Bliža se 32. Pikin festival

Festival bomo odprli v petek popoldan s Pikin prihodom v mesto. Sledi pester vikend paket, namenjen obiskom družin iz vse Slovenije. V barvitem svetu kulture in umetnosti se bomo igrivo zabavali na Titovem trgu in na mestnem otroškem igrišču, kjer bomo lahko prisluhnili različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali bomo v delavnicah, plesali in se dobro igrali. V času festivala bodo odprta številna mestna razstavišča, k ogledu bodo vabile tudi kino predstave.

Pikin ponedeljek, torek in sreda, 13.– 15. 9. 2021, bodo namenjeni lokalnim obiskom velenjskih šol. Za osnovne šole smo v dopoldanskem času pripravili tri poučne kulturne dni in zanimivosti strnili v tri poti: Likovno raziskovanje bo popeljalo obiskovalce v razkošje barv in oblik, Gledališko popotovanje bo prišepnilo, kaj vse vidijo in slišijo odrske deske, Filmska avantura pa bo obiskovalce zapeljala od gledalca do igralca. Popoldnevi so odprti za vse obiskovalce in vabijo družine k raziskovanju Pikinega sveta.

Festival bo potekal pod sloganom Igra za vse, saj smo v osrčje letošnjega festivala postavili igro. Preprosto, univerzalno, večno zanimivo. Igrivo otroštvo je srečno otroštvo in naj bo tak tudi 32. Pikin festival! Tu bomo spoznavali stare in nove igre, ulične, namizne, ustvarjalne in zabavne. Igre bomo izdelovali, se skozi igro učili, ustvarjali in se predvsem zabavali. Pika pravi, da je to zelo pomembno! In mi se strinjamo s Piko.

Veseli smo, da bomo letos v Velenju v vlogi časne pokroviteljice Pikinega festivala gostili Evo Škofič Maurer, klovneso in ustanoviteljico dobrodelnega projekta Rdeči noski. Zanimivo in navdihujočo gospo velikega srca bomo lahko spoznali tako v vlogi klovnese kot tudi osebno, na večeru s častno pokroviteljico letošnjega festivala. Potekal bov petek, 10. septembra 2021.

V sodelovanju z javnimi zavodi s področja kulture pripravljamo in nadgrajujemo kulturno-vzgojni projekt Umetniške četrti. S pomočjo igre bomo vstopali v nove svetove umetnosti in raziskovali različna področja kreativnega udejstvovanja.

Pikin festival se za najbolj redne in radovedne obiskovalce začne že pred festivalom. V dnevih pred festivalom se v družbi Pike dnevno odpirajo zanimive razstave po celem mestu. Med njimi bo večja razstava Zvonka Čoha v Galeriji Velenje. V ustvarjalnih delavnicah se bomo posvetili igri. Tu bomo igre spoznavali čisto od blizu, jih sami izdelovali, kreirali svoja pravila in se igrali. Poleg postaj za izdelovanje pa bomo obiskali tudi postaje za raziskovanje, kjer Pika pripravlja številna presenečenja in pikasto morje priložnosti za igranje.

Pikinih odrov je sedem. Šest v obliki pravih odrov in prizorišč ter eden v obliki brezoderja. Ta je prizorišče uličnih presenečenj. Vse videno in slišano lahko obiskovalce popelje v čisto nove svetove, razširi obzorja in prebudi pravo iskrico navdiha. Raziščimo programski urnik in okusimo vse, kar festival ponuja.

Veliki oder Doma kulture Velenje bo v štirih terminih postregel z dvema odličnima odrskima predstavama. V soboto si bomo lahko ogledali gledališko predstavo za otroke. SLG Celje bomo gostili s predstavo Tista o bolhah. V nedeljo pa na velenjski oder prihaja znana slovenska etno zasedba Katalena, ki bo postregla z glasbenim projektom, ki so ga pripravili za otroke in se imenuje Enci Benci Katalenci.

Velika dvorana Glasbene šole Velenje bo v soboto in nedeljo zanimivo festivalsko prizorišče. Tudi tukaj bomo v štirih terminih odkrili dva enkratna odrska dogodka. V soboto bomo gostili Gledališče Koper s predstavo za otroke Mehurčki, v nedeljo pa prihaja muzikal Kure, ki je nastal v produkciji Hiše kulture Celje.

Titov trg bodo objeli zvoki in ritmi glasbe. V soboto bomo gostili etno zasedbo Kontrabant z glasbenim projektom za otroke Radovedna Katra in Nepridiprav. V ritme rep slovenščine nas bosta popeljala Trkaj in Igor Saksida z DJ-jem, ki bodo predstavili glasbeni projekt Repki. V nedeljo bomo rajali z Romano Krajnčan, gledališka predstava Lena in Lenart Pionirskega doma pa obljublja »mini koncert s forami«. V ponedeljek se bodo predstavili učenci Glasbene šole Velenje, sledi pa rajanje z Damjano Golavšek. Tudi festivalski torek bomo otvorili v družbi mladih glasbenikov GŠ Velenje, sledi pa predstav melite Osojnik Sonce gre na potep. V sredo bomo ponovno prisluhnili zasedbi učencev GŠ Velenje, sledi pa gledališka predstava Sonce gre na potep.

Ob lutkovni četrti bo oder, ki bo vsak dan odprl čarobna vrata lutkovnega kraljestva. Tu bomo srečali Medveda in Zlatolasko, Volka in kozličke, Princesko na zrnu graha, Bikca Ferdinanda, Lisičko Zvitorepko, Tri Prašičke, Repo velikanko, Palčico in še koga.

Pika načrtuje tudi nastope na brezoderju. Ulične nastope bomo spremljali tam, kjer so doma, tokrat na velenjskih ulicah. Ne zamudite uličnih nastopov umetnikov, žonglerjev in hoduljarjev, ki znajo presenetiti in pokukati iz vsakega vogala.

Kino Velenje bo v letošnji izvedbi Pikinega festivala prispeval raznolik spored filmskih predstav ter posebej bogato ponudbo vsebin filmske vzgoje. V veliki dvorani bo vsakodnevno pripravljal projekcije izbranih aktualnih filmskih naslovov, ki jih bodo spremljali tematski pogovori in druge pedagoške vsebine.

V festivalskem vrvežu ne bomo spregledali poligonov, gugalnic in toboganov, gibalno-spretnostnih delavnic in priložnosti, da poleg dodobra razgibanega duha razgibamo tudi naša telesa.

Pika pripravlja tudi likovni natečaj. V poljubno izbrani ali kreativno (z)mešani tehniki bodo nastajali Pikini portreti izpod rok malih ustvarjalcev. Najboljše izdelke bomo razstavili in nagradili. S podatki opremljene izdelke (ime in priimek avtorja, naslov, telefon) zbiramo na blagajni Festivala Velenje do 3. septembra 2021.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega sodelovanja in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za naše in vaše otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa Mladinski center Velenje, MZPM Velenje, Muzej Velenje, Knjižnica Velenje, JSKD Velenje, Glasbena šola FKK Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Galerija Velenje, Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, Andragoško društvo Univerza za III. življenjsko obdobje, Zdravstveni dom Velenje, Policija Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Organizatorji upamo, da bo epidemiološka situacija omogočala izvedbo vseh načrtovanih aktivnosti.

NAZAJ NA NOVIČKE