo nagrade, nagrado Prešernovega sklada in nagrado za življenjsko delo. Pika bo pregledno razstavo ilustracij in animiranih risanih filmov Zvonka Čoha odprla v četrtek, 9. septembra, ob 19. uri. Na ogled bo do 2. oktobra ob torkih, sredah in petkih med 10. in 18. uro, ob četrtkih med 10. in 20. uro, ob sobotah pa med 10. in 13. uro.

Na 32. Pikinem festivalu bodo skladno smernicami NIJZ in veljavnimi odloki za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Ob vstopu na Pikina prizorišča bomo preverjali dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran), pri čemer dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let. Obiskovalcem svetujemo, da pripravijo dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu. Po preverjanju veljavnosti bodo prejeli zapestnico, ki jim bo omogočala lažji obisk vseh prizorišč. Uporaba mask bo obvezna v vseh zaprtih prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Maska je obvezna tudi za otroke, starejše od 6 let. Na vhodu na Pikina prizorišča bomo namestili razkužilnike. Vse Pikine prijatelje pa prosim, da se nam pridružijo le, če so zdravi.

32. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Galerija Velenje, ZKD Šaleške doline ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

NAZAJ NA NOVIČKE