Končal se je 30. Pikin festival - Po številu obiskovalcev in bogatih vsebinah presegel pričakovanja

Jubilejni festival, ki je letos potekal med 9. in 15. septembrom na spremenjeni lokaciji – v središču Velenja, je mesto navdihnil in pomladil z večno zanimivimi zgodbami ene in edine navihane, pravljične in igrive Pike. Čeprav je za organizatorje predstavljal velik programski in logistični izziv, so ga meščani Velenja odlično sprejeli in z množico obiskovalcev iz vse Slovenije uživali na s soncem obsijanih osrednjih festivalskih prizoriščih.

Rdeča dvorana kot vila Čira-Čara je otrokom ponudila 75 ustvarjalnih kotičkov, športna in plesna razgibavanja, senzorialno Pikino podstrešje, rudniški rov, šivalnico, lepotilnico in afnalnico. Med drugim je gostila tudi retrospektivno fotografsko razstavo, s katero smo skupaj s fotografijami obiskovalcev stkali kolaž Pika se slika – že 30 let. Otroško igrišče smo posvetili utripu umetnosti z umetniškimi četrtmi in odrom Taka-Tuka, ki je vsakodnevno gostil lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Velenje in koncerte različnih sestavov Glasbene šole Velenje, ob koncu tedna pa koncerte priznanih slovenskih glasbenikov (Adi Smolar, Irena Vrčkovnik, Sanja Mlinar Marin, Anika Horvat, Alenka Kolman). Titov trg se je prelevil v prizorišče velike mestne zabave, kjer so prevladovali cirkuški artisti, akrobati, plesalci na drogu, hoduljarji, žonglerji in umetniki z različnimi cirkuškimi spretnostmi iz Slovenije in tujine (Španija, Argentina, Gana, Izrael, Švica). Prav slednji so s svojimi vrhunskimi in ekstravagantnimi nastopi poželi veliko navdušenja gledalcev. Travniške kotičke so zasedli pripovedovalci kamišibaja, taborniki, indijanci, zeliščarka, vedeževalka in hišica na drevesu, sredina trga pa je pripadla izvirnim interaktivnim delavnicam in gusarski ladji.

Spomniti velja, da v septembru z raznovrstnimi Pikinimi razstavami v svoje prostore vabijo Knjižnica Velenje, Vila Rožle, Galerija eMCe plac, Velenjski grad, Dom kulture Velenje, Pošta Velenje in Galerija Velenje. Slednja gosti razstavo del letošnje častne pokroviteljice festivala in avtorice letošnje uradne podobe festivala Jelke Reichman z naslovom Ilustracije za vse generacije, ves september pa pripravlja bogat tematski spremljevalni program za otroke in družine.

Pikin in Tomažev oder v Domu kulture Velenje in Glasbeni šoli Velenje sta organiziranim šolskim in vrtčevskim skupinam (več kot 120 jih je obiskalo festival) ter zunanjim gledalcem vsakodnevno na ogled ponujala kakovostno gledališko, plesno in lutkovno produkcijo profesionalnih in ljubiteljskih ustvarjalcev.

Med drugim smo gostili tudi osnovnošolce iz Sarajeva, ki jih s Pikinim festivalom in njihovimi gostitelji, velenjskimi vrstniki OŠ Mihe Pintarja Toleda, povezuje dolgoletno prijateljstvo, ki ga negujejo z izmenjavami učencev in vsakoletnim skupnim kulturnim večerom – Večerom prijateljstva.


Konec tedna sta popestrila Pikin BazArt in Pikina promenada okusov, športni navdušenci so svoje moči merili na Pikini regati, bralci so se potegovali za Pikino bralno značko, dobrodelnost pa smo v ospredje postavili na Pikinem dobrodelnem 24-urnem teku (zbrana sredstva bodo namenjena Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje), v akciji 30 x 30, s katero bomo s pomočjo lokalnih izvajalcev različnih programov socialno šibkejšim otrokom omogočili letno šolnino za določeno zunajšolsko dejavnost, in v akciji Novo sonce – Pika pomaga. Zbrana sredstva v slednji bodo namenjena Pikinemu obisku in obdaritvi otrok v slovenjgraški in celjski bolnišnici.

Pri izvedbi letošnjega Pikinega festivala je vsak dan sodelovalo okrog 300 Pikinih prijateljev: organizatorjev, študentov animatorjev, vodičk, tehnikov, novinarjev, dijakov in drugih sodelavcev. Ti so v organizacijsko, programsko in tehnično zahtevno izvedbo programa vložili veliko dela, ki pa je, kot se za 30. obletnico tudi spodobi, prejelo odlične in navdušene odzive res številčnih obiskovalcev.

Na zaključni svečanosti je bila edina res malo slabše volje Pika, le stežka se je namreč poslovila od županske lente, ki jo je vrnila podžupanu Petru Dermolu, saj je celo ona priznala, da se tako dobro že dolgo ni zabavala. Seveda je podelila tudi najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Zlato piko za najboljšo gledališko predstavo na Pikinem odru je prejela predstava Ariol – Zaljubljen do ušes v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in režiji Matjaža Pograjca. Zlato piko za najboljšega igralca/igralko festivala je dobila Klara Kastelec za vlogo Petule v predstavi Ariol. Na Tomaževem odru je zmagala gledališka predstava Kokoška Emilija v izvedbi KD Gledališča Velenje in v režiji Boštjana Odra. Zlato Piko za najboljše likovno delo na likovnem natečaju Pika se po mestu potika je prejela Vanesa Kerec za delo Pika opazuje štorkljo, za zmago na Pikini regati v razredu Optimist jo je prejel Domen Lamot iz Kluba vodnih športov Velenje, na gasilskem tekmovanju pa so jih prislužili tudi gasilke in gasilci, in sicer pionirke PGD Šmartno ob Paki in pionirji PGD Šentilj pri Velenju.

Pikina dežela, tokrat sicer mesto, je tudi letos vsakomur, ki jo je obiskal odprtega srca, dala kako novo izkušnjo, košček sprostitve in zabave, tudi novo znanje, predvsem pa občutek, da niti Pikina domišljija niti volja organizatorjev Pikinega festivala nimata meja. Glede točnega števila spečenih čalapink se obrnite na Piko. Dodati velja le še to, da se bomo prihodnje leto lotili 31. Pikinega festivala z odlično jubilejno izkušnjo.

Več o festivalu najdete na spletni strani www.pikinfestival.si, kjer lahko dostopate tudi do fotografij letošnjega festivala.


30. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje je organiziral javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Galerija Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Policijska postaja Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, osnovne šole Velenja in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

NAZAJ NA NOVIČKE