Pikine razstave

Pikin mesec bo v Velenju na ogled ponudil 14 razstav, ki jih Pikin festival pripravlja z različnimi lokalnimi društvi in javnimi zavodi.

V torek, 3. 9., bomo ob 17. uri v atriju Velenjskega gradu odprli razstavo fotografij, ki so prispele na natečaj Muzeja Velenje z naslovom Pika se po mladem mestu potika. Že trideset let. Osnovnošolci Šaleške doline bodo skozi objektiv predstavili svoje videnje našega mesta, njegovih posebnih kotičkov, detajlov, stavb in drugih posebnosti.

V Knjižnici Velenje bodo v sredo, 4. 9., ob 17.30 odprli tri razstave. Osrednje razstavišče bo gostilo razstavo izbora dokumentarnega gradiva o treh desetletjih največje prireditve za otroke v Sloveniji, kot jo je zabeležil tednik Naš čas. Njen naslov je Pika se po mestu potika že 30 let. Na otroškem oddelku bo na ogled razstava likovnih del otrok Vrtca Velenje, ki so pod naslovom Na potepu po mestu s Piko Nogavičko z vzgojiteljicami ustvarjali na temo 30. Pikinega festivala. Steklena dvojčka knjižnice bosta predstavila Jelko Reichman kot bralko meseca skozi knjige, ki so jo preoblikovale, tolažile, navdihovale, razveseljevale in pustile v njej sledi.


Galerija Velenje bo v četrtek, 5. 9., ob 18. uri odprla razstavo Ilustracije za vse generacije Jelke Reichman. Umetnica, ki letos praznuje 80 let, ustvarja že več kot 50 let in je zagotovo ena najbolj prepoznavnih slovenskih ilustratork. Nepozabne so njene ilustracije Mačka Murija, Miškolina, Pikija Jakoba … Jelka Reichman je tudi avtorica uradne podobe Pikinega festivala, zato se v letu, ko festival praznuje 30 let, te razstave še posebej veselimo. Ob razstavi bodo v galeriji potekali številni spremljevalni dogodki za otroke in družine. Ta večer bo umetnica postala tudi častna Pikina ambasadorka.

V petek, 6. 9., bo Pika odprla dve razstavi. Ob 17. uri bo Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje v Vili Rožle odprla razstavo upokojenega likovnega pedagoga Petra Matka, ki bo pod naslovom Portreti X predstavil portrete in skulpto-kolaže iz odpadkov. MZPM Velenje bo ob razstavi pripravila tudi delavnice za otroke. Razstavišče eMCe plac bo ob 19. uri pod naslovom Futuristični plakati na ogled ponudil likovne zasnove plakatov 60. Pikinega festivala, ki bo potekal leta 2049. Razstavo pripravljamo v sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje.

Po svečanem odprtju festivala, v ponedeljek, 9. 9., bomo ob 19. uri v preddverju male dvorane Doma kulture Velenje odprli fotografsko razstavo Ksenije Mikor z naslovom Pikin veseli teden. Na njej predstavljene fotografije bo povezovala letošnja osrednja festivalska tema Pika se po mestu potika.

V Pikinem tednu, od torka, 10., do nedelje, 15. 9., si bodo obiskovalci festivala na mestnem otroškem igrišču lahko ogledali domišljijsko instalacijo Vrtca Velenje z naslovom 30x Pika ter likovna dela OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje in Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljane Velenje z naslovom V Fickovem svetu.

V Rdeči dvorani bodo v času festivala na ogled tri razstave. Ob jubileju bo na ogled pregledna filatelistična razstava priložnostnih poštnih žigov Pikinega festivala in Pikinih znamk z naslovom Pika Nogavička na znamkah in poštni žigi Pikinega festivala v filateliji. Razstavo pripravljamo v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom iz Raven na Koroškem. Del razstave bo na ogled tudi na Pošti Velenje v septembru in oktobru. Pika je letos razpisala likovni natečaj Pika se po Sloveniji potika, v katerem je otroke povabila, da ustvarijo posebno razglednico, na kateri Pika ustvarja norčije v njihovem domačem kraju. Prispela dela bomo razstavili  v parterju Rdeče dvorane, avtor zmagovalnega dela pa bo na zaključni svečanosti nagrajen z zlato piko. Na balkonu bo na ogled tudi retrospektivna razstava fotografij iz preteklih Pikinih festivalov naših malih in velikih obiskovalcev PIKA SE SLIKA – ŽE 30 LET. Obiskovalci so tudi v času festivala vabljeni, da na razstaviščne vrvice dodajo svoje foto spomine.

V petek, 13., in v soboto, 14. 9., bo na Titovem trgu Gobarsko društvo Marauh Velenje pripravilo razstavo gob.

Med predfestivalsko dogajanje se uvršča še Pikin planinski pohod, ki bo v nedeljo, 8. 9., ob 9. uri izpred Gasilskega doma Šalek in ga pripravljamo s Planinskim društvom Velenje, ter Pikin kino, ki je otroke v Kino Velenje že povabil prvo septembrsko nedeljo, svoja vrata pa bo ponovno odprl 8. septembra.

Organizator: Festival Velenje 
Pokroviteljica: Mestna občina Velenje
Soorganizatorji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje
Partnerji: Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Policijska postaja Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, Eurofins ERICo Slovenija, osnovne šole Velenja, Ekologi brez meja ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline

NAZAJ NA NOVIČKE